Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet 17. kolovoz 2017.

Gouda, najpoznatiji sir na svijetu, najviše se i jede

Imam zadovoljstvo čitateljima Oblizeka predstaviti prvi tekst, nadam se tek prvi u nizu, Vlade Šestana, profesionalnoga putnika. Bio sam direktor u Generalturistu i Atlasu, vlasnik turističke agencije Merlin tours, danas je suvlasnik agencije Croatia Active. Neki će u njemu prepoznati osnivača trenutačno najutjecajnije turističke grupe na Facebooku Savjetnik za putovanja i web portala www.travel-advisor.eu. Odnedavno ima YouTube kanala Zg Travel Advisor. Vodi nas u Nizozemsku, u priču o sjajnom oblizeku, najpoznatijem siru na svijetu. Kako ime Gouda nije zaštićeno, slične vrste sireva proizvode se pod tim imenom na mnogim mjestima u svijetu, pa i kod nas. Po okusu naš sir nema puno veze s onim originalnim. Poznaje se kao polutvrdi sir bogata okusa i glatke teksture.

Pokrajina nadjenula ime svome omiljenom siru

Vlado Šestan na tržnici Goude (Fotografija Oblizeki)

Vlado Šestan na tržnici Goude (Fotografija Oblizeki)

Gouda – izgovara se HOW DAnajpoznatija je vrsta sira koja se najviše konzumira na svijetu. Ime je sir dobio po gradu Gouda u Nizozemskoj. Proizvodi se u okolici gradova na zemlji pokoji metar ispod morske razine, gdje goveda uglavnom slobodno pasu na otvorenome. Farmeri su donosili kolute sireva u grad kako bi ih prodali. Tradicija trgovanja u Goudi siru je nametnula ime. Farmeri poslože svoje sireve na drvene stalke i tako počinje cjenkanje s kupcima. To se sve događa na trgu između gradske vijećnice i kuće Waag u kojoj je smještena vaga. Posao se zaključuje rukovanjem i nakon toga po potrebi kolutovi odlaze na veliku vagu gdje neutralan službenik izvaže robu.

Sama zgrada Goudse Waag nalikuje muzeju – danas i jest muzej! – i  stoljećima igra važnu ulogu u poslovanju i trgovini ne samo sireva već i druge robe. Sirevima se trguje svakog četvrtka od početka travnja do kraja kolovoza.

Sedam vrsta Goude, a svaka se slaže sa svojim pićem 

Koji biste kolut vi odabrali? (Fotografija Vlado Šestan / Oblizeki)

Koji biste kolut vi odabrali? (Fotografija Vlado Šestan / Oblizeki)

Gouda je i jedan od važnih izvoznih artikala iz Nizozemske. Više od 60 % sira proizvede se u okolici Goude koju zovu Dolinom  sira, iako je u Nizozemskoj sve dolina. Tvrde da je više od 50 % posto pojedena sira u svijetu upravo Gouda. Kako ime nije zaštićeno, slične vrste sireva proizvode se pod tim imenom na mnogim mjestima u svijetu, pa i kod nas. Po okusu naš sir nema puno veze s onim originalnim. Poznaje se kao polutvrdi sir bogata okusa i glatke teksture.

Tipična proizvodnja od kravljega je pasteriziranog mlijeka, no ima vrsta i od ovčjeg i kozjeg. Vrsta Boerenkaas proizvodi se od ne pasterizirana mlijeka krava sa slobodne ispaše i na posebnoj je cijeni.

Postoji sedam vrsta sireva Gouda. Graskaas je mladi sir koji se jede par tjedana nakon proizvodnje. S druge strane je Overjarig tvrd i jakog okusa zlatne boje star najmanje 18 mjeseci. U ponudi su i sirevi s raznim začinskim dodacima te orašastim plodovima. Lokalno se stara Gouda koristi kao začin juhama i umacima. Mladi sirevi idu najbolje uz jaka craft piva, a oni srednje stari uz voćni Riesling i Chenin Blanc. Uz staru Goudu najbolje paše Shiraz ii Merlot.

Proizvodnja od pretpovijesti, komercijalna od 17. stoljeća

On još prevozi sir (Fotografija Vlado Šestan / Oblizeki)

On još prevozi sir (Fotografija Vlado Šestan / Oblizeki)

Tradicija proizvodnje sira potječe iz pretpovijesnoga doba. Prva plemena Netherlanda su već tada radila sireve! Proizvodnja postaje komercijalna u 17. stoljeću, kada se sirevi izvoze diljem Europe, pa Nizozemska postaje Zemlja sira. Osim Goude najpoznatije vrste sireva su Edam i Maasdammer

Kaasmarkt četvrtkom u Goudi je u među vremenu postala turistička atrakcija, no industrija proizvodnje sira je i danas ponosna na tu tradiciju. Počelo je 1395. godine, kada su farmeri donosili kolutove sira na konjskim zapregama pred gradsku vijećnicu.

Samo u jednome dućanu više od 50 vrsta Goude!

Najpoznatija prodavaonica Goude (Fotografija Vlado Šestan / Oblizeki)

Najpoznatija prodavaonica Goude (Fotografija Vlado Šestan / Oblizeki)

 

Najpoznatiji dućan sirevima u Goudi je Het Gouds Kaashuis, recimo Kuća sira, gdje se može kupiti više od 50 vrsta Gouda sireva. Tu kupuju domaći, ali i turisti. Vlasnici Sandra i Maurice rado će svakome ispričati priču o siru. Najbolji je, kažu, Gouda,s Trots tj. Ponos Goude. Taj se sir može naći samo u toj trgovini. Mogu se kušati različite vrste sira. Vlasnici proizvode Goudu na svojoj farmi u Waardu. Drugi poznati dućan je Kaaswinkeltje u kojem se također mogu kupiti najfinije vrste sira.

No, Gouda nije poznata samo po siru. Vafli punjeni sirupom proizvode se još od 1810. i kažu da su ukusniji i originalniji od belgijskih. Tajni recept postoji u pekari De Vlaam na glavnome trgu. Biskvit se priprema od brašna Zeeland i domaćeg putra, šećera i organski uzgojenih jaja. Dok se sirup od karamela zagrije na vatri, dva tanka vafla se peku. Svatko tko dođe u Goudu mora probati ove savršene Kamphuisen vafle.

Po sir na turistički izleti na tržnice sira ili na – internet

Carstvo sira (Fotografija Vlado Šestan / Oblizeki)

Carstvo sira (Fotografija Vlado Šestan / Oblizeki)

 

U Nizozemskoj postoji još nekoliko tržnica sirevima. Najturističkiji je Alkmaar sjeverno od Amsterdama. Održava se petkom. Autentična je i tržnica u Edamu na kojoj se prodaje istoimeni sir. Najbolji način za nabavku originalnih sireva je putem interneta. Postoji više web dućana preko kojih se može naručiti i dobiti sve vrste sireva pa tako i Gouda.

Gouda je smještena u pokrajini Južna Holandija između velikih gradova Utrechta i Rotterdama i den Haaga iz kojih se gradskim prijevozom stigne za nekih pola sata. Petnaestak minuta duže traje put iz Amsterdama.

Objavljeno 17. kolovoza 2017.

Oblizeki preporučuju:

Savjetnik za putovanja donosi svaki dan priče iz svijeta i novosti iz turističkog poslovanja. www.travel-advisor.eu

Na YouTube možete pogledati i druge video uratke iz Nizozemske. https://www.youtube.com/channel/UCha4eD6x7Ax_FTtiw7D_prg

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/hrvati-jako-vole-sir-a-najvise-emmentaler-i-goudu-19345

http://oblizeki.com/sir-s-vrhnjem-11650

http://oblizeki.com/skripavac-licki-sir-koji-skripi-na-zubima-6672

http://oblizeki.com/nije-svaka-torta-od-sira-cheesecake-11191

http://oblizeki.com/strukli-najbolji-na-svijetu-11023

http://oblizeki.com/srijemus-ili-divlji-medvjedi-luk-cudesan-je-pripitomljen-u-siru-2112

http://oblizeki.com/pag-s-okusom-sira-i-vina-ribe-i-maslinova-ulja-janjetine-i-baskotina-3722

http://oblizeki.com/novi-uskrsni-stol-s-abc-sirom-i-pik-sunkama-14382

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.