Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Događaji, Ocjenjivanja 9. srpanj 2015.

I kotlovina slavila rudarsku greblicu

Stranče, ušao si u Rude – upozoravale su i majice i pregače natjecatelja u natjecanju tko će od pet ekipa na imanju obitelji Dumić pripremiti bolju rudarsku kotlovinu i rudarsku greblicu te ih sljubiti od ponuđenih vina u okviru 30. Dana Rudarske greblice.

Nikako nisam pristalica da baš sve u životu, pogoto hrana, mora biti zabavno, ali mi je natjecanje u pripremi kotlovine, rudarske greblice i njihovo sljubljivanje s  jednim od pet ponuđenih vina u subotu, 6. srpnja 2015. Na 30. Danima rudarske grelice u Rudama bilo tako zabavno da i ne pamtim kad sam se uz hranu toliko zabavila.

Kotlovina na imanju Dumićevih u Rudama

I gošće Dumićevih iz Malezije također su kušale na različite načine pripremljenu kotlovinu (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

I gošće Dumićevih iz Malezije također su kušale na različite načine pripremljenu kotlovinu (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Davno, u poslijeraću devedesetih, baš uz kotlovinu kad nam je u goste na širinski grunt došao “zlatni dukat” Joža Ivanović s obitelji, uključujući i punicu, i ja sam im poslužila kotlovinu začinjenu – cimetom. U prvi čas mi nije bilo do smijeha, iako se jednostavno dogodilo da je mnoštvo kuhara koji su se vikendima smjenjivali u našoj kuhinji pripremajući ili krušnu peć ili roštilj ili kotlovinu ili i jedno i drugo i treće na polici ispremiješalo moštvo bočica sa začinima. Jedna od poslovičnih zabava na moj račun.

Pobjednicu Msterchefa Ivu Pehar s veseljem sam upoznavala s kotlovinom i greblicom te ekipom Stranče, ušao si u Rude (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)(Snimio

Pobjednicu Masterchefa Ivu Pehar s veseljem sam upoznavala s kotlovinom i greblicom te ekipom Stranče, ušao si u Rude (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Za rudarsku su zabavu, uz KUD OŠtrc, najzaslužniji bili organizatori i sponzori Biserka Biba Seka i Zoran Dumić, zaljubljenici u kuhanje i Rude gdje se u njihovu domu sve i odvijalo i gdje su po dobrome običaju okupili na druženje uz hranu i piće obiteljske prijatelje, čak i iz Malezije, gdje rade, te brojne druge zaljubljenike. Ponajviše je kuhara bilo iz KUD-a Oštrc, inače tradicionalnoga organizatora Dana Rudarske greblice.

Kotlovina tour središnjom Hrvatskom?

Kotlovinski šešir s tek "golim" mesom: tko bi rekao da će biti ocijenjen najbolji? (snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kotlovinski šešir s tek "golim" mesom: tko bi rekao da će biti ocijenjen najboljim (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Da je bilo zaista dobro, pokazuje zanimljiva ideja Drage Kezelea, iskusnoga ugostitelja koji i na svome selskom turizmu u Šumećanima pokraj Ivanić Grada nudi ne samo kotlovinu, nego je od nje posudio i kotlovinski šešir i Moslavački stol (“švedski”, izložbeni) s lokalnim jelima, a još više priču kako je još od djetinjstva po obiteljskoj tradiciji po sajmovima prodavao kotlovinu. Želi, možda već i ove godine, po mjestima središnje Hrvatske gdje se tradicionalno nudila sajamska kotlovina, od Ivanić Grada i Velike Gorice do Bjelovara i Jastrebarskoga, koje već ima svakoga rujna svoje natjecanje KotloVINA, priprediti svojevrsni kotlovinski tour. Kao i kotlovina, bez ikakve veze s kotlom i pijenjem likova na sajmovima, dakako. Razloga će se svakako naći.

Iako je prvi put kotlovinu radila s kuhanim svinjskim nogicama, pobijedila je: ekipa Oštrc. Navodno je tajna bila i u posebnim naočalama. (Snimio Miljeno Brezak / Oblizeki)

Iako je prvi put kotlovinu radila s kuhanim svinjskim nogicama, pobijedila je: ekipa Oštrc. Navodno je tajna bila i u posebnim naočalama. (Snimio Miljeno Brezak / Oblizeki)

Otkako je sedamdesetih godina prošloga stoljeća sa sajmova preselila na vikendice i klijeti te raskošno oživjela kao društveno okupljanje, kotlovina samo dobiva na zanimljivosti, posebice u sastojcima, primjerice, kao u čobancu ili vinskome gulašu i dvije i tri vrste mesa, začinima i prilozima od krumpira i graha do kojekakvih salata.

Za dobro društvo mnogo mašte i prijateljevanja

Govori se da se za društvo i pop oženil, a u Rudama se i muški dohvatio pripreme greblice, čk i pred tv kamerom (Snimio MIljenko Brezak/ Oblizeki)

Govori se da se za društvo i pop oženil, a u Rudama se i muški dohvatio pripreme greblice, čak i pred tv kamerom (Snimio MIljenko Brezak/ Oblizeki)Ne dobiva time nužno i na kakvoći, o čemu svjedoči i pet rudarskih šešira. O ozračju svjedoče i nazivi natjecateljskih ekipa (Klipa klipa, Seka, Oštrc, Stranče, ušao si u Rude (slogan na majicama rudarske priredbe!) i Zemljomjer , što se ocjenjivalo jednako kao i nazivi jela (kotlovina “Živi i uživaj”, “Seka”, “Rudarska kotlovina”, “Samoborsko pečenje” i “Zemljomjerska kotlovina”).

Greblica ženske ekipe imala je čak i zanosan "pupak" (Snimio Miljenko brezak / Oblizeki)

Greblica ženske ekipe imala je čak i zanosan "pupak", kako rudari zovu otvor za paru (Snimio Miljenko brezak / Oblizeki)Ekipe su strasno, u znoju lica svoga, prionule koristeći kojekakve svoje tajne recepture i tajne sastojke. Jedni su kretali s mesom. Svi su dobili jednaku količinu kotleta, kobasica i carskoga mesa te kuhanih svinjskih nožica i juhe u kojoj su se kuhale, što je, ako nije svježi buncek, obvezni sastojak samoborske odnosno rudarske kotlovine. Neki su tvrdili kako je njihov adut domaća mast, koju drugi jedva da su i koristili. Neki su i meso u kotloviskom šeširu i kuharsku ekipu cijelo vrijeme obilno zalijevali domaćim, što kiselijim vinom. Neki su koristili ljutu crvenu mljevenu papriku čak iz Bezdana, neki svježu “samo iz svog vrta”, neki su najprije pržili komade luka, drugi su dodavali cijele glavice pa ih vadili te dodavali grincajg, a neki su na masnoći poslije prženja dinstali veliku količinu sitno sjeckana luka. Jedna ekipa čak je izmiksala luk s paprikom i paradajzom.

Ekipa s tradicijom od 1974.

Usput su se raspredale priče o kotlovini i o rudarskoj greblici i za medije (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Usput su se raspredale priče o kotlovini i o rudarskoj greblici i za medije (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Još je zanimljivije bilo s greblicom, koja se spremala po recepturama mama i baka, tetaka i strina. Prvi sam put imala priliku kušati greblicu s tijestom bez kvasca i s nadjevom sa sirom i metvicom. Raspredalo se ide li i gdje jaje ili ne ide. Najšarmantniji je bio član ekipe Oštrec, kojega je supruga, inače višekratna pobjednica službenoga natjecanja, trenirala da kao neki muški, ne računajući Andreasa Nikla iz Pekrnice Nikl,prvi put i javno umijesi rudarsku greblicu. Očito ga je zbunila tv ekipa koja je sve snimala, pa mu je upomoć velikodušno uskočila ženska ekipa, Živi i uživaj, i to tako dobro da ih je Oštrc na kraju umalo pobijedio i greblicom, jer je pobijedio u kotlovini. Ekipa Stranče ušao si u rude ispekla je  najbolju greblicu, a za najbolji ukupni dojam nametnula se ekipa Seka.

Zemljomjerci domaćina Zorana Dumića iz 1974. i 2015. (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zemljomjerci domaćina Zorana Dumića iz 1974. i 2015. (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ocjenjivačkom sudu, u kojem sam bila uz Dragu Kezelea te chefove Branka Ognjenovića, Branka Horvata i Slavka Husnjaka, stvarno nije bilo nimalo lako. Tako sam od ekipe “Stranče ušao si u Rude” doznala da je samoborska kotlovina “jako zdrava” i da su ju nekad zvali samoborska pečenka, od Biserkine, Sekine seke Blanke Mrvoš da, prema receptu njihove mame, u tijesto greblice ne ide ni kvasac ni jaje, ali se i priprema sa svinjskom mašću i nadijeva se sirom i metvicom, a da muški dio njezine ekipe, ekipa kućegazde Zorana Dumića i dečki Nikica, Nenad, Slavko, Željko, Vesna, Vlado i Mladen druguju još od mladosti: Geodetski faks upisali su 1974. Da je do mene, vršnjacima bih dala sve nagrade.

Iako se kotlovina ustalila kao "muški posao", kažu, jer se uz nju može popiti, u Rudama su se svojim šeširom iskazale i žene (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Iako se kotlovina ustalila kao "muški posao", kažu, jer se uz nju može popiti, u Rudama su se svojim šeširom iskazale i žene (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ekipa Oblizeka propustila je samo palačinke crepe suzette kojom je večer na kraju zasladio gazda Zoran, flambirajući ih također u – kotlovinskome šeširu. Na stotine ih je već čekalo spremnih, ispečenih.

Sa sajmova i vikendica u fine restorane?

Najdojmljivija ekipa Seka predstavlja ocjenjivačkome sudu svoje uratke (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Najdojmljivija ekipa Seka predstavlja ocjenjivačkome sudu svoje uratke (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)Kako nisam uspjela spozapisati pojedinačne recepture, dopuštam si posudbu recepture za samoborsku kotlovinu. I to ne iz projekta Robna marka jela Zagrebačke županije, kamo sam se jako trudila da to omiljeno sajamsko i vikendaško jelo uvrste na jelovnike boljih restorana. Nije zaživio ni taj projekt, a ni kotlovina u restoranima. Samoborska kotlovina me se izuzetno dojmila još kada smo u Samoboru snimali Vegetin tv serijal Male tajne velikih majstora kuhinje tako da sam  popovačku sajamsku kotlovinu reinterpretirala u jedno od glavnih jela u sljedovima Moslavačkog VIP objeda za 40-oro gostiju uz 40. obljetnicu Turističke zajednice Kutine u Moslavačkoj hiži u Voloderu.

Pa ti sad ocjenjuj! Božica Brkan između Drage Kezelea i Branka Ognjenovića (Snimio Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Pa ti sad ocjenjuj! Božica Brkan između Drage Kezelea i Branka Ognjenovića (Snimio Miljenko Brezak/ Oblizeki)

Na kraju, ekipe su između pet ponuđenih vina , osim sivoga pinota koji su zaobišli, po jednom odabrati rajski rizling, plešivičku i ilošku graševinu te dvaput zeleni silvanac, koji se, prema mišljenju ocjenjivačkoga suda, ovom prilikom najbolje sljubio s pripremljenim kotlovinom. U nas u Moslavini ipak bi prije odabrali škrlet ili čak frankovku. No posvuda se uglavnom gemišta ili otvara pivo.

Kotlovina

Šešir sa samoborskom pečenkom odnosno kotlovinom ekipe Stranče, ušao si u Rude (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Šešir sa samoborskom pečenkom odnosno kotlovinom ekipe Stranče, ušao si u Rude (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci (za 10 osoba)

 • 1000 g svinjskog filea ili krmenadla
 • 1000 g domaćih kobasica
 • 1 domaće pile
 • 500 g luka
 • 1000 g svježe paprike
 • 1000 g svježe rajčice
 • 1500 g kuhanoga krumpira
 • 1000 g kuhanoga graha
 • sol
 • papar
 • cvena paprika
 • lovorov list
 • 500 g svinjske masti
 • 5 dl vina
 • 5-6 češnjeva češnjaka (kak’ ‘ko voli)
 • 1 šaka sušenih vrganja

Priprema

U šešir za kotlovinu stavite mast da se otopi pa dodajte meso narezano na manje komade i ostavite da se polako dinsta u vlastitu soku. Po potrebi podlijevajte vinom pa popaprite i posolite, dodajte lovorov list i vrganje te na komade narezanu popečenu i oguljenu papriku te oguljenu rajčicu. Ostavite 30-45 min da se lagano dinsta. Zatim kušajte pa po potrebi dodajte vina ili vode. Meso izvadite i složite uokolo šešira. U umak u sredini šešira dodajte oguljeni kuhani na četvrtine narezani krumpir i kuhani grah pa ostavite da se sve lagano kuha 10-15 min te se dobro upije,  prožme i pokuha. Meso prema želji vratite i poslužite.

Najljepše poslužena na tanjuru: kotlovina ekipe Zemljomjer (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki

Najljepše poslužena na tanjuru: kotlovina ekipe Zemljomjer (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki

Nije naodmet

Ovu osnovnu recepturu nadogradite po svom ukusu, znanju i mašti. Ako želite samoborsku kotlovinu, obvezno dodajte malo svježega svinjskog buceka ili nožica, a bilo bi dobro da i češnjovke budu samoborske.  Ako nemate poseban šešir za pripremu kotlovine, upotrijebite veliku rajnglu, tavu ili − vok. Ovo je jelo osobit događaj priprema li se u prirodi.

 

Objavljeno 9. srpnja 2015.

Preporučujem na Oblizekim srodne teme:

http://oblizeki.com/samobor-je-gostoljubiva-i-ukusna-varos-12244

http://oblizeki.com/na-trecem-kotlovina-showu-u-jatrebarskom-na-tronu-kotlovina-vinskih-kraljica-2908

http://oblizeki.com/rudarska-greblica-%E2%80%93-30-put-15277

http://oblizeki.com/greblica-tenka-gibanica-rudarska-10841

http://oblizeki.com/copanjek-%E2%80%93-plesivicka-tenka-gibanica-od-svjezega-kravljeg-sira-i-zelenjaa-10743

http://oblizeki.com/loparka-ili-prigorska-perica-najbolja-medu-tenkim-gibanicama-842

http://oblizeki.com/plesivicka-vinska-cesta-%E2%80%93-raskosna-i-osebujna-vina-s-osuncanih-amfiteatara-6926

http://oblizeki.com/putica-i-ostale-zagorske-slane-slastice-za-uz-vino-10122

http://oblizeki.com/putica-za-vinske-svece-najbolje-ocijenjena-slastica-7-babicinih-kolaca-9678

http://oblizeki.com/vankusi-vanjkusi-jastuki-jastuci-%E2%80%93-nama-granicarima-moslavcima-ne-za-pod-glavu-nego-na-nepca-9068

http://oblizeki.com/ponaklici-ili-pociglanjki-%E2%80%93-kalnicki-strukli-ili-vankusi-nekad-peceni-nakle-na-tlu-krusne-peci-10686

http://oblizeki.com/samoborski-najpoznatiji-hrvatski-kotlet-12277

http://oblizeki.com/torta-marija-dio-samoborskoga-slatkog-nokturna-13738

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

8 komentara

 1. […] Iako je i za natjecanje pozvana samo greblica sa sirom i orasima, imala sam prilike na natjecanju u pripremi samoborske kotlovine i greblice sa sljubljivanjem na iman… […]

 2. […] oknom, natjecale na već drugim Gastrovinskim susretima. Prošle su se godine ogledali u pripremi samoborske kotlovine, a ove u pripremi drugih jela u kotlovinskome šeširu. Sve samo ne […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.