Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kultura stola 11. lipanj 2020.

Gastroakademija à la chef Danijela Crnjak Andri

Vrlo odvažno i maštovito chefica Danijela Crnjak Andri poduprta obitelji upustila se u zanimljiv projekt koji je prigodnom i skromno svečanošću potkraj veljače 2020. startao – taman uoči općega koronskoga lock downa – zasad prilično usamljen, u poduzetničkoj zoni Kapelica kraj Garešnice. Edukacijski centar zamišljen je za naukovanje učenika obrtničkih zanimanja, selekciju i izbor naučnika za rad u turizmu, edukaciju vlasnika OPG-a za pripremanje jednostavnih jela, usavršavanje i nadogradnja znanja kuhara, osnovni tečaj kuhanja, preradu i konzerviranja namirnica, tradicijsko gotovljenje jela hrvatske nacionalne kuhinje te kuhinja nacionalnih manjina, gastroteambuilding itd.

Chef Danijela Crnjak Andri nastavlja misiju edukacije mlađih kolega (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Chef Danijela Crnjak Andri Božici Brkan otkriva tajne iz svoje kuhinje (Fotografija MIljenko Brezak / Oblizeki)

GastroAkademija vrhunac je dosadašnjega, do tvrdoglavosti predanog rada poduzetne i šarmantne majstorice kuharice i majstorice slastičarke, stručne učiteljice kuharstva sa slastičarstvom i poslovne voditeljice ruralnoga turizma, koja je unatrag desetljeća izrasla u vrlo ozbiljnu i uglednu i utjecajnu osobu u gastronomiji kroz svoj, također obiteljski, uspješan rad obrta GastroGar. Sada želi prenijeti dalje stečeno znanje i iskustvo  iz gastronomije, promovirati kvalitetne namirnice iz svoga najbližeg okruženja i dobru hranu pripremljenu u Garešnici. Novo trgovačko društvo ponajprije kani povezati privatni i javni sektor u razvoju ruralnog područja Bjelovarsko-bilogorske županije i šire te biti potporom poljoprivrednim proizvođačima u promociji i korištenju namirnica lokalnih proizvođača u gastronomiji. U pet tjedana, dvaput tjedno – novo znanje.

Zamamni fingerfood: kombinacija janjetine i tartufa!? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Elegantni, starinski i moderni te vrlo ukusni baby bunceki s crvenim zeljem (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

Prije više od dvadesetak godina u tadašnjem Večernjakovu prilogu četvrtkom Vrt, koji sam i uređivala, s Electroluxom, Podravkom i Badelom 1862 osmislila sam, uz edukaciju i sudjelovanje čitatelja, Akademiju zdravoga života, uz mnogo prigovora jer je tada izraz akademija još bio rezerviran samo za ekskluzivu, npr. HAZU. Akademija, podsjećam,  nazvana je prema grč. akademia i osobno  imenu Akademosa, vlasnika vrta kraj Atene gdje je Platon poučavao svoju filozofiju, tako su nazvane i Platonova škola te Platonova filozofija te, poslije, uopće visoka škola za znanost ili umjetnost odnosno udruženje. Sad je akademija, uz onu glazbenu, likovnu, medicinsku i slične, umalo opće mjesto, pa i za kuhare-akademike unutar Hrvatskoga kuharskog saveza primjerice, a nesumnjivo će se naći mjesta i za cheficu Danijelu.

Samo dobre želje: Božica Brkan bila je samo jedan od govornika na otvorenju vrijedne ustanove u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)


Od njezine Gastroakademija očekujem da će se praktično, baš na najvišoj, baš akademskoj razini posvetiti struci, ali i istraživanjima gastronomije povijesno, zemljopisno te aktualno, kako lokalno tako regionalno, mediteranski i srednjeeuropski te europski i globalno. Ne mogu dočekati što i kako će hranu oplemenjivati sastojcima i kulinarskim postupcima u izgledu, mirisu, a ponajprije okusom, vrlo važnom i prepoznatljivom odlikom svi sastavnica hrvatske kuhinje.

Fotografiranje zanimljivosti sa starta garešničke Gastroakademije (Fotografija MIljenko Brezak / Oblizeki)

Zašto? Jer se chefica Danijela Crnjak Andri ambiciozno i svjesno upustila u novi projekt uvjerena kako se kvaliteta uvijek isplati, ne boji se konkurencije i svjesna je kako hrvatska gastronomija ima što dati ne samo na moru, kako su marketing i dobra priča izuzetno važni, ali prije svega proizvod, koji i njezin kraj ima, samo ga valja osmisliti, isporučiti, oplemeniti, uz dodanu vrijednost. Podsjećam samo na zanimljivosti iz njezine kuhinje o kojima sam pisala i na Oblizekima poput slatkovodne ribe na moslavački način, posebice šarana, zatima o tartufima iz Turopolja, špekmezu ili škrletu u jelima i desertima.

Ponuda vlastitih i proizvoda drugih moslavačkih i županijskih proizvođača (Fotografija Miljenko brezak / Oblizeki)

Gastroakademija može, osim što za profesionalce, kako je najavljeno, i za amatere osmisliti program, što u vrijeme zanimanja za pripremu hrane te potrebe za dobrim kuharima i to ne samo u televizijskim gastroshowovima, to i samo može biti još jedan dodatni proizvod, ponajprije turistički: dođeš u garešnički kraj obići ga i na pouku neke kuharske teme. Predlažem za možda i prvu temu moslavačku kuhinju i zanimljive proizvode iz triju županija koje administrativno djelomice pokrivaju Moslavinu, pa bih počela s autohtonim moslavačkim vinom škrletom te pjenušcima odnjegovanim na njemu, zatim sirevima, a posebice kvarglom koji je nedavno stekao i EU-zaštitu, zatim s vanjkušima i belim kobasama koje kao tradicionalan moslavačko-posavski specijalitet nastoje zaštiti Grad Ivanić Grad i tako redom. Nadahnuću za stolom nikad kraja, pogotovo uspije li lokalci uspostaviti i suradnju kao što su na otvorenju Gastroakademije, kada su se i svojim jelima predstavili Bistro Kod bake, Hotel Garić Garešnica, Basserie As Rijeka i Roko Grubišno Polje.

Domaćini s gostujućim kuharima na otvorenju Gastroakademije (Fotografija Miljenko brezak / Oblizeki)

I ja sam bila na otvorenju, počašćena što mogu reći lijepu riječ o chefici Danijeli, njezinim kreacijama i ljudima oko nje, jer to zaslužuju. Kao i želje da učine još bolje.

20200224 – 20200225 – 20200304 – 2020528   

Objavljeno 11. lipnja 2020.

Tartufi iz Turopolja? Još i kakvi!

Šaran u juhi i rižotu te kao čips na način Danijele Crnjak Andri

Špekmez – maštovito jelo i suvenir iz Danijeline kuhinje Kod bake

Škrlet u jelima i desertima na način chefice Danijele Crnjak Andri

 

 

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.