Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kuharska početnica 31. ožujak 2020.

I mi i jabuke u – šlafroku!

Da najprije riješimo germanizam šlafrok – nije  šlafruk, nego baš šlafrok – prema njemačkom izvorniku der Schlafrock, što je kućna haljina, kućni ogrtač, mantil, bademantl, možda kaftan.

Odjevena jabuka (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Prije modernih krasnih i udobnih pidžama, posebice onih u kojima spavaju u turskim sapunicama, pamučnim i mekanim, više trenirkama, bile su filmski ideal od onih holivudskih strukiranih, svilenih iz pedesetih pa od pliša, samta, frotira, do najlonskih prozirnih uz seksi bebidolke, žargonski dopičnjak; od onih s gustim kopčanjem do onih na preklop, preštepanih ili samo s preštepanim šalkraglom… Svoje sam likinje i književne glasove odijevala u šlafroke i u svojim pričama (Citrona)  i u pjesmama (košula za na noč), ako su ih imale i samo da ih čuvaju u ormaru za v bolnicu. Uživam namjenjujući im – a i odijevajući ih! – u neukrotive, divljačke boje, navodno ženske, pink i ciklame, crveno. A volim i tirkizne. Od djetinjstva mi je mama od drugoga švela nadoštrukalava maštovite, tople koještarije za vrzmanje po kući, a tinejdžerske  i studentske godine provela sam u udobnome kimonu egzotičnih geometrijskih uzoraka u svim bojama koje postoje i prljavo žutoga grunda, koji mi je mama sašila po mojoj domisli, dakako posve nepraktičnoj, jer su rukavi bili, kao da su šivani za gejšu, toliko dugački da sam ih godinama, kuhajući nam kavu, redovito cvrljila, jer ako nisam gola, barem sam – kuharica u pidžami.

I jabuka i kuhar u šlafroku (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Muški su obično na filmu uzorno odijevali kratke tople elegantne profesorske haljetke, smeđe ili mornarskiplave ili karirane pa dopunjene nekom od boja iz tartanskog uzorka. Moj M. u stvarnosti, za gledanje TV i filmsko drijemanje, odijeva pomalo starački, elegantan, gotovo zimski kaput boje trule višnje darivan mu za rođendan. Tako sam ga valjda i uspjela bez velikog nagovaranja natentati da nam, dok ja nešto pisuckam, i drugi put ispoha jabuke. Ljepše, chefovski zvuči – jabuke u šlafroku. Zapravo, ispale su gotovo u japanskoj tempuri, jer ih je, kad ih je prvi put pohao, uvio u predebelo i pretvrdo pohanje, kao u omlet, samouvjeren otprije kako peče najbolje palačinke na svijetu. A ja ga, promišljeno i podmuklo, nisam razuvjeravala: finije je kad ti napravi netko drugi.

Crvene jabuke (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

 

Oguljene jabuke (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Stavio je dva, ali vrlo malena jaja, kakva ne znam zašto obično pogrešno i kupuje, istrajbao ih s brašnom i vodom te samo malo soli. Svidjelo mi se više nego s mlijekom. Ja bih dodala i 1-2 vanilin šećera i malo cimeta. I jabuke koje su nam stajale kao višak, prošlogodišnje i pomalo brašnaste i kiselkaste, pripremio je vrlo natur: oprao ih je, ogulio, pomalo nehajno izdubio im srčiku, narezao ploške na debljinu 0,5-1 cm. Ja bih ih poprskala i limunom, tek da ne potamne. Umočivši svaku plošku u tekuću masu, malo ocijedivši je, spuštao ih je u vruće ulje. Prema fotografijama, malo prevruće.

Narezane i umičene u žitko tijesto poput onoga za palačinke (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Umjesto da se bace, obeltinje, dakle oguljenu koru opranih jabuka, stavio je u vodu i dodao dvije kore cimeta. Ja bih dodala i malo limuna i cimeta, a vi možete što želite. Sve praktično i ekonomično (čak i s manje i bio otpada!) i – ukusno. I vruće i hladno. Praktično jer u vrijeme korone preporučuju da se i voće ne samo pere nego i prokuha. Ako vam ostane sirova tijesta, možete ga odložiti u hladnjak i sutradan ispeći koju palačinku, a ako ga je premalo, nemojte baciti nego dodate koje jaje i malo mlijeka ili vode.

Kompot od ogulotina (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Jabuke u šlafroku, starinska  a uvijek moderne, baš evergrin, vrlo su brzo gotove, a meni su i ukusnije ako malo hrskaju. Prema želji ih tople ili svakome već na tanjuru možete pošećeriti, kristalom ili štaubom, možete dodati neki gotovo umak, čokoladni ili voćni, razrijeđeni pekmez. Kinezi uz jednako pržene odnosno pohane banane poslužuju med, a Kanađani i Amerikanci javorov sirup.

Pečenje s jedne pa s druge strane (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Dodajem kako su jabuke u šlafroku jelo za kuhare početnike i kuhinjske početnice, ali i tradicionalno zagrebačko, agramersko, purgersko, ali je i slastica ne samo građanske odnosno jelo bečke, srednjeeuropsko kuhinje, nego i domaće, jelo mamine i bakine kuhinje. Ta se baštinska slastica tradicionalno pripremala kad je trebalo potrošiti jabuke ne baš više vrhunske kvalitete, kao što smo, drmeći u kući za korone i osmišljavajući na što da utrošimo vrijeme, činili i mi, a ne htijući razvlačiti tijesto za štrudlu, mijesiti prhko tijesto za pitu ili lijevati ga za američku pitu ili neki drugi kolač od jabuka. Tako smo jabuke jednostavno odjenuli u slastan šlafrok. Bloger bi neki dodao seksi slafrok.

Posuda s pečenim jabukama (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Ne vjerujte svakom gastroblogeru kada poziva da kuhate s njim, da ima najbrži, najfiniji ili moderniji (!?) recept za to, jer je sva tajna toga naizgled raskošnoga jela da je jednostavno, baš za početnike, sve je ostalo kulinarsko pretvaranje, gluma. Dopuštam i to, svakome kako hoće, jedino ne dam jabuke iz šlafroka presvlačiti u kućni haljetak, recimo. Ni jezično mi to ne pristaje nepcima.

Miljenkove jabuke u šlafroku

Starinske, a uvijk u modi (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Upotrijebio je 6-7 jabuka, koje je oprane ogulio, izvadio im srčiku te ih narezao na ploške do 1 cm debljine. Umutio je 2 cijela jaja, 5 žlica mekog brašna, malo soli i vode (čak ne mlijeko!) prema potrebi da bude malo gušće od tijesta za palačinke. Šećer uopće nije dodavao. Kada su pečene, stavite ih na papirnati ubrus da upije višak masnoće. I to je, kaže moj M., cijela priča.

Post scriptum

Ne brinite: tekst je prošao bračnu autorizaciju i nije palo veto!

Objavljeno 31. ožujka 2020.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.