Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo, Novosti 3. kolovoz 2016.

Gavrilović pikant za lagani ljetni obrok i lijepa sjećanja

gavrilovic_01naslovnapastetaIskusna petrinjaska mesna industrija svoje tradicionalne općeprihvaćene konzerve predstavlja novim okusom kao Mesni doručak pikant pikantŠunka narezak i Pašteta pikant. Hoće li i za njih vrijediti stari slogan Odlično je, od Gavrilovića je!

Čim ugledam Gavrilovićevu Jelicu, zapiknem se za taj zaštitni znak u narodnoj nošnji, kao i za Zdenkinu djevojčicu ili nekad Sljemenova dječaka. Ne mogu ni onda preskočiti nove promotivne materijela o povratku, kako navode iz Drimie, Gavrilovićevih proizvoda iz djetinjstva u pikantnim verzijama. Ne mogu se nekako s tim složiti: ovo su proizvodi iz mojega djetinjstva i studentskih, siromaških socijalističkih vremena.

Veliki povratak jefinijih klasičnih proizvoda, pašteta i nareaka?

I na etiketi kao nekad - Jelica (Fotografija Gavrilović)

I na etiketi kao nekad – Jelica (Fotografija Gavrilović)

Nemam uopće ni izbliza predodžbu kako su se u međuvremenu i prodavali, mi smo ih, što zbog dijagnoa što zbog loših ocjena što zbog širenja izbora, zaobilazili, izuzevši upravo gavrilovićke jetrene paštete kad nam zatreba sentimalnoga okusa mladosti. Ponekad bih posegnula i za paštetom u crijevu. Anonimnom. Iako bismo i mi poput mlađih naraštaja, lako mogli naći nove ljubavi – paštete od šunke, riblje i morske uopće, pileće, od čvaraka, od divljači, vege

Studirajući starije kuharice našla sam i ne jednu recepturu kojoj su osnova bile paštete i to one najosnovnije, jetrene. Potom smo Ivanka Biluš i ja u Mala škola kuhanja osmislile knjižicu Namazi. Paštete, kojekakve slavne francuske pâte, u to vrijeme nisu bile u modi.

Sad zapažam kako usamljene mlade turistice i grupe turista momaka na moru odmah pred dućanom otvaraju netom kupljene paštete: otvore ih i zahvaćaju komadićima kruha, peciva. Baš me uhvatila nježna nostalgija. Da namažen i prekrijem kriškama paprike ili rajčice. Takva me nježnost obuzme kad negdje na dnu kuhinjske ladice naiđem još na majušni nožić za otvaranje konzervi kad se to još nije činilo jednim potezom.

Pikantno podsjećanje na davno djetinjstvo i mladost

Možda se, osim nas, najviše razlikuje - kruh Fotografija Gavrilović)

Možda se, osim nas, najviše razlikuje – kruh Fotografija Gavrilović)

Svjesni moćnog učinka mirisa i okusa, javlja Drimia – da, ona – Mesna industrija Gavrilović, lansira baš ljeti, uz osvježavajuće napitke i pivo, svoje općeprivaćene proizvode, koji omogućuje povratak u prošlost u vatrenom scenariju, dakle s novim okusima – Mesni doručak pikantŠunka narezak pikant i Pašteta pikant. Zaokruženi su, tumače, Mesni doručak pikant slatkom notom sušene crvene i zelene paprike koji će dati poseban štih salati od svježe paprike, krastavaca ili rajčice te blagim umacima na bazi majoneze i jogurta; Šunka narezak pikant s pikantnim čilijem dolazi u paru sa slatkom notom sušene crvene i zelene paprike koje čine ovu vatrenu varijantu idealnim dodatkom nemasnim sirevima blagog okusa, svježim salatama, blagim umacima i osvježavajućim napicima; a Pašteta pikant na ukusnom, hrskavom kruhu u kombinaciji sa svježom rajčicom, paprikom ili krastavcem. Ne preostaje vam, dakle, nego kušati.

Gavrilović već tri stoljeća

Sentiment poziva da namažete (Fotografija Gavrilović)

Sentiment poziva da namažete: jedan od noviteta (Fotografija Gavrilović)

Gavrilović se oslanja na tradiciju prerade mesa dulju od 300 godina, koju je kroz stoljeća prenosilo osam naraštaja Gavrilovića. Godine 1690. prvi su se Gavrilovići nastanili u Petrinji napustivši ratne nemire u Bosni. Tu otvaraju mesarski obrt, koji 1821. godine prerasta u mesnu industriju i traje sve do danas.

Ime Gavrilović preživjelo je sve epohe, ponajprije zahvaljujući kvaliteti proizvoda. Kao jedna od najstarijih mesnih industrija u Hrvatskoj i Europi, ponovno u vlasništvu obitelji Gavrilović, veličinom, kvalitetom proizvoda i poslovnim rezultatima Gavrilović je u vrhu u Hrvatskoj, ali i u široj regiji. S poznatim sloganom Odlično je, od Gavrilovića je! Danas Gavrilović proizvodi više od 200 proizvoda vrhunske kvalitete razvrstanih u tri robne marke Gavrilović, Gavita i Gala i zapošljava gotovo tisuću ljudi.

Napomena: ovaj tekst nije plaćen!

Objavljeno 3. kolovoza 2016.

Post scriptum prvi 11. kolovoza 2016.

Vozimo se u subotu ujutro 6. kolovoca iz Selaca prema Supetru, po bračkome hrptu, pa se Zoran Bošković, odličan splitski izdavač, a rođeni Selčanin, prisjeća kako je već kao dijete radio u polju i kako je trebalo već u četiri ujutro krenuti u polje, negdje u središtu otoka, brati višnje maraške. Povod prisjećanju bila je moja priča o tome kako je, prema svjedočenju Sinaja Bulimbašića, na Braču izumrla slavna voćka. Pa, kaže Zoran, radiš i radiš, teškoti, dijete si, a onda – marenda. Konzerva mesnoga doručka. Eh, dodaje, kakav je to miris bio da još i sad miriše. A bile su šezdesete 20. stoljeća.

Post scriptum drugi 11. kolovoza 2016.

Javlja mi se na nedjeljni podsjetnik prošlotjedne objave Oblizeka gospodin Krešimir Hanzić:

Kak je nastala pašteta ?

Dok je mladi Gavrilović još bil mesarski naučnik , nakon cjelog radnog dana pometal je pod i čistil od dlaka , papaka , crijeva 

itd i sam je sebi rekel pa šteta da to sve propadne !

Uz malo začina i to bu nekom fino .

Dakle ,  poštovana gospođo Božica Oblizeki i pašteta bilo kojeg masovnog proizvođača nikak nejdu skupa !

Ak se pretvarate u marketinšku agenciju Gavrilovića ja to ne bum čital .

Hvala .

Nisam mijenjala u pismu ništa, ali kako da ne odgovorim? Najprije, nisam li namjerno napisala Ovaj tekst nije plaćen.? A drugo, u isti sam tekst dodala link, a dopisala ga i poslije njega upravo s pričom o pašteti i ništa bolje o mojem odnosnu prema masovnim industrijskim proizvodima kada sam na degustaciji u nekadašnjem Sljemenu ustvardila kako nedostaje začina, a kreatrori su mi odgovorili kako tu i nema ništa drugo do začina te kako sam bila šokirama što je sadržaj pašteta bio nekoliko puta, a vjerojatno je i sad, jeftiniji od ambalaže. Ne računajući pritom skup moderni dizajn i brendiranje. Ne znam koje je godište gospodin Hanzić, ali nama rođenima sredinom prošloga stoljeća, pašteta, mesni doručka (post scriptum prvi) i slične tek uvođene industrijske stvari također su Oblizeki. Nadam se da ne moram tumačiti značenje, jer, osim u knjizi Oblizeki – Moslavina za stolom, ima i u rječniku Kajkavske čitanke Božice Brkan. Predrasude su i pridonijele da jedemo smeće, od kojih su paštete zapravo i mnogo manje od eko, bio, etno – o takozvanom domaćem baš pripremam tekst – da i ne govorim.
Ja čitam i ono s čime se ne slažem. Ne očekujte od mene da ću vam govoriti samo ugodne stvari. Još dodatno  iz teksta

http://oblizeki.com/mesni-dorucak-otprije-cetiri-desetljeca-pa-do-2017-8705

izdvajam:

Ukratko, minula me želja, ali još sam u potrazi za okusom mesnoga doručka svojega djetinjstva.


Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/mesni-dorucak-otprije-cetiri-desetljeca-pa-do-2017-8705

http://oblizeki.com/njezino-velicanstvo-janjetina-iz-kuhinje-restorana-zganjer-u-cak-osam-slijedova-17833

http://oblizeki.com/hobotnica-u-krckom-torkulu-mastovita-delikatesa-vrijedna-kusanja-12733

http://oblizeki.com/moslavacka-prica-snjezane-ozetski-i-njezine-obitelji-16690

http://oblizeki.com/humus-osvaja-od-bliskog-istoka-do-zapresica-1886

http://oblizeki.com/tapenada-namaz-od-maslina-recept-414

http://oblizeki.com/mala-skola-kuhanja-namazi-palacinke-slatke-i-slane-torte-2-211

http://oblizeki.com/cvarci-od-nusproizvoda-do-specijaliteta-9577

http://oblizeki.com/kruha-i-masti-molim-9612

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

3 komentara

 1. Željko# 08.08.2016. u 03:23

  Sve to što ste napisali o Gavriloviću je istina u prošlosti, ali danas Gavrilović ne vrijedi i 5% onoga prijašnjeg.
  Pitati će te zašto?
  Pa, stara poslovica kaže da netko nešto mora steći da bi drugi nadolazeći imao što uništiti i to se u životu uglavnom kroz povijest svim velikima i događa, pa tako i Gavriloviću

 2. Željko# 08.08.2016. u 03:24

  Odobrite ga ili ću smatrati da lažete, kada ste napisali da ovaj tekst nije plaćen

 3. Božica Brkan# 11.08.2016. u 14:41

  Upravo suprotno. Hoću reći da je ovo autorski, a ne marketinški, dakle plaćeni tekst. Čitatelji, bojim se sve manje mogu uočiti što piše informirani SUBJEKTIVNI autor, oslanjajući se na svoje argumente, a što je visokobudžetirana reklama. Ne lažem, što više, vrlo sam iskrena! 🙂

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.