Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 24. srpanj 2013.

I Krapinske Toplice na svom Badlfestu slave buču

U Hrvatskoj ima Bučijada, Tikvijada i kojekakvih drugih već tradicionalnih dugogodišnjih manifestacija posvećenih vrlo omiljenoj, trenutačno trendovski precijenjenoj poljoprivrednoj kulturi i namirnici, a jedna od najmlađih je Badlov kulinarski kup.

K tome, kalendarski se održava prva, već sredinom srpnja, kada je i usred Zagorja u jeku ljetna sezona, a i kada dospijevaju prve buče, u nas još najraširenije, svinjske.

Uostalom, kako bi rekao ugledni zagorski chef Slavko Večerić i predsjednik ocjenjivačkog suda, nije buča došla iz Amerike nego iz – Pregrade.

Od buče do zagorske bučnice do…

“Dokaz” tome je slavna zagorska bučnica, jedna od savijača s ribanom ili struganom bučom i sirom odnosno, kako vele Zagorci, samo od domaćega materijala. Gadno bih im zamjerila da nisu ponudili bučnicu na svojem gastrofestivalu na kojem su se ocjenjivala topla glavna jela i deserti s tikvanjama. Prošle godine natjecalo se devet, a ove osam ugostiteljskih objekata iz Krapinsko-zagorske županije, jer je izostao prošlogodišnji pobjednik Marko Živaljić i Majsecov mlin iz Donje Stubice.

Chef Ivan Đurkin Benkotić dovršava prezentaciju svoje nagrađene bučnice s bučinim uljem (Snimila Božica Nrkan / Oblizeki)

Chef Ivan Đurkin Benkotić dovršava prezentaciju svoje nagrađene bučnice s bučinim uljem (Snimila Božica Nrkan / Oblizeki)

Za početak, bilo je i bučnice izvan konkurencije, a bučnica s bučinim uljem Ivana Đurkina Benkotića iz Restorana Cateringa Sermage, jedina bučnica u konkurenciji, osvojila je drugo mjesto među desertima.

Kako su buče tema zaista brojnih priredaba, tjedana, menija – među ostalim bile su i jedna od zadanih namirnica na natjecanju za najboljega zagorskog chefa – ne bih se upuštala u detaljniju analizu, osim što se ne mogu zaobići primjetne razlike od izložbenoga stola do stola odnosno od restorana do restorana i kuhara do kuhara.

No, upravo je učiti usput od boljih te na svojim i na tuđim greškama – od osnovnoga, kako reče chef Večerić, da se, primjerice ne miješaju sirove i pečene namirnice – i glavni motiv priredbe te, kako je svoj motiv sudjelovanja objasnio nadareni i već višestruko dokazan mladi i talentirani chef Mislav Božić iz Hotela Villa Magdalena, za nekoliko godina mnogo natjecatelja i mnogo gostiju, dakle dugoročan trud na promociji i Krapinskih Toplica i lokalnoga ugostiteljstva.

Pobjednički desert ih BlueSun Hotel Kaj (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Pobjednički desert iz BlueSun Hotel Kaj torta od buče ili ljepota od keksa s maslacem, kreme od sira i pirea od buče, krokanta od koštica golica (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Uz ogradu da nisam kušala sva jela i nisam zastala samo na zadanoj temi tikve, uz BlueSun Hotel Kaj iz Marije Bistrice, meni je upravo Božić idejom i prezentacijom odskočio. Jednostavno se prepustio mašti i otisnuo u daleku zagorsku budućnost i lucidno se poigravši kreirao svoja jela iz – 2186. godine.

Prve u pripremi toploga glavnoga jela i treće u pripremi deserta šarmante chefice iz Specijalne bolnice Krapinske Toplice Gordana Lovrenčić i Nikolina Đurđan (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Prve u pripremi toploga glavnoga jela i treće u pripremi deserta šarmante chefice iz Specijalne bolnice Krapinske Toplice Gordana Lovrenčić i Nikolina Đurđan (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Valja spomenuti i službeno najbolje plasirane u toplim glavnim jelima 1. Specijalna bolnica Krapinske Toplice, 2. Villa Magdalena i 3. BlueSun Hotel Kaj Marija Bistrica, a u desertima 1. BlueSun Hotel Kaj Marija Bistricea, 2. Restoran catering Sermage iz Svetoga Ivana Začretja i 3. Specijalna bolnica Krapinske Toplice.

Bio bi gastropriredbom s bučama vjerojatno zadovoljan i gospon Jakob Badl, utemeljitelj zdravstvenoga turizma u Krapinskim Toplicama, koje su se već u rimsko vrijeme proslavile kao Aquae Vivae, jer su na tamošnjim “termalnim izvorima rimske legije vidale rane i prikupljale snagu za vrijeme svojih pohoda po Europi”. Tadašnji vlasnik termalnih izvora, Jakob Badl, 1856. dovodi prvoga liječnika dr. Leopoda Tanzera, a 1859. počinje graditi i prvu zgradu današnje bolnice sa 75 kreveta. Dovršena je već iduće godine kao, za to vrijeme, moderno lječilište. Godine 1956. osnovan je odjel za reumatske bolesti i ortopedsku rehabilitaciju, koji je preratao u Bolnicu za reumatske bolesti rehabilitaciju. Godine 1976. dovršena je i nova bolnička zgrada sa 250 kreveta, a 1988. i novi bolnički odjel sa 130 jednokrevetnih i 70 dvokrevetnih soba. Godine 1997. dograđen je i opremljen prostor Specijalne bolnice za kardiovaskularnu kirugiju Magdalena, 2006. otvorena je privatna poliklinika za hemodijalizu Vita, a početkom 2008. i Specijalna bolnica za ortopedsku kirurgiju Akromion. Pacijenata i gostiju Krapinskim Toplicama ne nedostaje, ali se trude oplemeniti i izvanpansionsku ponudu. Na dobrom su putu.

Toplo glavno jelo iz Specijalne bolnice Krapinske Toplice službeno ocijenjeno najboljim (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Zadovoljan može biti idejni tvorac Badlfesta Ernest Svažić koji ga je prošle godine pokrenuo kao direktor Turističke zajednice, a sada ga dalje može razvijati kao općinski načelnik. Možda od uobičajene svaštarske priredbe skrojene uobičajeno za svakoga ponešto uz Dan općine može izroditi i nekoliko posve samostalnih tema koje će privući publiku i šire od županijske pa hrvatske. Natjecanje u pripremi jela, ne samo od buče, može vjerojatno  biti jedna od njih.

Desert Specijalne bolnice Krapinske Toplice službeno ocijenjeno trećim mjestom s prvonagrađenim glavnim jelom donio je svojim kuharicama zjednačeni s BlueSun Hotel Kaj najbolji ukupni rezultat kupa (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Desert Specijalne bolnice Krapinske Toplice službeno ocijenjen trećim mjestom s prvonagrađenim glavnim jelom donio je svojim kuharicama izjednačeni s BlueSun Hotel Kaj najbolji ukupni rezultat kupa (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

 

Na kraju, nadam se da će sve ovo – s obzirom na to da se ocjenjuje izgled, okus i kreativnost, a nažalost jela su se uglavom donosila gotova i samo su se trebala složiti na tanjur – ponukati ne samo zagorske ugostitelje na istraživanje od prošlosti do budućnosti (i ne samo buče!) te da će, barem ona dobro ocijenjena jela, imati i u redovitoj ponudi.

Odabrala sam nekoliko za objavu na Oblizekima kako biste bilo topla slana bilo deserte u sezoni tikava mogli pripremiti i sami.Najprije, što je za natjecanje priredio domaćin, osim odličnih popečaka i bučnice izvan konkurencije?

Toplice Hotel na na kuharskom natjecanju predstavljali su Tihomir Ljubelj iKatarina Plahutar, koji poziru urednici Oblizeka Božici Brkan (Snimio Miljeno Brezak / Oblizeki)

Toplice Hotel na kuharskom natjecanju predstavljali su Tihomir Ljubelj i Katarina Plahutar, koji poziru urednici Oblizeka Božici Brkan (Snimio Miljeno Brezak / Oblizeki)

Pileće rolice punjene tikvicama i bučom Hokkaido (Toplice Hotel)

Sastojci (za 4 osobe):

 • 800 g pilećih prsa
 • tikvice
 • buča Hokkaido
 • Vegeta
 • sol
 • papar

 

Priprema

Pileća prsa narežite i potucite batom. Napunite ih tikvicama i bučom Hokkaido prethodno prodinstanima s malo Vegete, soli i papra. Meso zarolajte u aluminijsku foliju i pecite na 180 °C 20 min.

Toplo glavno jelo Toplice Hotela bilo je vrlo slikovito, ali nije nagrađeno (Smimila Božica Brkan / Oblizeki)

Toplo glavno jelo Toplice Hotela bilo je vrlo slikovito, ali nije nagrađeno (Smimila Božica Brkan / Oblizeki)

Umak od buče (Toplice Hotel)

Sastojci (za 4 osobe) 

 • 200 g očišćenih i sitno naribane buče Hokkaido
 • 2 dl vrhnja za kuhanje
 • sol
 • vegeta
 • maslac

 

Priprema

Ogulite i sitno naribajte buču Hokkaido. Stavite ih u tavu na ulje da omekšaju. Dodajte vrhnje za kuhanje, sol, malo Vegete, maslaca i na kraju izmiksajte štapnim mikserom da dobijete jednoličnu teksturu.

 

Prilog od dinstanih tikvica i paprika (Toplice Hotel)

Tikvice i papriku narežite na rezance i staviti ih na ulje te dinstajte dok ne omekša. Tada dodajte Vegetu grill i po potrebi posolite.

 

Kolač od buče s bademima (Toplice Hotel)

Ukusan desert, neuobilčajen za zagorje (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ukusan desert, neuobičajen za Zagorje (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci
Tijesto

 • 200 g pšeničnoga brašna
 • 4 žlice šećera u prahu
 • 1 jaje
 • 1 žlica kiselog vrhnja
 • 100 g maslaca
 • malo soli

 

Nadjev

 • 2 jaja
 • 100 g smeđeg šećera
 • sok i korica jednoga limuna
 • 1 žličica cimeta
 • 2 žličice kiselog vrhnja
 • 750 g naribane muškatne tikve
 • 200 g mljevenih badema
 • 3 žličice štapića badema

 

Priprema

U posudi pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodati jaje, kiselo vrhnje i omekšani maslac narezan na listiće. Umijesite mekano i glatko tijesto i ostavite ga u frižideru najmanje 30 min. Zatim za nadjev jaja, šećer, naribanu limunovu koricu, cimet i kiselo vrhnje dobro izmiješajte. Dodajte naribanu buču i limunov sok te lagano pomiješajte. Tijesto zatim razvaljajte i stavite ga u namašćeni kalup promjera 24 cm. Dno tijesta nabodite vilicom i pospite polovicom mljevenih badema. Drugu polovicu dodajte u smjesu za nadjev. Nadjev rasporediti na tijesto šupljom žlicom, poravnajte i pospite štapićima badema. Pecite na 180 °C oko 60 min. Ohlađeni kolač pospite šećerom u prahu.

 

Objavljeno 24. srpnja 2013.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/popecci-s-tikvicama-fini-fini-11378

http://oblizeki.com/od-buce-ipak-nema-boljega-do-bucnice-11398

http://oblizeki.com/mislav-bozic-kuhao-bucu-po-receptima-iz-2186-godine-11438

http://oblizeki.com/lungic-s-pireom-od-tikvice-i-zapecenim-cvjetovima-buce-i-torta-od-sira-i-buce-na-nacin-mladih-chefova-kaja-11423

Bučnica je bučnica i kad u njoj uopće nema sira i kad se siru pridruži mak

http://oblizeki.com/gastroradionica-oblizeki-preporucuju-bucino-ulje-ulje-koje-dolazi-7913

http://oblizeki.com/bucino-ulje-ima-buducnost-a-nema-ogranicenja-ni-na-europskom-ni-na-svjetskom-trzistu-8038

http://oblizeki.com/bucnica-je-postala-vise-od-kolaca-nadjevena-bucama-10666

http://oblizeki.com/njezino-velicanstvo-buca-bucino-ulje-3457

http://oblizeki.com/bucijada-bucu-privremeno-dovodi-na-menuje-ivanicgradskih-restorana-pekarnica-slasticarnica-i-pizzerija-3515

http://oblizeki.com/varivo-od-buce-posluzeno-u-jusniku-buci-3548

http://oblizeki.com/buca-na-menuju-roberta-slezaka-zaista-postala-velicanstvo-3405

http://oblizeki.com/fantasticna-zimnica-od-buce-bucina-ulja-i-bucinih-kostica-iz-smocnice-chefa-roberta-slezaka-4196

http://oblizeki.com/hokkaido-tikva-nadjevena-tradicijom-i-mastovitim-inovacijama-dobrile-kezele-3606

http://oblizeki.com/sve-su-pite-pitice-samo-je-burek-pitac-8510

http://oblizeki.com/bucine-kostice-u-babicinim-kolacima-%E2%80%93-poslastica-i-zdravlje-3673

http://oblizeki.com/bucnica-na-nacin-pekarnice-peksi-3589

http://oblizeki.com/popecci-vegetarijanski-ni-od-mesa-ali-ni-samo-od-krumpira-8628

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

15 komentara

 1. […] I Krapinske Toplice na svom Badlfestu slave buču […]

 2. […] sam bila među ocjenjivačima Badlfesta u Krapinskim Toplicama, možda bih i ja drugačije gledala kako je tko odradio temu, ali što mogu – uz ogradu da […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.