Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 3. siječanj 2017.

Frankopan šnite

mirjana_01naslovnaPišući stjecajem okolnosti o frankopansko-zrinskim kuharicama i slasticama, poslije najnovije nizanke – torte Frankopanke iz Križa, Frankopanske torte iz Crikvenice te iz različitih knjiga, uza sve čestitke, ove od frankopanskih odnosno torti iz kuharica Zrinskih poput ozaljskoga suvenira torte Katarina Zrinska našla sam i Frankopan šnite – Zvijezdin letak Slatka jesen, preporučuje Mirjana Špoljar, slastistika.hr . Kako me ne samo nazivom nego i sastojcima podsjeća na torte o kojima sam pisala, a također i o Splitskoj torti iz Slastica u Hrvata Ivanke Biluš, Ivanke Božić, Cirile Rode i Božice Brkan, nisam mogla odoljeti, a da vam i to ne prenesem. Poželite li nešto zrinsko-frankopansko, a da ne bude torta, nešto ekonomičnije i manje pretenciozno, ali također fino…

Frankopan šnite

Zvijezdine zvijezde: slastičarka Mirjana Špoljar i Zvijezdin stolni

Zvijezdine zvijezde: slastičarka Mirjana Špoljar i Zvijezdin stolni

Sastojci

500 g lisnatog tijesta za 3 tanke kore.

Krema

7 žutanjaka
2,5 dl slatko vrhnje
170 g kristal šećera
30 g gustina
350 g Zvijezda stolnog margarina
100 g kikirikija
200 g prženih lješnjaka
100 g brusnica
150 g pistacija
0,5 dl maraskina0
30 g limunove korice
1 g cimeta

Priprema

Pomiješajte žutanjke, slatko vrhnje, šećer kristal i gustin te ostavite sa strane 30 min da masa odstoji. Odstajalu masu sa strane kuhajte na pari da se zgusne, pa pustite da se ohladi. U ohlađenu masu dodajte Zvijezda stolni sobne temperature te dobro izmiješajte sve preostale sastojke da krema bude pjenasta i glatka. Slažite naizmjence pečeno lisnato tijesto pa kremu i na kraju završite lisnatim tijestom. Ohladite, premažite tankim slojem kreme te dekorirajte po želji bobičastim ili nekim drugim sezonskim voćem.

Objavljeno 3. siječanj 2017.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme odnosno fine torte:

http://oblizeki.com/hrana-kuhinja-i-blagovanje-u-doba-zrinskih-maestralna-knjiga-uz-450-obljetnicu-bitke-kod-sigeta-18788

http://oblizeki.com/post-stvarno-post-17349

http://oblizeki.com/torta-frankopanka-ili-slatko-nasljedstvo-u-obitelji-cataj-19798

http://oblizeki.com/torta-frankopan-suvenir-crikvenice-i-specijalitet-hotela-international-19826

http://oblizeki.com/torta-katarina-zrinski-19845

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.