Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Pozivnica 4. travanj 2018.

Hajd’mo svi na Škrletovo Party 2018!

Moslavački vinari Florijanović, Ilovčak, Jaram, Kezele, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić očekuju vas u subotu u Ivanić gradu na Škrletovo partyju, gdje ćete se u zgradi Pučkog otvorenog učilišta od 18 do 22 sata moći družiti s njima, međusobno te, dakako, ponajboljim škletima, vinom od autohtone moslavačke sorte te drugim njihovim vinima.

Cijena ulaznice je 80 kuna, uz neograničenu konzumaciju vina. Za posjetitelje iz Zagreba organiziran je i prijevoz po promotivnoj cijeni od 25 kuna (predviđeno vrijeme polaska je 13, a povratka u Zagreb 19 sati). Više informacija na Facebook stranici Škrletovo ili e-mailom udrugaskrletmoslavina@gmail.com te mob. 095 54 22 225.

Kako ističe Aleksandra Kuratko Pani, voditeljica Udruge Škrlet Moslavina, najzanimljivije je svakako da će uz škrlete iz redovne berbe 2017. predstaviti i specijalna vina poput škrleta kasne berbe, orangea, odležanoga pa čak i pjenušavoga!

Aleksandra Kuratko Pani, rajnica Udruge Škrlet Moslavina (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Aleksandra Kuratko Pani, voditeljica Udruge Škrlet Moslavina (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Posljednjih nekoliko godina, ističu, svjedočimo renesansi te pomalo zaboravljene i podcijenjene vinske sorte. Kao i brojne druge hrvatske autohtone sorte i škrlet je dugo bio zanemarivan, no uz iznimno zalaganje vinara i stručnjaka te potporu lokalne zajednice i vinskih zaljubljenika polako, ali sigurno nalazi svoj put do vinske publike.

Etiketa Kezeleova škrleta (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Etiketa Kezeleova škrleta (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Škrletovo Party dio je takvih nastojanja, a održava se u okviru Škrletova 2018, poludnevne manifestacije posvećene škrletu. Program ovogodišnjeg, drugoga Škrletova, koje organiziraju Udruga škrlet Moslavina, Turistička zajednica i Grad Ivanić-Grad, počinje stručnim  dijelom odnosno znanstveno-stručnom panel diskusijom Potencijali škrleta u čaši, nastavlja također stručnom vođenom vinskom degustacijom Osjeti, okusi…. škrlet i objedom s izbor iz tradicijske kuhinje Moslavine, a nastavlja za javnost otvorenim urbanim vinskim festivalom Škrletovo Party, na kojem će se uz čašicu finoga vina biti i žive glazbe te malih mesnih zalogaja, hrskave bučnice i domaćih bučinih ulja, a za dugo sjećanje i suvenira s motivima škrleta.

Etiketa Florijanovićeca škrleta (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Etiketa Florijanovićeva škrleta (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Uzvanici panel diskusije i vinske degustacije su znanstvenici sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te njihovi gosti enolozi, zatim predstavnici Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije i odabranih jedinica lokalne samouprave, sommelieri, distributeri, novinari i vinski zaljubljenici koji će razmijeniti mišljenja o potencijalima škrleta i kušati osam uzoraka škrleta članova Udruge iz redovne berbe 2017.

Etiketa Mikšina škrleta (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Etiketa Mikšina škrleta (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Panelom Potencijali škrleta u čaši modeira doc. dr. sc. Zvjezdana Marković, docentica sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta, a sudjeluju doc. dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika i doc. dr. sc. Darko Preiner s Agronomskoga fakulteta, dr.sc. Silvio Šimon sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Hrvatskoga centra za poljoprivredu, hranu i selo i enolog dipl. ing. agr. Krešimir Hren. Enolog dipl. ing agr. Krešimir Hren vodit će degustaciju Osjeti, okusi….škrlet“ a stručnjaci sudionici koncentrirat će se na osam uzoraka sorte škrlet berbe 2017. i diskutirati o njima. Najbolji škrlet odabrat će certificirani degustatori metodom 100 bodova.

Objavljeno 4. travnja 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/skrlet-iz-vinarija-miklauzic-trdenic-i-miksa-autohton-sa-znakom-obrta-s-tradicijom-7527

http://oblizeki.com/moderni-moslavacki-oblizeki-za-poslije-wellnessa-17547

http://oblizeki.com/moslavina-domaja-skrleta-postaje-i-zemljom-dobrih-pjenusaca-6269

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.