Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 12. travanj 2011.

Humus osvaja od Bliskog istoka do Zaprešića

Na pedesetak stranica Philips Hrvatska otisnuo je i nedavno predstavio knjižicu Recepti s potpisom, 50 najdražih recepata Tomislava Špičeka (uredio Promo-respekt, dizajn HandStudio, fotografije Miljenko Hegedić), podijeljenjih u pet cjelina: Proljetno, Uskrs, Jeftino, Zdravo i Hrvatska.

Predstavljanje knjižice s  potpisom slavnoga zagorskog chefa i Philipsove akcije povoljnije kupnje štapnih miksera – više informacija na besplatni Philipsov potrošački telefon 0800222778 – upriličeno je, dakako, u njegovu zaprešićkom restoranu Špiček uz neka od jela.

Neki od sastojaka za Špićekov humus (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acume

Sastojci za Špićekov humus (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acume

Dok je Špiček usitnjavao sastojke profesionalnim mikserom, glumica i mama Bojana Gregorić – Vejzović upotrijebila je mali kućni, kakav u njihovu domu zbog maloga djeteta često radi.

slanutka i spajanje s drugim sastojcima (Snimila Marina Filipović / Marinshe)

Usitnjavanje slanutka i spajanje s drugim sastojcima (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Slanutak od zaboravljene postaje trendovska grahorica

Dakako, najprije slanutak, kuhani. Tomica savjetuje da ga namočite peko noći poput graha te ga kao kuhate oko sat. Lagano ga posolite. Zatim dodajte već ustinjene češnjak i peršin, malo soli, limunov sok i ulje. Umjesto očekivanoga maslinova, kojega dodaje u humus koji oslužuje uz janjetinu i ribu, obilje bučina. To chefu omiljeno ulje poslužio je i uz namaz od sira, a već je slavni njegov sladoled s bučinim košticama i bučinim uljem.

Humus u svome restorano, dakako, u svojim kreativnim inačicama, poslužuje uz razlilito meso, a za ovu priliku poslužio ga je kao namaz na prepečencu. Zanimljivo je da je njegov, reljefniji, bio okusno puno izraženiji od Bojanina mazivijega i ženski nježnijega.

Oni koji vole, mogu dodavati svoje dodatke ili oduzimati one koje ne vole. Hummus je inače bliskoistično jelo, po jednima namaz, po jednima umak, po jednima dip, po jednima opet meze, a po jednima i glavno jelo uz koje se, primjerice kombinirano sa sirom, dobro mršavi.

Variva, prilozi, namazi…

us poslužen na zaprešićki način (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Humus poslužen na zaprešićki način (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Zanimljivo je kako ga podjednako vole i svojataju primjerice i židovi i Arapi sve do Atlantika. Pripremaju ga također s inačicama, pa ponegdje ima i sezamove paste (tahin, taan) i crvene mljevene paprike i korijandra. Moguće su vrlo različite i vrlo raskošne kombinacije začina. A vrlo je važno što će se uz njega poslužiti. Izvorni je izvor još vruća pogača.

Na zrnu slanutka mnogo ideja

Namaži mi ukusno (Snimila marina Filipović Marinshe / Acumen)

Namaži mi ukusno (Snimila marina Filipović Marinshe / Acumen)

Slanutak, lat. Cicer arietinum, koji zovu nautom, slanim grahom, leblebijom, nohutom i grajem, na žalost, pomalo je zaboravljena od davnina vrlo široko korištena mahunarka slična sušenome grašku ili soji. Od njega su vrlo ukusna variva, salate, prilozi, namazi itd. U istočnijih je naših susjeda pržen omiljena grickalica, obično slana.

Navodno je podrijetlom iz zapadne Azije, a k nama je stigao s Turcima. najviše se uzgaja u Indiji, Pakistanu, Kini, Afganistanu, iranu i Siriji, a u nas u Dalmatinskoj zagori.

Biokemijski je slanutak  blizak drugim mahunarkama, a osušeno zrno sadržava do 23 % bjelančevina, do 64 posto uhljikohidrata, do 5,5 posto biljnoga ulja, do 5,5 posto celuloze i do 3,5 posto minerala. Mahunu stručnjaci ne preporučuju jesti.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

5 komentara

  1. […] Humus osvaja od Bliskog istoka do Zaprešića […]

  2. […] Zagreb, chef Ivica Štruml), sladoled uvaljan u bučine koštice i preliven bučinim uljem te humus s bučinim uljem uz kontinentalna jela (restoran Špiček, Zaprešić chef Tomislav Špiček). Elegantna i prefina torta od buče (Snimio […]

  3. […] hummus, Oblizeki su imali priliku predstaviti kreacijama chefova Tomislava Špičeka, tada iz restroana koji je vodio u Zaprešiću, te Roberta Slezaka, u jelima pripremljenima s […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.