Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 15. rujan 2011.

Haris Salčinović kolekcijom Tišina bez premca na 14. Festivalu slastica u Križu

Haris – a poznajem samo jednoga Harisa, Harisa Salčinovića – sinonim mi je za sigurno dobru slasticu. Da nije samozatajan, ne kažem skroman, kao što jest, bio bi zvijezda ne samo hrvatskoga slatkog neba, a on, iako u Caffeu Velvet u Dežmanovu prolazu, u središtu hrvatske metropole opslužuje mnoge takozvane zvijezde kojima je lokal artista Saše Šekoranje svojevrsni izlog za pokazivanje i  društvena dnevna soba, nedvojbeni je brend u nas teško usporediv s kojim od svojih kolega u nas.

Zato me i jest razveselila vijest da se nekadašnji šegrt glasovitoga staroga zagrebačkog slastičara Šime, ponovno natječe na ovogodišnjem 14. Festivalu slastica u Križu. Zbog slastica kao što su njegove nalazim smisao ocjenjivanja i kušanja u nekoliko sati i više od 200 radova, uglavnom ni izdaleka kreativnih kao što su Harisove. Prezentacija jednostavna, a sjajna. A slastice – praznik za sva osjetila.

o reprezentativnog stola: integralna torta od jabuka (Snimila Božicaq Brkan / Acumen)

S reprezentativnog stola: integralna torta od jabuka (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Kolekcija kojom se ovoga puta,10. rujna 2011. godine predstavio, donijela mu je, ne prvi put, naslov laureata i glavnu festivalsku nagradu “Mira Todorić”, svojevrsni grand prixa moslavačke izložbe.

Pogrešno bi bilo reći da je to slatka nagrada, jer je Haris uz slatke izložio i slane slastice, a tvrdi, tek malo preuređene one koje se svakodnevno mogu kušati u Velvetu. Podsjetile su na njegove uvijek maštovite, zaokružene teme, poput slastica od voća s juga, kojima taj zanimljivi tipčina otkriva o sebi više od svih šturih biografskih podataka: rođen u Dubrovniku 1973. godine, po završetku hoteljersko-turističke škole deset je godina bio voditelj zagrebačke slastičarnice Princess, a dobitnik je više nagrada i priznanja iz slastičarstva…

Poljupci - slatki, punjeni čokoladom (Snimila Božica Brkan /Acumen)

Poljupci - slatki, punjeni čokoladom (Snimila Božica Brkan /Acumen)

Uz njegovo geslo “Bože daj mi mirnoću da podnosim svari koje ne mogu promijeniti, hrabrost da promijenim stvari koje mogu promijeniti i mudrost da razlikujem jedno od drugoga”, otkrivam s veseljem sastojke njegovih asketski jednostavnih i ljupkih slastica kojih su vam puna usta.

I duša, jer ime kolekcije – u kojoj su bile ne samo torte koje predstavljamo, nego i integralna torta od jabuka i čokoladna torta s gorkim orasima te punjene smokve, poljupci, zavežljaji s narančom i bademom, te zavežljaji i gnijezda od četiri vrste sira – je  Tišina, a Tišina – ovaj put, rekla bih, stvarno gromoglasna – ponajprije je ljubav. I ona uopće i ona prema slasticama.

Haris Salčinović i članica stručnoga ocjenjivačkog suda Ivanka Biluš (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Haris Salčinović i članica stručnoga ocjenjivačkog suda Ivanka Biluš (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Majstor slastičar i poduzetnik Haris Salčinović kaže:

Zašto Tišina? Ne tako davno kao odgovor ili reakciju na davanje, na osmijeh, na trud dobio sam tišinu. Na prvi tren iznenađen ali pokušao sam je osluhnuti. U toj tišini pronašao sam dovoljno za oboje. Stoga naziv Tišina, jer sam u njoj pronašao snagu i izvor stvaranja ovih slastica.

 

Torta od maka, naranče i višanja

Ukrašena ušećerenima ili višnjama od marcipana (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Ukrašena ušećerenima ili višnjama od marcipana (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sastojci

 • 2 čaše oštroga brašna
 • 2 kisela vrhnja
 • 4 jaja
 • 1 čaša otopljenoga maslaca
 • 200 g mljevenoga maka
 • 1 prašak za pecivo
 • 2 čaše smeđega šećera
 • 2 oguljene, naribane jabuke
 • ½ čaše grožđica
 • kora i sok 1 neprskane naranče

 

Priprema

Smiksajte sve sastojke zajedno i pecite oko 30 min u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Ohladite, prepolovite, natopite narančinim sokom i marmeladom od višanja. Premažite cijelu tortu marmeladom i čokoladirajte je sa 200 g tamne čokolade otopljene sa 1 žlicom maslaca. Pospite arancinima ili korom ribane neprskane naranče.

Nije naodmet

Tortu po želji ukrasite ušećerenim ili višnjama od marcipana.

 

Torta od mrkve, oraha i kokosa

Mrkva i orasi skriveni, a kokos raskošno istaknut (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Mrkva i orasi skriveni, a kokos raskošno istaknut (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sastojci

 • 5 kom svježe ribane mrkve
 • 1 čaša grubo mljevenih oraha
 • 1 čaša mljevenog ananasa, svježega ili iz kompota
 • 2 čaše smeđega šećera
 • 4 jaja
 • ½  čaše maslaca
 • malo soli
 • 2 vanilin šećera
 • 2 čaše integralnog brašna
 • 1 prašak za pecivo
 • cimet
 • 1 čaša kokosova brašna

 

Priprema

Sve sastojke zajedno izmiksajte i pecite oko 40 min na 180-200 °C. Ohlađeno premažite ocaklinom od limuna i štaub šećera te pospite kokosovim brašnom.

Torta od poriluka i špeka

I oni koji poriluk izbjegavaju, voljet će slanu tortu s njime! (Snimila Božica Brkan / Acumen)

I oni koji poriluk izbjegavaju, voljet će slanu tortu s njime! (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sastojci

 • 2 čaša otopljena maslaca
 • 3 čaše mlijeka
 • 3 jaja
 • 2 čaše palente
 • 2 čaše oštroga brašna
 • malo šećera
 • malo soli
 • 1 prašak za pecivo
 • 2 srednje velika poriluka sitno sjeckana na kolutiće
 • 150 g špeka sitno sjeckanog

 

Priprema

Sve sastojke izmiksajte i pecite oko 30 min na 200 °C.

 

Nije naodmet

Jako profinjeno  ukusno. Gostima ovom tortom, uz još nešto, možete zamijeniti i ne samo malo jelo!

 

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

14 komentara

 1. […] nagradu “Mira Todorić” ove godine, ne prvi put, dobio profesionalac Haris Salčinović iz Zagreba za skupinu slastica Tišina. U toj skupini podjednako su zastupljene u slane i slatke stvari. Višesatni slatki rad: […]

 2. […] Slastičarski majstor Haris Salčinović za predstavljanje u Arena centru pripremio je svoje čudesne slastice s Mirjaninim džemovima. Uplašio se  jer nemaju želatinu, pa se pribojavao da bi se ljupki krancli (dugmići) mogli opustiti. Ali dodaje, kako su džemovi s kojima se prvi put susreo, izuzetno lijepe arome – lavada je, tvrdi, druga dimenzija – pa ih je rabio kao zamjenu za voće. To su zapravo izvrsne voćne kašice, tumači. Umjesto da nariba dvije jabuke, kako stoji u recepturi, u tortu s makom umiješao je dvije staklenke zagrebačke marmelade, a tortu s jabukama nadjenuo je – jabučnim džemom. Pripremio je i čokoladni mus: Litru slatkoga vrhnja kuhao sam do 95 °C pa sam u njega umiksao kilogram mliječne čokolade. Drugi dan, ohlađenoga, sljubio sam s dvije staklenke marmelade. Još sam i keks umočio u marmeladu kako bih pojačao okus. Koristio sam džem od jabuke i lavande. Udruženi u promociji: Igor i Matija Runtas iz Igomata s Marinom Karamatić Sopić iz agencije za odnose s javnošću Abrakadabra (Snimila Božica Brkan / Acumen) […]

 3. […] u uglednoga zagrebačkog slastičara Šime Petrovića, organizirao i Zagrebački festival slastica, više puta pobjeđivao čudesnim kolekcijama na Festivali slastica u Križu, danas radi u Velvetu jednako imaginativnoga Saše Šekoranje u zagrebačkome Dežmanovom prolazu. […]

 4. […] Haris Salčinović nije donio trolist torti Vjera, Nada i Ljubav i osvojio Grad Prix Mira Todorić. Iznenađivao je i prije brojnim nagrađivanim kreacijama, pa kojekakvim kreacijama samo da nas razveseli Najprije nikako da mi napiše detaljnije recepture […]

 5. […] kojega je organizirao on, a ja sam bila u ocjenjivačkome sudu. Otada se poznajemo, a oni, Haris Salčinović i Rozalija Kurjaković iskreno prijateljuju. Na kriškome festivalu slastica, Kriškim oblizekima, […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.