Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 8. ožujak 2011.

Fritulice fine za pola sata

Fine i brze fritulice (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Fine i brze fritulice (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Fašnik obilježavaju dizane i nedizane slastice pečene u dugokoj masnoći. Umjesto pipkavih krafna, frčkavih poderanih gaća te zahtjevnih starinskih dalmatinskih predlažemo vam brze i jeftine a vrlo fine fritulice.

Dovoljno vam je i za pripremu i za pečenje ne više od pola sata, a izostavite li mikser i miješate ručno, koristit će vam i kao tjelesna vježba. K tome, za pranje imate vrlo malo posuđa…

Kalendar umije pripremiti baš ironične sudare kao danas: i Međunarodni je dan žena i Fašnik, koji u narodu zovu i muškim imendanom.

Teške razgovore o ravnopravnosti i emanicpaciji ipak ostavimo za neki drugi dan, bez detronizacije i pogleda zaokrenuta naopačke – i za to, uostalom, okrivimo Krnju, Fašnika i kak ga sve već ne zovemo, te ga lijepo spalimo kako bismo počeli ispočetka.

Karnevalske slastice iz duboke masnoće

Prženje u dubokoj masnoći (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Prženje u dubokoj masnoći (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

A danas pomislimo na sve one lijepe stvari koje su se nekad a i danas se pripremaju za Fašnik, Fašejnek, Maškare, Mačkare, Karneval, Karnevo… Ne mislim pri tome ni na repu, fašničko zelje i druge posne stvari koje iz vremena ludorija uvode u Mesopust ili Korizmu, nego na tijesto pečeno u dubokoj masnoći, nekad uglavnom svinjskoj masti a danas ulju. Krafne, podrte gaće, uštipci na bogtepitaj koliko načina!

Valjda sam se prisjetila žličanjaka za gablec u osnovnoj školi, po dva za svako dijete, pa sam poželjela napraviti nešto slično i improzivirala nešto što je ispalo super pa srdačno preporučujemo brzu kombinaciju starinskih dalmatinskih fritula i prženica. K tome nisu ni skupi. Kako su se pržili u relativno duboku ulju, što u zepteru stvarno rijetko radim, bez pardona ih zovem fritulama. Zašto i ne bi, kad po njima jutros miriše cijela kuća!?

Fritule fine a jednostavne i brze

 

Malene a raskošne (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Malene a raskošne (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

 

Sastojci

 • 1 kiselo vrhnje
 • 1 tekući jogurt
 • 3 jaja
 • 30 žlica brašna (ne na vrh!)
 • 1-2 praška za pecivo
 • 2 žlice šećera
 • 2 vanilin šećera
 • malo soli
 • 100 g sušenih grožđica
 • 3 žlice ruma
 • 1 l ulja suncokretova ili kukuruzova
 • sitan šećer za posipanje

Priprema

Suvišna će se masnoća najbolje ocijediti na papirnatu ubrusu (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen

Suvišna će se masnoća najbolje ocijediti na papirnatu ubrusu (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen

Izmiješajte jogurt s jajima te šećerom pomiješanim s vanilin šećerom i solju. Polako dodavajte brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo. Na kraju lagano umiješajte grožđice, koje ste isprali pod mlazom teih kratko ostavili da odstoje u rumu.

Tijesto ne treba čekati da uzraste (Snimila Marina Filipović marinshe / Acumen)

iTijesto ne treba čekati da uzraste (Snimila Marina Filipović marinshe / Acumen)

Pristavite ulje u posudu – ne mora biti dublje od 1 – 1,5 cm da se zagrije pazeći da ne zagori, pa kad je dovoljno toplo u njega žlicom stavljajte male komade tijesta koji će se sami lijepo oblikovati u loptice. Isprva će vam sjesti na dno ali će se ubrzo sami dići i plivati po površiti.

Ne mičite se od njih kako biste mogli regulirati temperaturu pečenja odnosno kako biste ih šuplja

čom mogli po potrebi lagano okretati da lijepo pozlate sa svih strana.

Kada su – pozor: vrlo brzo!  – pečene, izvadite ih na papirnati ubrus kako bi mogao upiti višak masnoće. Dakako odmah jednu kušajte kako biste provjerili jesu li i u sredini dobro pečene.

Posluživanje

Fritulice lijepo složite u neku lijepu posudu. Pospite ih sitnim šećerom.

Nije naodmet

 

Pošećerite ih po želji (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Pošećerite ih po želji (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

 

Sitan šećer možete poslužiti odvojeno da svatko dodaje po ukusu. Nekima će biti dovoljno i što su fritulice zaslađene cvebom odnosno sušenim grožđem.

Skrećem pozor da će im slađi okus više doći do izražaja i zbog soli.

Tko voli, može se uz fritulice sladiti i pekmezom, džemom, voćem…

Sljubljivanje

Uz fritule možete poslužiti rakiju, posebice dalmatinsku lozu ili travaricu, zatim rum smeđi i bijeli, koktele s jakim pićima, likere, ali i lijepa desertna vina.

U Dalmaciji bi uz fritulice zacijelo ponudili prošek.

Priča oko…

Presjek (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Presjek (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Ove fritule možete dogotoviti za samo pola sata, a ne morate birnuti hoće li izrasti, biti lijepe rupičave, neće li zbog propusa «sjesti» i slično.

Mogu ih pripremati i majstori, a i početnici. Od njih vam stvarno miriše cijela kuća!

Jeftine su i njima možete zasladiti goste koji su vas iznenadili posjetom pa baš nemate ništa u kući.

Možete ih poslužiti i kada goste pozovete na čašu najfinijega predikatnoga vina.

Preporučujem na Oblizekima slične teme:

http://oblizeki.com/hercegovacki-ustipci-i-casa-blatine-za-osvjezenje-na-kamenu-hercega-3353

http://oblizeki.com/listarici-slatki-ili-slani—dika-stitarskih-snasa-8797

http://oblizeki.com/poderane-gace-podrapane-gace-langosi-langosice-lepinjice-pogace-tresce-fanjki…-toliko-imena-a-samo-jednostavan-komad-tijesta-pecen-na-ulju-8855

http://oblizeki.com/recept-krafni-krafli-pokladnice-87

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

6 komentara

 1. […] Fritulice fine za pola sata […]

 2. […] ne biste za Poklade, Karneval, Fašnik, Fašenjek ostali samo na već pomalo banalnim kraflima i fritulama te sličnome u dubokoj masnoći pečenome tijestu, s velikim vam veseljem predstavljam […]

 3. […] proizvod (prazne, s pekmezom, s čokoladom) – svuda, osobito AustroUgarska (polj. babka); fritule – mediteranska Hrvatska; uštipci, ušćipci (Hercegovina); žličnjaci – brzo dizano tijesto; […]

 4. […] krafle, krafne, žličnjake, fritule, podrapane gače, trešče, kroštule i slične, ne možemo (niti hoćemo!) zaobići ni uštipke […]

 5. […] koje se ne laframo, bude toplo i slatko, podsjećam na priče i recepte za: krafle, poderane gaće, fritule i fritulice, uštipke, listariće, čak i ivanjske cveteke koji prekrasno mogu “zamirisati” i […]

 6. […] mene su kojekakve fritule i recepture za njih stizale na različite načine, a ove fritulice i receptura stigle preko tetke Anice Rožić, kojoj ih je isporučila susjeda […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.