Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Uncategorized 3. studeni 2015.

Gastronauti u zagorskoj jesenskoj bajci

U samo dva dana stručne turneje posvećene temi Zagorska kuhinja i autohtone namirnice u novim gastronomskim trendovima gastronovinari iz pet zemalja te restorateri, enolozi i drugi stručnjaci iz cijele Hrvatske obišli su BlueSun Hotel Kaj u Mariji Bistrici, Vinariju Petrač, Hotel Villa Magdalena i Vuglec breg.

Dobro mi došel prijatel, ponavljalo se Hrvatskim zagorjem odnosno Krapinsko-zagorskom županijom 28. i 29. listopada 2015. godine kamo smo god stigli na stručnoj ekskurziji Kluba Gastronaut, iako uglavnom nigdje nije bila posrijedi skromna zagorska klet iz pjesme, nego sve mjesta za odličan enogastro doživljaj.

 

Za uspomenu: chef Marfo Futivić s novinarima iz per zemalja (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Za uspomenu: chef Marfo Futivić s novinarima iz pet zemalja: Zoltán Győrffy, časopis Pécsi Borozó iz Mađarske, Dario Novalić časopis Start i BiH putovanja iz Sarajeva, Đorđe Mihajlović iz Novog Sada, časopis i emisija Turistička prizma, Brigita Bačvar i Štefan Celec iz Slovenije (reportaže objavljuju na TV Maribor te Tina Čubrilo, Karin Mimica i Božica Brkan (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Članovi Kluba Gastronaut već su treći put u 16 godina postojanja obilazili taj kraj Hrvatske, započevši s kulinarskim showom Chtef Zagorski chef u BlueSun Hotel Kaj u Mariji Bistrici, u kojem je višestruko nagrađivana kuharica i Gastronautova edukatorica Ivana Vukmanić bila i u stručnome ocjenjivačkom sudu koji je najboljim među sedam zagorskih kuhara proglasio Marka Futivića, šefa kuhinje hotela domaćina. Hotelski su kuhari od pet natjecanja pobjedu odnijela na četiri: tri chef Tomislav Kožić i jednom Marko Futivić.

Brankića Šćuric, jedna od osam bistričkih proizvođača licitara, gastroatuima je održača radionicu (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Gastronautima je održala radionicu licitara Brankica Šćuric, jedna od osam bistričkih proizvođača. Licitar i drvene igračke na popisu su zaštićene nematerijalne baštine. (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Kao chef Academie, hotelskoga restorana, on je poslije obilaska prošteničkoga krasnoga, sada poprilično praznoga mjesta i upoznavanja s izradom licitara, pripremao i gastronautsku večeru Jesen u Mariji Bistrici sa devet slijedova, koja se odlično uklopila u temu Zagorska kuhinja i autohtone namirnice u novim gastronomskim trendovima . Na Zagorskome chefu gastronauti su imali priliku još jednom upoznati se izravno i s ponajboljim zagorskim priredbama i jelima (Babičini kolači, Štruklijada), namirnicama (mlinci), bučinim uljem, vinima ( Bodren). No, Gastronutima je dobrodošla obnova tijela u hotelskome welness centru s hidromasažnim bazenom, whirpoolom, biosaunom, ali i obnova duha kod crne Majke Božje Bistričke, kako je već stoljećima nalaze hodočasnici i u novije vrijeme turisti iz cijeloga svijeta.

Večera Jesen u Mariji Bistrici za gastronaute (slijeva nadesno Igor Hruškar iz PP Orahovica, chef Martko Futivić i šefica Kluba Gastronaut Karin Mimica (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Večera Jesen u Mariji Bistrici za gastronaute (slijeva nadesno Igor Hruškar iz PP Orahovica, chef Martko Futivić i šefica Kluba Gastronaut Karin Mimica (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ukratko, u Jesen u Mariji Bistrici chef Marko Futivić krenuo je s čipsom od kelja, dipom od patlidžana, kruhom od heljde uz PP Orahovica Graševinu 2013, nastavio je hrskavcem od svinjske kožice, kravljim sirom s prahom od crvenog zelja uz Vina Belje, Chardonnay 2013, pa zatim juhom od šumskih gljiva s vilinskom kosom i sirom škripavcem uz PP Orahovica Silvanac zeleni 2013. Četvrti je slijed bio crveni radič, bijeli špek, tortelin punjen kestenom uz Vina Belje Cabernet sauvignon 2009. Peti hrskavi kašoto od ječmene kaše, pire od buče s domaćim bučinim uljem iz njihova vrta uz PP Orahovica Chardonnay 2013.

Hrskavi kašoto od ječmene kaše, pire od buče, domaće bučino ulje ponuđen je uz PP Orahovica Chardonnay 2013. (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Hrskavi kašoto od ječmene kaše, pire od buče, domaće bučino ulje ponuđen je uz PP Orahovica Chardonnay 2013. (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

heljdu i orahe, meso kokoši Hrvatice chefu Marku Futiviću bilo je zadana namirnica na natjecanju na kojem je osvojio titulu najboljega Zagorskog chefa, ali je za večeru priredio inačicu pripremivši ga u vakuumu s mlincima od pirova brašna uz hrskavu kožicu uz Vina Belje Pinot crni 2009. Zanimljivu domaću kobasicu s kaduljom poslužio je s crnim grahom, koji je zapravo bio bijel i pocrnjen sipinim crnilom!) uz PP Orahovica Frankovka 2012. Dakako da nisu izostali ni štrukli, ovaj put  kuhani štruklji s mrvicama domaćega kruha na maslacu uz koje je ponovo u čaše stigla Vina Belje graševina 2013., da bi kao slast na kraju višesatnog stolovanja stigla vrlo fina pita od jabuka s kremom od oraha i lješnjaka uz Goldberg Chardonnay 2013.

Trsje Vinarije Petrač na Hršakovu bregu (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Trsje Vinarije Petrač na Hršakovu bregu (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Valja podsjetiti kako su upravo na Zagorskome chefu tri vrhunska zagorska restorana, uz Academiu i Villa Magdalena te klet Bolfan predstavili zajednički projekt Zagorje 3D Gourmet Experience, koji uključuje posebnu ponudu tri degustacijska menija sa po pet slijedova u svakome, podijeljenih u dvije sezone.

Neki Gastronauti poslije kušanja zagorskoga bučina počastili su kolege svojim svježim maslinovim bračkim uljem (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Poslije kušanja zagorskoga bučina gastronaut Stanko Marinković iz Ribarske kućice iz Bola počastio je kolege svojim svježim maslinovim bračkim uljem (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Organizatori gastroturneje, uz Klub Gastronaut i Krapinsko-zagorska županija te Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, naputili su ekipu najprije u Vinariju Petrač na Hršakovu Bregu, a zatim u Villu Magdalenu u krapinskimToplicama, višekratno proglašen najboljim malim hotelom, a njezin je restoran ustrajno u 100 najboljih hrvatskih restorana te vodeći u brojnim drugim ocjenjivanjima i natjecanjima. Uostalom, chef Mislav Božić se i na ovogodišnjem Zagorskom chefu, kao i na prijašnjima popeo na pobjednički tron. Tema skupa, Zagorska kuhinja i autohtone namirnice u novim gastronomskim trendovima, na ovome mjestu ima iskreno svetište. Zanimljivo je kako se tu šarmantno spajaju moderni trendovi i svjetske kuhinje te namirnice iz vrta u susjedstvu u koji chef Mislav odlazi kao da ide u trgovački centar.

Božica Brkan: uspomena na Zagorje (Snimio Goran Gazden / Oblizeki)

Božica Brkan: uspomena na Zagorje (Snimio Goran Gazden / Oblizeki)

Pošto nas je vlasnik Ivan Petrović proveo Villom u kojoj svaka soba ima jacuzzi s termalnim vodama, kuhar Mislav Božić pripremio je degustaciju specijaliteta na temu Moderne zagorske kuhinje kroz prizmu Ville Magdalene. Bili su tu Kroket punjen suhim šljivama i slaninom uz PP Orahovica, Frankovka 2012, juha Dva pajdaša od kukuruza i vrganja uz PP Orahovica Chardonnay 2013; Terina od piletine i suhih marelica, mrkva sa sezamom i orasima uz Vina Belje, Graševina 2013; Mousse od hajdine kaše i slatki sir s medom i bučinim uljem uz Vina Belje, Chardonnay Goldberg.

U Villi Magdaleni ispod priznanja: ekipa hotela, Gastronauta i vinari (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

U Villi Magdaleni ispod priznanja: ekipa hotela, Gastronauta i vinara (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Koliko je raznolikosti na malome prostoru zagorske Bajke na dlanu pokazalo se već u susjedstvu, na drugome brijegu, Vuglec bregu. Deset će godina proslaviti istoimeno imanje, na kojem se može i lijepo spavati i dobro jesti. Dakako, osim svjetski priznatih vina Bodren, nude isključivo vlastitta vina, odnjegovana u okolnim trsjima i u podrumu ispod restorana, u kojem smo susret okončali  kestenima i moštom koji je dobrano otkipio, ali mora pričekati Martinje, kada će se tri tjedna zaredom ovdje krstiti.

Vuglecova vina poredana kako su stizala na stol uz Vuglecove ukusne specijalitete (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Vuglecova vina poredana kako su stizala na stol uz Vuglecove ukusne specijalitete (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Zašto je i Vuglec breg jedan od Gastronautovih 100 vodećih hrvatskih restorana osvjedočili smo se za stolom. Domaćin Boris Vuglec i njegova ekipa s ponosom su uz jela prezentirali svoje vrhunske pjenušce i vina, pa se na kraju pjevalo i plesalo, baš kako i treba kada objed ima temu Tradicionalna zagorska jela uz pjenušce i vina Vuglec brega. Za dobrodošlicu smo nazravili ekstrabrutom, uz kuhane štrukle prelivene prezlima i kiselim vrhnjem potočen je Baronial, tri godine odležavao, osnova mu je chardonnay s dodatkom graševine i zelenoga silvanca., patka pečena u krušnoj peći s mlincima i salatom od cikle sljubljena je s Rajnskim rizlingom 2013., po nekima bi mogla i s cabernet sauvignonom barrique 2012., koji je potočen uz krvavice, buncek i domaće češnjovke s dinstanim zeljem i restanim krumpirom, a koje bi mogle pristajati i s prethodnim rajnskim rizlingom 2013. Prvi sam put kušala repnjak, pojednostavljeno je to bučnica u kojoj su buče zamijenjene bijelom slatkom ribanom repom, uz koju potočiše Graševinu 2013., a konačni desert, vrlo fin kolač od kestena potočen je crveni pjenušac. Proslavili smo i tri rođendana, a slavljenica je bila i Vuglecova kuharica Ksenija. Usput, doznala sam i zašto Zagorci vole i prave dobar pjenušac. Zato, šale se na svoj račun, a i na račun Vuglecovih dobrih pjenušaca, jer vole gemišt, a neugodno im ga piti.

Kesteni i mošt u Vuglecovu podrumu (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Kesteni i mošt u Vuglecovu podrumu (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)


Objavljeno 3. studenoga 2015.

Na Oblizekima preporučujem srodne teme:

http://oblizeki.com/zagorski-chef-2015-marko-futivic%CC%81-do-pobjede-glavnim-jelom-jaje-na-kokos-i-desertom-tko-je-smjestio-vjeverici-15916

http://oblizeki.com/bluesunhotel-kaj-i-zagorski-chef-chef-marko-futivic%CC%81-stopama-chefa-tomislava-kozica-15950

http://oblizeki.com/krk-grad-i-otok-obecavajucih-okusa-12730

http://oblizeki.com/losinj-zanimljiv-za-duge-setnje-i-za-obicne-i-za-gastronomske-14871

http://oblizeki.com/pag-s-okusom-sira-i-vina-ribe-i-maslinova-ulja-janjetine-i-baskotina-3722

http://oblizeki.com/i-krcki-prsut-i-kucu-krckoga-prsuta-%E2%80%93-srdacno-preporucujem-11701

http://oblizeki.com/krcke-surlice-12735

http://oblizeki.com/hobotnica-u-krckom-torkulu-mastovita-delikatesa-vrijedna-kusanja-12733

http://oblizeki.com/nono-%E2%80%93-konoba-i-uljara-s-fantasticnim-palacinkama-sa-skutom-i-smokvenjakom-12742

http://oblizeki.com/vrbnicka-zlahtina-uz-surlice-sa-zgvacetom-i-ine-krcke-%C2%ABgracije-bozje%C2%BB-12738

http://oblizeki.com/pierce-brosnan-ili-007-stiti-zagrebacki-dzem-krcke-surlice-orahnjacu-cokoladu-s-rogacem-i-samoborsku-salamu-3989

http://oblizeki.com/pag-s-okusom-sira-i-vina-ribe-i-maslinova-ulja-janjetine-i-baskotina-3722

http://oblizeki.com/prekmurska-medimurska-bregovska-gibanica-pita-kralus-cak-i-nepecena-11563

http://oblizeki.com/srijemus-ili-divlji-medvjedi-luk-cudesan-je-pripitomljen-u-siru-2112

http://oblizeki.com/paski-baskotin-proslavljen-iz-samostana-casnih-sestara-benediktinki-4563

http://oblizeki.com/paska-janjetina-na-razanj-i-ispod-peke-pa-sve-do-hercegovackoga-japreka-3794

http://oblizeki.com/egzoticni-okusi-indije-kine-tajlanda-meksika%E2%80%A6-u-autokampu-simuni-3902

http://oblizeki.com/vina-belje-%E2%80%93-nova-mlada-i-odlezana-vina-iz-staroga-podruma-7469

http://oblizeki.com/miomirisi-i-okusi-losinjski-14875

http://oblizeki.com/na-losinju-kuha-i-rimski-atlericar-apoksiomen-14882

http://oblizeki.com/u-velome-losinju-obvezno-dodite-u-konobu-ribarska-koliba-2775

http://oblizeki.com/zamamni-losinjski-specijaliteti-od-autohtone-creske-ovce-2806

http://oblizeki.com/svecanost-zacinskoga-bilja-kao-subotnji-izlet-u-krapinske-toplice-9853

http://oblizeki.com/svecanost-zacinskoga-bilja-zavrsila-s-raskosi-zacinskim-biljem-na-stolu-9924

http://oblizeki.com/kao-limun-zuto-i-mirisno-ljeto-2011-i-veljacka-zima-2012-4991

http://oblizeki.com/limun-u-salici-caja-i-casi-limoncella-vrcu-limunade-i-boci-piva-5023

http://oblizeki.com/sok-od-dumbira-na-zagorskim-bregima-10015

http://oblizeki.com/kolacici-u-koje-je-umijeseno-cijelo-polje-zacinskoga-bilja-10040

http://oblizeki.com/krk-grad-i-otok-obecavajucih-okusa-12730

http://oblizeki.com/srijemus-ili-divlji-medvjedi-luk-cudesan-je-pripitomljen-u-siru-2112

http://oblizeki.com/pag-s-okusom-sira-i-vina-ribe-i-maslinova-ulja-janjetine-i-baskotina-3722

http://www.gastronaut.hr/gastronaut.htm

http://oblizeki.com/talijanski-sladoled-na-krcki-nacin-jos-bolji-14768

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

13 komentara

  1. […] Gastronauti u zagorskoj jesenskoj bajci […]

  2. […] od 2011. do 2015. svake godine i u 100 najboljih hrvatskih restorana Restaurant Croatica je – i gastronauti su ga obišli ove jeseni – i u Dobrim restoranima Jutarnjega lista. Uz to torta chefa Mislava Okus Zagorja na Badl festu 2012. […]

  3. […] i degustacijskog stola s predstavljanja projekta Zagorje 3D Gourmet Experience, a koje sam u restoranu Academija Blue Sun hotela kaj kušala već prije, nešto su posve drugo. Mene su oduševile izgledom i mogućnošću primjene i […]

  4. […] svjetske perspektivu i iskustva i to još uspješno (chef je godinama vrhu Zagorskoga chefa, a restoran Villa Magdalena među 100 najboljih hrvatskih restorana i među Dobrim hrvatskim restoranima, a hotel u vrhu malih […]

  5. […] u svjetskome vrhu, ali i o vještinama pripreme nekih baštinskih jela, npr. na svjetskoj listi medičarski obrt na području Sjeverne Hrvatske i Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.