Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kultura stola 19. lipanj 2012.

Hajd’mo na pivo u – muzej!

Ne samo da dolazi vruće ljeto kad se piće koje se, osim vode, u nas stvarno najviše pije, nego je, prije londonske Olimpijade, najprije stigao i poljsko-ukrajinski Euro – a koji se sport s pivom ljubi tako strasno poput nogometa!? – kad se još više nego inače ulaže u reklame i još više raste potrošnja da nas uvrštavaju u naciju pivskih trbuha.

Nije stoga čudo da mediji pojačano iz emisije u emisiju, iz broja u broj, iz bloga u blog u našoj, navodno vinskoj zemlji, istražuju «najbolja piva», «najbolje pivnice», «najbolja ženska mjesta za ispijanje piva», zatim «najbolje kućne proizvođače piva», pa «najbolje recepture za kuhanje s pivom» te «najbolja jela za sljubljivanje s njime». Sad će se, pošto su se Vatreni oprostili s Europskim prvenstvom, time moći nastaviti, ali smirenije.

Ako su prije dvije godine u modi bile kuharice s pivom, prošle radleri odnosno piva s limunovim sokom, zatim uopće citrusovim te pivima koja imaju više soka negoli piva, ove je godine u nas u modi – pivo u muzeju. Pomislili ste da mislim na one dvostihačke rime za Osječko pivo tipa «kad sam kući/ zabijem u trenu,/ al slađe je/ na tuđem terenu»? Ta mogla sam, jer svi su zapravo klasični starinski lascivni bećarci, koji se meni ne dopadaju osobito, ali zato ne mislim da ih ne treba emitirati. (To prije što kao i lucidna kolegica Petrović s Nove TV mislim da bi svi njima bili raspamećeni kako štite ljudska prava samo da dolaze s Gay Pridea.)

Muzej Zagrebačke pivovare

Iz Žujina muzeja (Fotografija Zagrebačka pivovara)

Iz Žujina muzeja (Fotografija Zagrebačka pivovara)

Nego, najprije je potkraj travnja, po uzoru na vodeće svjetske pivovare i u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba predstavljen Muzej Zagrebačke pivovare. Iako tek u nastajanju, postaje dio turističke ponude metropole, a prva veća grupa posjetitelja bilo je 79 nizozemskih studenata. Tina Puhalo Grladinović, voditeljica Korporativnih komunikacija iz Zagrebačke pivovare:

Tina Puhalo Grladinović i Filip Šovagović, jedan od poštrovatelj piva Zagrebačke pivovare na otvorenju muzeja (Fotografija Zagrebačka pivovara)

Tina Puhalo Grladinović i Filip Šovagović, jedan od poštrovatelj piva Zagrebačke pivovare na otvorenju muzeja (Fotografija Zagrebačka pivovara)

Muzej nudi niz zanimljivih podataka iz povijesti Zagrebačke pivovare i pruža uvid u povijest domaćeg pivarstva. Posjetitelji imaju priliku doznati sve o povijesti Zagrebačke pivovare, upoznati se sa složenim procesom proizvodnje i sastojcima piva, pogledati izložbu dosadašnjih likovnih rješenja Božićnoga piva i izložbu arhivskih etiketa i boca piva te će, uz drugo, imati priliku zaigrati viseću kuglanu, igru koja se igrala u vrijeme osnutka pivovare.

Jedno od božićnih piva Zagrebačke pivovare s izložbe u Etnografskog muzeja i Karlovačke pivovare (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Jedno od božićnih piva Zagrebačke pivovare s izložbe u Etnografskog muzeja i Karlovačke pivovare (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Podsjećam kako smo u  Oblizekima pisali o pivu kao starome, plemenitome božićnom aperitivu. Odatle je zacijelo i izraslo slavno Božićno pivo najveće hrvatske, Zagrebačke pivovare. Autor postava je Željko Šatović Gula, a fundus je prikupljan uglavnom od građana, otkupom ili donacijama. Dio čine originalni predmeti iz fundusa pivovare, dok se dio sadržaja oslanja na replike. Izgled muzeja osmislio je scenograf Davor Antolić Antas integriravši sadržaj muzeja u zadani prostor dvorane omiljene pivnice K pivovari te u eksterijer, gdje se nalazi veći dio fundusa iz povijesti pivovare. Zagrebačka pivovara u posljednje tri godine redovito sudjeluje u programu Noći muzeja i već dugo postoji zamisao da osnuje za vlastiti muzej. Postojeći će se, kažu, i dalje nadograđivati.

Idemo na pivo, Karlovačko!

Karlovačke pivovare Alexander Gerschbacher, autorica izložbe Zvjezdana Antoš, Ljudmila Bratko Gašpić iz odjela korporativnih komunikacija karlovačke pivovare i Damodar Frlan, ravnatelj Etnografskog muzeja (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Predsjednik Uprave Karlovačke pivovare Alexander Gerschbacher, autorica izložbe Zvjezdana Antoš, Ljudmila Bratko Gašpić iz odjela korporativnih komunikacija karlovačke pivovare i Damodar Frlan, ravnatelj Etnografskog muzeja (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Početkom svibnja u zagrebačkome je Etnografskom muzeju otvorena izložba “Idemo na pivo!”, koju opisuju “prvom izložbom u Hrvatskoj koja prikazuje kulturološki i antropološki aspekt kulture konzumacije piva”. Partner izložbe je Karlovačka pivovara. Autorica izložbe o pivu, kao i njezine uspješne prethodnice o kavi “Idemo na kavu!”, viša kustosica Etnografskog muzeja Zvjezdana Antoš kaže:

Autorica izložbe s vučedolskim dokazima o varenju i pijenju piva (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Autorica izložbe s vučedolskim dokazima o varenju i pijenju piva (Snimila Božica Brkan / Acumen)

U stvaranju izložbe Idemo na pivo! sudjelovali su brojni stručnjaci i znanstvenici s područja etnologije i antropologije te povjesničari. Posebna vrijednost projekta je suradnja s mnogim muzejima kao što su Muzej grada Zagreba, Muzej za umjetnost i obrt, Arheološki muzej, Muzej grada Vukovara i Muzej grada Iloka, koji u svojim povijesnim zbirkama imaju vrijedne predmete koji se odnose na kulturu konzumiranja piva. Na izložbi smo intenzivno radili godinu dana, a zahvaljujući suradnji Etnografskog muzeja i Karlovačke pivovare omogućeno nam je zaista temeljito istraživanje kulture konzumiranja piva teme koja do sada nije bila istražena na području urbane etnologije odnosno kulturne antropologije u Hrvatskoj.

Iz prvoga tisućljeća prije Krista receptura za prirpemu piva (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Kamena pogrebna stela iz prvoga tisućljeća prije Krista s recepturom za pripremu piva (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Izložbu čini nekoliko tematskih cjelina: Priča o pivu, Povijest europskog pivarstva, Povijest pivarstva u Hrvatskoj, Pivo i društvenost, Pivo i umjetnost, a u cjelini o Karlovačkoj pivovari prikazano je i kako i gdje pivo nastaje. Uz drugo, predstavljene su i dvije kamene pogrebne stele koje potječu iz Egipta iz 1. tisućljeća pr. Kr. – na jednoj hijeroglifima piše ”pivo”, a na drugoj je napisan recept za proizvodnju piva. Posjetitelji mogu vidjeti i šalice za pivo iz eneolitika odnosno kostelačke i badenske kulture pronađene na nalazištu Vučedol, a procjenjuje se da potječu iz 1800. g. pr. Kr. Izloženi su i izrazito vrijedni servisi za konzumiranje piva iz 19. stoljeća te čaša za pivo s likom bana Jelačića. Dakako, ima tu i mnogo drugih, modernih zanimljivih predmeta vezanih uz pivo.

Izložbu prati i vrlo bogat dvojezični katalog na čak 270 stranica, svojevrsna mala enciklopedija u kojoj su obrađene mnoge teme poput povijesti europskog i hrvatskog pivarstva, procesa proizvodnje piva, piva i gastronomije, piva u različitim kulturama.

I uživanje u pivu ima svoja pravila

Izložbu Idemo na pivo! potakla je Karlovačka pivovara, koja je i partner izložbe i zahvaljujući kojoj izložba ima okus piva i tako bogatu “pjenu”. Predsjednik Uprave Karlovačke pivovare Alexander Gerschbacher kaže:

Alexander Gerschbacher: plemenitom promocijom kao investicijom u visoku kulturu (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Alexander Gerschbacher: plemenitom promocijom kao investicijom u visoku kulturu (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Karlovačka pivovara, veličinom druga u Hrvatskoj, mnogo radi na promicanju i razvoju kulture piva i zbog toga smo potakli i ovaj projekt. Drago nam je što tijekom izložbe aktivno sudjelujemo u dodatnim događanjima isključivo za odrasle posjetitelje: tehnolozi Karlovačke pivovare održavaju edukativne degustacije na kojima će se moći naučiti kako se pravilno degustira pivo.

Uz već održana predavanja kao što je ono dr. sc. Ines Sabotič s Instituta Ivo Pilar o prvim pivnicama u Zagrebu oko 1900., direktor Sektora lanca opskrbe Karlovačke pivovare Zvonimir Nemet 27. lipnja održat će zanimljivo predavanje o tome kako nastaje pivo, a 11. srpnja mr. sc. Mladen Klemenčić iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža predavat će o pivskim vrstama u Europi’.  

Modernim sredstvima i starim artefaktima u tisućljetnu povijest piva (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Modernim sredstvima i starim artefaktima u tisućljetnu povijest piva (Snimila Božica Brkan / Acumen)

“Hrvati vole pivo i mislim da će im sve što smo pripremili biti vrlo zanimljivo te da će naučiti mnogo o tome fascinantnom piću”, zaključuje prvi čovjek Karlovačke pivovare Alexander Gerschbacher.

Pokazuju to i time što su se u obje izložbe uključili brojni strastveni kolekcionari te ljubitelji piva, koji su svojim donacijama doprinijeli kvaliteti i raznovrsnosti izložbe. Između brojnih doniranih predmeta, posjetitelji će u Etnografskome muzeju moći vidjeti i crvene tenisice s turneje Dražena Žerića Žere iz Crvene jabuke ili blogera Mate Pejića, ali i drugi poznati i manje poznati ljubitelji piva i strastveni kolekcionari predmeta vezanih uz pivo i kulturu konzumiranja piva. Svi koji žele, svoje predmete mogu donirati i za vrijeme izložbe koja je otvorena do 15. srpnja 2012.

Osvježavajući postav muzejske izložbe (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Osvježavajući postav muzejske izložbe (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Na kraju, obje pivovare, i Zagrebačka i Karlovačka, kako bi to rekao gospodin Gerschbacher, svjesne su svoje odgovornosti te ističu kako ulažu velik trud u promicanje odgovorne konzumacije piva među odraslim ljubiteljima piva i našim potrošačima. Karlovčani kažu Uživaj u Karlovačkom odgovorno!, a Zagrepčani, uza sve Žujine zakone, podsjećaju i na onaj: Razmisli! Treba znati stati! Možda – što kažete!? – to ponuka pivare da otvore i jedan zajednički muzej piva.

Na izložbi i u katalogu predstavljena su i neka jela pripremljena s pivom pa sam jedno odabrala te vam ga prenosim kao prijedlog da ga pripremite. Navijali ili ne navijali.

Janjetina u pivu

I janjetina oplemenjena pivom (Fotografija s izložbe "Idemo na pivo!")

I janjetina oplemenjena pivom (Fotografija s izložbe "Idemo na pivo!")

Sastojci

 • 1 kg janjetine
 • 2 luka
 • 2 dl svijetloga Karlovačkog piva
 • 4 mrkve
 • 1 grančica ružmarina
 • nekoliko listova kadulje
 • 0,5 dl maslinova ulja
 • papar
 • sol, vegeta

Priprema

Janjetinu narežite na veće komade. Natrljajte je solju, vegetom i paprom sa svih strana i popecite na ulju. Dodajte luk narezan na četvrtine, mrkvu narezanu na kolutiće, ružmarin, kadulju i pivo. Poklopite i dinstajte lagano dalje da mekso omekša. Po potrebi povremeno podlijevajte vodom. Poslužite s mladim pečenim krumpirom.

Sljubljivanje

Uz ovo jelo kojem ste dodali Karlovačko pivo potočite također Karlovačko.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

8 komentara

 1. […] dokazano starim oko deset tisućljeća pratiti repku, a bogme i navijače. U novije vrijeme, čak i u muzejima. Na žalost, iako je i prehrambeni artikl, vrlo se rijetlo, više kao raritet, spominje pivska […]

 2. S pivom u – tanjur! | Oblizeki# 22.07.2015. u 05:49

  […] 2012. u katalogu uz izložbu “Idemo na pivo!” zagrebačkoga Etnografskog muzeja i karlovačkoga piva svinjska pisanica u umaku od piva, pile na […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.