Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 7. travanj 2012.

Harisova torta Providenca s Nutellom ili od Irske do zagrebačkoga Velveta

Tko ga imalo poznaje zna koliko je neobičan. Neprestano u mijeni. Izvorno slastičar koji je učio i u uglednoga zagrebačkog slastičara Šime Petrovića, organizirao i Zagrebački festival slastica, više puta pobjeđivao čudesnim kolekcijama na Festivali slastica u Križu, danas radi u Velvetu jednako imaginativnoga Saše Šekoranje u zagrebačkome Dežmanovom prolazu. I njegova su zanimljiva mala jela i deserti pridonijeli da se mnogi tu osjećaju kao u vlasrtitoj dnevnoj sobi.

Haris Salčinović.

Na okruglome stolu Haris Salčinović s Ivankom Biluš od koje, tvrdi, mnogo naučio (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Na okruglome stolu Haris Salčinović s Ivankom Biluš od koje, tvrdi, mnogo naučio (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Na okrugli stol o tome što i kako s tradicijskim slasticama uz nedavnu izložbu Slatka Hrvatska kao moderatorica pozvala sam ga da, uza svoju prijateljicu i uzor Ivanku Biluš, protumači kako dolazi do izvornih receptura i kako ih nadograđuje. Bio je vrlo zanimljiv, ali nije propustio donijeti nam na kušanje i novu tortu. Dakako, odmah je razgrabljena. Nazvao ju je Providenca, što je očito utjecaj i njegova Grada, Dubrovnika. I talijanskoga, dakako, na kojem to znači briga, skrb, ali i providnost, promisao. A vjerojatno nije izostao ni utjecaj glazbene teme čak i u inozemstvu najpopularnije hrvatske TV sapunice “Larin izbor”, koja je postala vrlo popularan šlager. Skladao ju je Tonči Huljić, koji je ovjekovječio providencu kao proviđenje i kao sudbinu, govoreći o njoj “kao likariji”, “sudbini”, kojoj je poručuje da “čuvaj mi pokraj sebe misto”. Na ovome ili na onome svijetu?

Haris kaže:

Ova torta ima korijene u Irskoj. Našao sam je slučajno na internetu i modificirao. Nazvat ću je Providenca. Slastičarstvo nije počelo i neće završit sa mnom. Sve je već isprobano, sve je napravljeno. Ostaje jedino spretno sljubiti recepte tj. kreme, biskvite, sastojke.
Želio sam na okrugli stol donijeti jednu iz svoje trilogije torti nastalih iz najveće ljubavi i u trenutku najveće inspiracije, ali, iako sam obećao da je moj javni nastup bio prošlogodišnji festival, odlučih da ću trilogiju Vjera, Nadu i Ljubav predstaviti na ovogodišnjem festivalu slastica Kriškim oblizeki u rujnu. I unaprijed sam siguran u pobjedu, ne zato što su stvarane za slavu već jer su nastale iz ljubavi.

Providenca je također nastala slučajno. Saša (Šekoranja, op. ur.) je cimao Anu, a ana mene sa željom za novim kolačima, a ja pak željeh nekoga iznenaditi novom tortom. Tako jednim potezom umirih želje troje meni dragih osoba. Tog sam dana osmislio ukupno tri torte.

Torta Provicenca

Može li biti jednostavnija a finija? (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Može li biti jednostavnija a finija? (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Sastojci

 • 1/2 šalice meda
 • 2 jaje
 • 1 šalica griza
 • 1  šalica lješnjaka
 • 1 šalica mlijeka
 • 1/2 praška za pecivo
 • limunova i narančina korica
 • Nutella
  lješnjak za posipanje

Priprema

Sve sastojke smiksajte zajedno. Pecite na 180 °C oko 25 min. Hladno omažite Nutellom i pospite mljevenim lješnjacima.

Nije naodmet

Ideja za ukrašavanje: bez ičega (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Ideja za ukrašavanje 1 (jedna od nagrađenih torti u križu iz 2011.): bez ičega (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Izvorni je recept Haris malo promijenio. Stavio je prašak za pecivo, a umjesto gruboga brašna, kako u orginalu piše, stavio je griz. Na kraju je odabrao Nutellu da bih je približio nepcu i oku posebice mladih, koji je naročito vole. Nutellu možete zamijeniti i nekim drugim sličnim namazom.

Ideja za ukrašavanje (jedna od nagrađenih torti u Križu iz 2011. godine): kandirane trešnje (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Ideja za ukrašavanje 2 (jedna od nagrađenih torti u Križu iz 2011. godine): kandirane trešnje (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Da bismo probudili svoju imaginativnost u ukrašavanju, dodajem i dvije prijašnje, neke posve druge, tek izdaleka slične Harisove kreacije. Jedna je čokoladna torta ukrašena kolačićima, a druga, radi krasnoga kontrasta, kandiranim trešnjama, dok je treća ostala posve “prazna”, ali ne manje lijepa. Uz to, vidite valjda da se Haris ne opterećuje imaju li njegove torte nabore, što je nekima neoprostivo, ili su, što je mnogima cilj kreacije, posve glatke.

Ideja za ukrađavanje (jedna od nagrađenih torti u Križu 2011.): kolačići (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Ideja za ukrašavanje 3 (jedna od nagrađenih torti u Križu 2011.): kolačići (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

15 komentara

 1. […] prvu slasticu. Kako stvara svoje ukrase od vučenog šećera pokazala je Rozalija Kurjaković, a Haris Salčinović predstavio je jednostavne torte. Moj prvi kolač – naslove je jedno od tri održane, vrlo zanimljive […]

 2. […] naša preporuka, i moja i Harisa Salčinovića: prepustite se vlastitoj […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.