Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Piće 11. veljača 2013.

Grog, još bolje pravi švedski glog, zagrijat će vam cijelu dušu

Od groga bježim k’o vrag od tamjana. Još od varšavske usporedbe studenata polonistike iz tadašnje Jugoslavije i Švedske je li jači glog, grog ili kawa staropolska (ta, dakako, s wódkom!). Nisam se napila, ali se ne sjećam. Ne sjećam se ni kakav je rezultat spike o tome u čemu je grog najbolje poslužiti, na nekom još intelektualnijem mjestu i još uzaludnijoj raspravi. Moralo je to biti u onome ledenom hotelu u Švedskoj, u Jukkasjärviju. Pijte ga iz čega god želite. Ne baš koliko god želite.

 

Grog je do nas (i imenom) stigao preko engleskoga, a piće je to od tople vode, šećera i ruma ili konjaka, nazvano prema Old Grog, nadimku svog pronalazača, engleskog admirala Bemona, koji je svojim potčinjenima davao rum pomiješan s vodom).
Kakvo je to piće, najbolje govori izraz grogi, engleski groggy, za polusvjesno stanje, ošamućenost, primjerice u boksera kojega su dobro izudarali u glavu, odnosno grogirati, dovesti u polusvjesno stanje, ošamutitti, potpuno savladati, pobijediti nekoga.

Internet danas nudi poizbor receptura za grog, a ja još čuvam recepturu koju je moj sin netokrat Ivan Brezak Brkan kao brucoš 2006. donio sa skandinavistike na zagrebačkome Filozofskome fakultetu, ne s predavanja nego s neke katedarske proslave valjda sv. Lucije, kojoj smo pekli i švedske kolačiće.

Zaboravite uz grog na kuhano vino ili rum punč, kave s alkoholima. Zaboravtie grogu dodavati ruski, ovaj ili onaj čaj, mlijeko, čokoladu, papar i kojekakve druge bedastoće, jer pravi švedski glog ionako svega ima dovoljno. Skål!

 

Grog (švedski glog, Ivan, skandinavistika)

Mmmmmmmmmm (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Mmmmmmmmmm (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

 

Sastojci

 • 2 šalice svježega narančina soka
 • ¼ šalice oguljenih badema
 • ¾ šalice zlatnih grožđica
 • ½ šalice očišćenih šljiva
 • 8 klinčića
 • 1 štapić cimeta
 • 2,5 cm cvježega đumbira
 • 4 čahure kardamoma
 • 1 butelja crnog vina
 • ¾ šalice brandyja
 • ¾ šalice votke

 

Priprema
Pomiješajte narančin sok, grožđice i šljive u loncu. Pomiješajte i klinčiće, cimet, đumbir i kardamom te dodajte u lonac. Pričekajte da sve zavre, pa smanjite vatru u ostavite da lagano vrije 45 min. Maknite spice bag i procijedite ga. Dodajte vino, opet zagrijte da lagano zavre, ali ne i da vrije, pa dodajte brandy i votku. Zapalite pažljivo šibicu, pa je bacite u lonac. Pričekajte da se vatra smiri te je ugasite poklopivši lonac. Maknite šibicu. Poslužite toplo. Po potrebi omjere prilagodite većoj količini.

Grog je internacionalno piće - iz ponude vrućih napitaka u jednome budimpeštanskom lokalu (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Grog je internacionalno piće - iz ponude vrućih napitaka u jednome budimpeštanskom lokalu (Snimila Božica Brkan / Acumen)

 

Nije naodmet
Ne pretjerujte! Nećete uživati više, ako više popijete.

Predlažem na Oblizekima slične teme:

http://oblizeki.com/svedski-kolacici-za-sv-luciju—-pocetak-blagdanskih-oblizeka-596

http://oblizeki.com/kuhano-vino-bez-cirkusiranja-8894

http://oblizeki.com/vruca-kava-kraljice-anne-u-budimpestanskom-caffeu-anna-duga-sa-slagom-baileysom-i-amarettom-8924

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

7 komentara

 1. […] Grog, još bolje pravi švedski glog, zagrijat će vam… […]

 2. […] Grog, još bolje pravi švedski glog, zagrijat će vam… […]

 3. […] U popisu zorno odvojite ono što možete kupiti unaprijed, odmah, što može stajati, ne čekajući najveće gužve. Ako niste poklonik online kupnje, uživo možete kupovati kad stignete, usput, i malo pomalo dovlačiti pića i začine od kojih možete planirati fine zdravice od pravih šampanjaca sve do raskoši od kuhanog vina i groga. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.