Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Uncategorized 5. travanj 2010.

Goranski nadjev – crnoluški želudac

Mnogo je izuzetnih narodnih jela koja još nisu, na žalost, doživjela modernu a znalačku interpretaciju kao ovo koje možete pripremiti i od ostatka uskršnje šunke.

Snimajući prije gotovo dvadesetak godina glasoviti Vegetin TV-serijal Male tajne velikih majstora kuhinje u Nacionalnome parku Risnjak u Gorskome kotaru kušali smo crnoluški želudac. Sušeni je to i dimljeni, smjesom od uskrsnih namirnica jaja, šunke i luka nadjeven svinjski želudac kakav su u selu Crni Lug iznosili na svečani uskrsni stol. U gastromonografiji Hrvatska za stolom autorica Ivanke Biluš, Božice Brkan, Lidije Ćorić i Cirile Rode Rodè u izdanju Alfe to smo jelo reinterpretirali izostavivši želudac i  dimljenje kako bi ovo krasno tradicionalno jelo u modernoj inačici i to ne samo za Uskrs za pripremu bilo dostupno svima.

Uz Uskrs 2010. Gorani, odnosno Kulturno-umjetničko društvo Delnice, prema izjavama u medijima njegova predsjednika Slavka Pristušeka, prvi put 10. travnja u 18 sati u Delnicama organiziraju ocjenjivanje toga svog tradicionalnoga specijaliteta. Po izjavama članice KUD-a Delnice Anamarije Predović u TV-emisiji Dobro jutro, Hrvatska, doma ga još pripremaju tako kuhanu šunku i špek narežu na kocke, pa im dodaju također na kocke narezan kruh, jaja i začini, obično sol i papar. Time napune sve rjeđe svinjski želudac, a sve češće goveđe crijevo, te peku ili kuhaju dva-tri sata i sve rjeđe i podime. O Uskrsu posluže uza šunku s mladim lukom i hrenom.

Sastojci (za 10 osoba)

 • 300 g šunke
 • 100 g slanine
 • 15 jaja
 • 1 svežanj mladoga luka
 • 200 g bijeloga kruha bez korice
 • sol
 • papar

Priprema

Goranski nadjev

Istucite jaja, dodajte im narezane zelene listove luka, na kockice narezanu šunku, slaninu i kruh. Popaprite i sve izmiješajte. Ako treba, dosolite. Duguljasti lim namažite maslacem te po njemu rasporedite masu. Pleh prekrijte folijom i položite ga u veći pleh s vrućom vodom. Sve zajedno pecite u pećnici na 200 – 220 °C oko 60 min. Istresite nadjev iz kalupa, ohladite ga i narežite na lijepe ploške te ukrasite.

Nije naodmet

Za pripremu ovoga jela možete iskoristiti ostatke od uskrsne kuhane šunke, šunku u ovitku i slično. Možete poslužiti kao svečano složeno na tanjur s hrenom, šunkom, sirom, primjerice ličkim škripavcem, te mladim lukom, rotkvicama, rajčicama… ili kao samostalno jelo sa zelenom salatom.
Sljubljivanje

Uz ovo jelo možete po želji poslužiti lagano, pitko, i crno i bijelo vino, ali i pivo.

 • Podrijetlo: hrvatski, gorskokotarski
 • Stil: tradicionalni, seljački, moderni
 • Prigoda (za posluživanje): u svečanim prilikama kao prilog, a u običnim kao glavno jelo
 • Složenost (tko može raditi): za svakoga
 • Tip jela: i kao prilog uz šunku te svježe proljetno povrće  i slično i kao glavno jelo
 • Vrijeme potrebno za pripremu: srednje
 • Trošak: ekonomičan do visok

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

 1. […] U prvu subotu poslije Uskrsa, 4. travnja 2016. u Domu sprotova u Delnicama Udruga “Prepelin’c” organzira već 7. smotru goranskih uskršnjih nadjeva. Dodaju: jedinstvenih u Hrvatskoj. S time se zaista mogu i složiti, što se vidi i po tomu da su Oblizeki već odavno objavili Goranski nadjev – crnoluški želudac. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.