Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 20. svibanj 2019.

Gulaš od kornatske janjetine s graškom na Pustari Višnjica

Došavši u goste Slavoncima na Višnjicu u zelenoj Hrvatskoj, u okviru Fra Ma Fu festivala reportaže i reprotera, Murterani su, uz drugo, imali priliku kušati sopjanski boštor u tri izvedbe, dva bijela, s češnjakom i s rasolom od kiselog kupusa, te crveni s rajčicom. Iz svoje plave Hrvatske donijeli su izložbu Stanka Ferića Ovce piju more o životu službeno 31 stalnoga stanovnika Kornata, Nacionalnoga parka i janjetinu koja je uzgojena na škrtoj paši nekojega od tih otoka. Stočarstvo, preciznije ovčarstvo, te ribarstvo i maslinarstvo, jedno je od najčešćih zanimanja Kornatara.

Načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov morao je provjeriti jelo prije sviju (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov morao je provjeriti jelo što ga je skuhao Bruno Mudronja prije sviju, jer predstavlja – njihove otoke! (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kornati, biser Sredozemlja, sa 141 otokom i otočićem – svi su privatni osim jednoga – te  grebenom, najgušća su otočka skupina na Sredozemlju te područje bogato važnim zajednicama podmorja te vrijednom florom i faunom. Jedan od fenomena su strmci, krune na jugozapadnim kopnenim rubovima Nacionalnoga parka Kornati.

Tko će prvi kušati? (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Tko će prvi kušati? (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Prirodne ljepote i kulturna i tradicijska baština otkrivaju i suživot Kornatara s prirodom u škrtim uvjetima, njihove dojmljive građevine: porte, suhozide, maslinike i crkvice. Imate li priliku, posjetite Žakan, Smokvicu, Smokvenjak, malu sestricu Zvornik, Kurnat, Maslinjak i druge ili barem s ribarima posjetite ribičke pošte ili – pogledajte fotografije poput onih Stanka Ferića.

Valja zapisati recepturu sa svim detaljima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Valja zapisati recepturu sa svim detaljima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dok je janjetina krčkala, odvijao se program: izložba Ovce piju more Stana Ferića, dalmatinska pjesma, mandoline...(Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dok je janjetina krčkala, odvijao se program: izložba Ovce piju more Stana Ferića, dalmatinska pjesma, mandoline…(Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Osim što su nudili sjajne svoje rakije aromatizirane mediteranskim biljem i pršurate, Murterani su se na čelu s načelnikom Općine Murter-Kornati Tonijem Turčinovim iskazali i jelom s kornatskom janjetinom. Kuhao je mladi kuhar Bruno Mudronja iz murterskoga restorana Fabro, koji je uz samo more, pa u njega možete takoreći izravno i doploviti, a svakako možete kušati jadransku kuhinju, naročito s plodovima morskih dubina. Slavonce i novinare počastili su gulašem od kornatske janjetine s graškom.

Gulaš od kornatske janjetine s graškom

Kornatska, s bižima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kornatska, s bižima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Da odmah kažem, ne pripremaju ovo jelo s bobom, kako je i u tradiciji i u modi, nego samo s graškom, bižima. Za teču od 80 litara chef Bruno upotrijebio je baš kornatskoga, očišćenoga cijeloga janjca s kostima 30-35 kg, lijepo nasječena odnosno narezana na male komade kako ne biste pri jelu morali rabiti nož. (Mogli bi od njega nešto naučiti veliki chefovi koji redom upotrebljavaju but, čak ne ni za to jelo mnogo bolju plećku, i to dakako, iskošten!) Trebalo mu je još: 15 kg graška (s obzirom na putovanje, ponio je zamrznuti), 2 kg mrkve, 5 kg luka, 2 kg krumpira (kad se priprema manja količina i kad se ne treba ni nasititi mnogo ljudi ni posebno ugustiti, nije nužan), 3 cijele glavice češnjaka, sol, papar, koncentrat rajčice, voda, ulje (najbolje maslinovo, iako dostaje i bolje biljno) i 1,5 l vina (Slavonci su im dali orahovičku graševinu, a da su doma upotrijebili bi neko drugo bolje, ali ne ipak i najbolje bijelo od dalmatinskih vina).

Na ulju izdinstajte na kockice narezan luk, pa mu dodajte mrkvicu i meso i dinstajte dalje.  Nakon 10-15 min po potrebi dolijevajući vode, a pri kraju, da alkohol ispari, i vino, dodajte na kockice narezan krumpir kako bi se jelo zgusnulo. Pred kraj dinstanja, kad meso omekša dodajte usitnjeni češnjak, ukuhanu rajčicu i začine po ukusu. Grašak se dodaje 15-20 min prije kraja procijenjenoga dinstanja.

Objavljeno 20. svibnja 2019.
Preporučujem srodne teme na Oblizekima:

Ovce koje piju more Stanka Ferića – Umjesto kave 15. svibnja 2019.

 

Mlada paška janjetina u povrću na način Branka Žufike

Paška janjetina na ražanj i ispod peke, pa sve do hercegovačkoga japreka

Zamamni lošinjski specijaliteti od autohtone creske ovce

Paška janjetina na ražanj i ispod peke, pa sve do hercegovačkoga japreka

 

http://oblizeki.com/njezino-velicanstvo-janjetina-iz-kuhinje-restorana-zganjer-u-cak-osam-slijedova-1783

http://oblizeki.com/miomirisi-i-okusi-losinjski-14875

http://oblizeki.com/na-losinju-kuha-i-rimski-atlericar-apoksiomen-14882

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.