Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 4. lipanj 2018.

Gris ili griz? U žličnjake za juhu ili u kocke za desert?

Moj M. obožava griz. Jede ga i vrućeg i hladnog, pokapanoga pekmezom kao neki s naribanom ili otopljenom čokoladom ili linoladom. Da je s rižom, neki bi to zvali – sutlijaš. Rječnički kaže: Griz ili gris (njem.), krupica; krupno samljevena žitarica (pšenični g., kukuruzni g.).

Prije gotovo desetljeća u nekoj fejs-raspravi u kojoj je sudjelovalo desetak autora u dvostruko toliko objava o grizu/grisu na www.forum.hr › Društvo › Društvene znanosti › Jezikoslovlje među ostalim stoji i:

Gris, instant (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Gris, instant (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Decenijima je bio uvriježen lik griz, a u novije se vrijeme pokušava istisnuti riječju gris, jer je bliža originalu (njemački: Griess). Za to se zalaže, npr. “Hrvatski školski pravopis”, 2008. Da sam na tvome mjestu, pisao bih griz, sve dok se ne vidi hoće li ovo pravopisno nastojanje uroditi plodom, ili će ostati.

Još vruć (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Još vruć (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Meni je jezično draži moj starinski griz, jer mislim da se ipak radi o klasičnom obezvučivanju u govoru prije nego o prisličivanju izvornom jeziku, ali prepuštam mudrijima i upućenijima. Moj je odabir u svakom slučaju: kukuruzni. Ako nema krupice s žrvnja, tek onda molim instant. Praktičan je. U potrazi za Linom i grisom, nisam mogla vjerovati da na Coolinarici, uz razglabanja o grisu kao namirnici, ima 2727 recepata s grisom!

Obični domaći žličnjaci od grisa u juhi (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Obični domaći žličnjaci od grisa u juhi (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Priznajem, najdraži su mi žličnjaci, grisknedli , obični, a tu i tamo s peršinom ili s jetricama. Zacijelo zbog teksture, da ne dosadi brašno ili ravan kremast okus kakav je danas u modi, nekad se, prije instant-vremena, gris više koristio, pa na Oblizekima ste već mogli zahvaljujući recimo Muzeju u loncu kušati i drobljenac od grisa (Griesschmarn prema “Novoj Zagrebačkoj kuharici”) i bazlamaču od grisa ili pšenične krupice (prema kuharici Kempf) . Ni na Babičinin kolačima griza nije nedostajalo, a na 12. Babičinim kolačima Đurđica Križnik iz Petrovskoga predstavila je običnu zlevanu slasticu, jednostavne starinske kocke s limunom od grisa.

Griz kocke s limunom (Đurđica Križnik, Petrovsko)

Jednostavne, ekonomične, a ukusne (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jednostavne, ekonomične, a ukusne (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Tijesto

  • 3 jaja
  • 700 g šećera
  • 2 dl ulja
  • 5 dl jogurta
  • 200 g glatkoga brašna
  • 400 g griza
  • 12 g praška za pecivo
  • naribana kora jednog limuna

Preljev

  • 8 dl vode
  • sok jednog limuna

Priprema

Pjenasto istucite jaja i 200 g šećera pa postupno dodavajte ulje, jogurt, brašno, griz, prašak za pecivo i ribanu limunovu koricu. Sve dobro promiješajte i pecite u podmazanom plehu na 200 o C. Skuhati preljev i prelijte ga preko pečena vrućeg kolača.

Đurđica Križnik za svojim izložbenim stolom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Đurđica Križnik za svojim izložbenim stolom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 4. lipnja 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/zlicnjaci-od-grisa-okruglice-s-jetricom-oplemene-svaku-juhu-20848

http://oblizeki.com/uskrsni-medenjaci-mirice-sinkovic-pobijedili-na-12-babicinim-kolacima-22109

http://oblizeki.com/torta-od-heljde-zasto-ne-22178

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.