Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 7. veljača 2016.

Fritulice tetkine Anice

anica_01naslovnaRecept pod nazivom fritulice tetkine Anice za fine, istina nešto kompliciranije, tradicionalne fritule, izvedene baš u umanjenici, zapisala sam još na Badnjak 2013. godine, kada sam ih i kušala. I fotografirala. Pomno sam ga čuvala i sad vam ga darujem kao ideju uoči fašnika kad različite slastice isplivavaju iz duboke masnoće. Vjerujte, mogu proći i za najsvečaniji blagdan.

Do mene su kojekakve fritule i recepture za njih stizale na različite načine, a ove su fritulice i receptura stigle preko tetke Anice Rožić, kojoj ih je isporučila susjeda Anica preko plota, a njezinoj obitelji ih je baš za Božić cijelo čudi ispekla prijateljica ili rođakinja u gostima. Nazovite ih kako god želite.

Bile su tako fine i majušne, da su me razgalile kao što se svaki put sjetim iz mlađih dana savjeta čuvenoga chefa Stanka Ercega (Intercontinental Zagreb, Restaurant Paviljon) koji je tada početnicu, a kasnije ne manje čuvenu slastičarku Eleonoru Rekeće, za Domovinskoga rata izbjeglu iz Baranje u Zagreb, poučavao kako mora oblikovati sitne kolačiće, jer fine dame imaju malena usta. Sjetim se i mirisa žličnjaka posutih sitnim šećerom za školsku užinu…

Svečane fritulice tetkine Anice

Ukusne, elegantne (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ukusne, elegantne (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

 • 2 jaja
  3 žlice šećera
  2 vanilin šećera
  12 žlica glatkoga brašna
  1 čvrsti jugurt
  1 prašak za pecivo
  1dl mineralne vode
  1 žlica ruma
  2 žlice rakije
  sok i kora 1 limuna
  100 g grožđica namočenih u toploj vodi

Priprema

Zamijesite tijesto uobičajeno i na kraju mu dodajte grožđice. Stavite tijesto u šaku, zatvorite je i između kažiprsta i palca malenom žlicom ga stavljajte u vruće ulje.

Samo da imate predodžbu koliko su šićušne (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Samo da imate predodžbu koliko su šićušne, pri dnu fotografije: Božica Brkan zapisuje recepturu, a Ivan Brezak Brkan tvita fotografiju upravo kušanih fritulica, koje drugačije i ne možete zvati nego umanjenicom!  (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

 

 

 

Objavljeno 7. veljače 2016.
Podsjećam na srodne teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/tetkini-cetvrtasti-kraflici-17257

http://oblizeki.com/recept-krafni-krafli-pokladnice-87

http://oblizeki.com/poderane-gace-podrapane-gace-langosi-langosice-lepinjice-pogace-tresce-fanjki%E2%80%A6-toliko-imena-a-samo-jednostavan-komad-tijesta-pecen-na-ulju-8855

http://oblizeki.com/fritulice-fine-za-pola-sata-1385

http://oblizeki.com/uscipci-fini-ustipci-koji-mogu-biti-i-zlicnjaci-8428

http://oblizeki.com/listarici-slatki-ili-slani-%E2%80%93-dika-stitarskih-snasa-8797

http://oblizeki.com/ivanjski-cveteki-zlatarskoga-kraja-9827

http://oblizeki.com/hercegovacki-ustipci-i-casa-blatine-za-osvjezenje-na-kamenu-hercega-3353

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

 1. […] Fritulice tetkine Anice […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.