Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Knjige 7. siječanj 2011.

GI kolači Emila Keršeka ili kako klasične slastice učiniti dostupnima i šećerašima

GI kolači

GI kolači

Što na čak 300 stranica donosi knjiga “GI kolače” Emila Keršeka podnaslovljena “slastice niskoga glikemijskog indeksa sa stevijom i fruktozom umjesto bijeloga šećera” sa 130 recepata “najpopularnijih kolača u originalnoj i light varijanti”?

Iako se držim natprosječno informiranom o hrani i prehrani, kada sam u svakodnevicu trebala pretočiti što jesti uz srećom tek malo, ali postojano povišeni šećer, neprestano su mi se brkale i još mi se brkaju kalorijske i glikemijske “bombe”. Kako li je tek manje informiranima? Jednostavno uzmu tablicu, propisanu dijetu, lijekove ili čak inzulin? Dijabetičari, istina, imaju svoje liječnike, udruge, jelovnike, savjetnike, međusobnu pomoć…

Najbolja hrvatska kuharica za dijabetičare “Priručnik dijetalne prehrane” dr. Ratimira Kovačevića i suradnika

Ali, još prije dva desetljeća uz posebne proizvode, tada vrlo popularna a poslije se pokazalo i zdravstveno dvojbena sladila, nuđena je i posebna literature odnosno namjenske kuharice u kojima su uobičajenim nepoželjni odnosno zabranjeni proizvodi zamijenjeni nekim drugim.

Slastica i za dijabetičare (GI kolači)

Slastica i za dijabetičare (GI kolači)

Najozbiljnija i do sada, po mojem, najpouzdanija i još itekako upotrebljiva kuharica je “Priručnik dijetalne prehrane”, na žalost pokojnoga, dr. Ratimira Kovačevića i suradnika, koju su Hrvatska dijabetička udruga i Klinika Vuk Vrhovec objavili 1994. godine.

Montignac glikemijski indeks povezao s mršavljenjem

Unatoč mnogim naslovima – nema tjedna da se u tiskovinama ne pojavi nego prigodni namjenski umetak – neprijeporna je vrijednost, vrlo moderna nevelika (ni stotinjak stranica!) knjiga “Glikemijski indeks” Michela Montignaca, autora više knjiga i kreatora prehrane u kojem se, vrlo pojednostavljeno, “mršavi jedući”, a koji je još 1986. godine prvi u svijetu glikemijski indeks povezao s mršavljenjem. Ta knjižica jednostavno donosi principe, a to vrlo poštujem. Uz to, napravila mi je onaj poželjni klik u glavi i slatkome životu.

Iz knjige: usporedo "normalan" i dijetalni recept za istu slasticu

Iz knjige: usporedo "normalan" i dijetalni recept za istu slasticu

Bit će mi oprošteno što sam se na prvi pogled na “GI kolače” Emila Keršeka podnaslovljene “slastice niskoga glikemijskog indeksa sa stevijom i fruktozom umjesto bijeloga šećera”, koju upravo objavljuje Profil, jednostavno sablaznila. Ima više od 300 stranica i 130 recepata, kako kaže, “u najpopularnijih kolača u originalnoj i light varijanti”!

Kuglof i s manjim glikemijskim indeksom (GI kolači)

Kuglof i s manjim glikemijskim indeksom (GI kolači)

Jednostavno ne volim glomazne knjižurine, pomalo nepraktične za čitanje, a  kamoli za kuhanje. Knjige za glupe i lijene potrošače odnosno čitatelje koji ne vole razmišljati svojom glavom? Za zbunjene? Možda, ali bih je preporučila svakome tko nije čitao ni Kovačevića ni GI-Montignaca koje obilno citira i svakome kome se ne da gnjaviti s proračunima i ustezanjem, svakome tko voli slatko, pa i tko voli peći kolače a u obitelji i(li) među prijateljima ima dijabetičara. Ili bi mogao imati.

Nije dijabetičar nego strasno voli kolače

Autor, inače autor omiljenih knjiga o voćnim i biljnim vinima i rakijama,  zahvaljujući očiglednome razumijevanju za temu urednice Sandre Pocrnić Mlakar, omogućuje i računanje, jer donosi tablice, ali, za one koje to ne zanima, i koji – za razliku od mene – unatoč vlastitu povišenu šećeru (i dalje!) vole slatko, i bez toga nudi pravu dolce vitu. Keršek kaže:

“Nisam dijabetičar niti imam oko sebe koga od dijabetičara, ali sam strasni istraživač i lud za kolačima. Kad sam uočio da Amerikanci imaju čak 70 kuharica za dijabetičare, mi samo jednu, a samo sedam knjiga za kolače te da mi nemamo ni jednu, pa sam je odlučio sam napraviti odnosno, poslije dugoga proučavanja šećerne bolesti i dijabetičke dijete, prepjevati najbolje naše slastice.”

Štoviše, poslije biskvita, prhkog i masnog tijesta, makrobiotičkih kolačića, tijesta od sira i ulja, miješanog tijesta (muffini) i slanih kolača od prhkoga tijesta, najavljuje i dva nastavka, još jednu knjigu slastica i kuharicu za dijabetičare. Što li će se sve još pridružiti panama-torti od čokolade i badema, piti s rogačem, finim čokoladnim keksima sa zobenim pahuljicama, kolaču od riže, mrkve i bundeve, svitku s marcianom i pekmezom od šljiva, kuglofu s likerom od jaja, slancima od prhkoga tijesta sa sirom…?

Eleonora započela, Keršek nastavlja

Uz kolač i podaci važni za zdravlje (GI kolači)

Uz kolač i podaci važni za zdravlje (GI kolači)

Kad sam se udubila u “GI kolače”, a to će vjerojatno biti slučaj i s drugim čitateljima, zabavne su mi bile usporedbe usporednih receptura iz kojih se vidi kako autor predlaže zamjenu šećera ili sitnog šećera fruktozom ili stevijom, vanilin šećera aromom vanilije, običnoga pekmeza dijetnim itd. (Smeđi šećer, treba li podsjećati, nije manje sladak od bijeloga. Meni slatko, priznajem, u životu ne bi nedostajalo (okusom!). Ne mora biti ni bolje ni zdravije ni ukusnije, ali zastupam tu makrobiotičko malčice više soli da bi bilo – slađe.

Keršekovi “GI kolači” (ne samo zbog liječničke i slastičarske recenzije!) podsjetili su me na istraživanja slastičarke Eleonore Rekeće prije petnaestak godina za potrebe hotela i restorana u kojima je radila, a gdje gosti, kojima to zdravlje nije baš dopuštalo, nisu htjeli preskočiti slatki desert. Imala je grdnih problema s rahlošću, pečenjem i sličnim stvarima. Danas su mnoge od tih stvari tehnološki već riješene, pa i proračuni, primjerice, koliko šećeraš smije pojesti dijabetičke ili obične slastice. Bolja je i ponuda slatkih proizvoda namijenjenih šećerašima.

Promijeniti samo sastojke ili način života?

Ugodan organizmu i - oku (GI kolači)

Ugodan organizmu i - oku (GI kolači)

Keršekova bi knjiga mogla – ali sa žalom prognoziram da joj, kako to u nas biva, vjerojatno to neće uspjeti – podsjetiti ponajprije one koji još nemaju problema sa šećernom bolesti tipa 2 ili tzv. staračkim šećerom (iako sve šeće stiže sve više ljudi i u mlađim danima) da što prije promijene i neprimjeren način prehrane i uopće neprimjeren način života koji nam uzvraća tzv. civilizacijskim bolestima, pa i šećernom.

Možda i uzgojem stevije, 300 puta slađe od šećera, koju knjiga i opisuje iako se i u nas može nabaviti u prahu? Ili makar i promjenom sastojaka i pripreme klasičnih slastica u tzv. originalnoj, a ja bih rekla nutricionistički i slastičarski najkonzervativnijoj verziji? Tu su mi bliskiji i prirodniji makrobiotičari “sladilima” poput meda, grožđica i drugoga sušenoga i svježega voća, povrća… Pa i onim ne prstohvatom nego ipak – zrncem soli.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. […] se internetski može naručiti i  bijela stevija (SteSweet). Profil je u veljači 2011. predstavio Keršekovu kuharicu GI kolači, koja je, po riječima urednice u Profilu Sandre Mlakar Pocrnić, odlično prihvaćena, dobro se […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.