Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 25. rujan 2021.

Fišpaprikaš s prve Šaranove Fišijade u Vezišću

Nagovaram ribiče iz Športske ribolovne Udruge Šaran Križ da na Česmi, na Milkinom sipu gdje je u mlinu 1863. rođena slavna operna pjevačica Milka Trnina, odnosno na Bajeru, na nekadašnjem rukavcu, a od ranih devedesetih do sada lijepo uređenom ribnjaku na kraju sela Vezišća (ne mogu ne reći: koje se nastavlja na moj rodni Okešinec), podno Križa, barem preko vikenda, osmisle pecanje i prepoznavanje ribe te kušanje ne brojnih, nego naših moslavačkih specijalitetašarana u rašljama, sušene odnosno prodimljene pa pržene ribe, ribe iz paca, pohane ribe.

Fiš iz kotlića chefa Željka Okovića (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Poslije dima – krasan fiš (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ja bih svakako, osobito za djecu, dodala i meni oduvijek drage čigane odnosno somiće te posljednjih godina izuzetno popularan perklet od soma te i, dakako, iako nije moslavački, fiš odnosno fišpaprikaš bez kojega ništa u novije vrijeme ne može, pa se puši iz kotlića i po cijeloj se kontinentalnoj Hrvatskoj u njegovoj pripremi iz tjedna u tjedan nadmeću mnogobrojne ekipe. Iako se ribe uopće, a pogotovo slatkovodne, per capita ne jede mnogo – pa i ulov je sve popularniji uhvati, pa pusti!barem zbog toga ribnjaci mogu biti zadovoljni.

Bistro ribičima Šarana!

Tako se i dogodilo da se prošle nedjelje, 19. rujna 2021. u organizaciji Šarana, koji prema riječima tajnika ŠRU Šaran Ivice Mihelje, ima 130 članova, a pokriva Česmu od Prnjarovca do Ratoča, natjecalo se dobro raspoloženih deset ekipa sa po dvojicom članova mnogo šire i od Moslavine. Jedna od zvijezda Fišijade bio je Ivan Modrić iz Bunjana, sudionik upravo završena moslavačkog tjedna u TV Večeri za 5.

Ribnjak uz Česmu i Donji sip (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ocjenjivački sud u sastavu Karmela Vukov Colić (gastroblogerica i autorica kuharice), Ivana Kutlić (sudionica TV emisije 3-2-1 kuhaj), kuhar Aleksandar Tutić i ja, Božica Brkan (autorica pedesetak kuharica i gastroblogerica) ocjenjivao je okus (slatkoća, ljutina, kiselost), boju i miris te konzistenciju (gustoću, masnoću i povezanost sastojaka) te izdvojili ekipe Baltazar, Braća i Mladići koje su osvojile najviše od mogućih 20 po svakom članu ocjenjivačkoga suda odnosno od ukupno mogućih 80 bodova. Dobili su pregače, medalje, diplome i moje Oblizeke Moslavina za stolom.

Za sjećanje: poslije proglašenja pobjednici, ocjenjivači, dodjeljivači… (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pobjednici Mladići: Kruno Dakić i Noa Semenjuk dok još nosi znali da će skuhati najbolje ocijenjen fiš (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Straga ekipa Braća… (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

…a sprijeda ekipa Baltazar… (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

S obzirom da sam imala priliku pratiti slična natjecanja unatrag najmanje dvadesetak godina (od Baranje, i hrvatske i mađarske, pecanja političara u Dugom Selu, pa sve do Moslavine i Zagorja, a nedostaje mi valjda samo slavna somborska Fišijada obično sa više do 300 natjecatelja!), mogla bih ustvrditi kako se nekadašnje iskonsko, jednostavno ribičko odnosno alasko jelo iz kotlića, na otvorenom, poprilično promijenilo.

Fiš ribiča, fiš iz ribnjaka

Ne znam da li zbog toga što muški i u kuhinji, zapravo u kotliću, vole komplicirati, pa smo, primjerice, zamijetili sitne i popravljive greške poput previše ukuhane rajčice odnosno pirea od rajčice, previše korjenastoga povrća a osobito mrkve, previše vina, lovora, češnjaka, premalo ljutine, gorčinu paprike ili luka, nedovoljno kuhan odnosno dinstan, pomalo živ luk; čak i zafrig, bljedilo a ne crvenilo paprike, odvajanje masnoće, preprženi luk, nepovezanost sastojaka u željenu gustoću.

Nije izostao ni odličan šaran u rašljama (tajna je da su njime honorirani ocjenjivači, hvala!) (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ekipa Žapci bdiju nad svojim fišem (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kakvi bi Moslavci mogli biti nego veseli, osobito ekipa Ivana iz Večere za 5, koju su nadgledali najmlađi sin i supruga s gipsom (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ponajprije, nekad se, kao i slična jela od morske ribe poput lešade, popare, brudeta/brodeta, buzara… pripremalo od raznovrsne ribe, od onoga što se ulovilo, obično što nije bilo za prodaju, a sada od onoga što ima u ribnjaku. U Vezišću je svaka ekipa dobila po šarana i tolstolobika. Dakako, nekad se obvezno dodavala svinjska mast, sada ulje, pa luk te sol i paprika, obično dvije vrste, slatka i ljuta. Iako sam se pripremila na ljutinu, vezicki su fiševi bili više slatki ili bar podnošljivo ljuti. Neki su dodavali papar i vegetu i, gotovo uobičajeno, navodno navodno tajni sastojak. Nije tajna i da je fiš jako žedan.

Ocjenjivači dok još nisu znali što ih čeka iz kotlića (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ivica Mihelja, jedan od organizatora iz šarana: samo da nikome ne zapne kost u grlu! (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kako je vrijeme pripreme ograničeno, sve više natjecatelja odlučuje se i na temeljac od raznovrsne ribe, čak i naglašeno povrtni, što nije tipično čak ni za restoranski fiš. Većinom je, rekla bih, iznevjerena suština fiša koji je paprikaš, srodnik gulaša i perkelta, što bi gastrotehnološki otprilike značilo da se najprije zaprži crvena paprika. Mnogi je dodaju tek na kraju, pogotovo otkako, kako tvrde, posljednjih godina nema dobre, pogotovo one starinske izrazito lijepe crvene paprike. U želji da dostignu tipičnu baranjsku ljutinu, neki u fiš dodaju čili papričice, što u jelima, po mojemu – neka se ne ljuti Volim ljuto! – postaje generacijski, a mogao bi postati i gastroenterološki problem.

Fišpaprikaš chefa Željka Okovića

Željko Oković počinje dijeliti besplatni fiš (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kušali smo i fišpaprikaš iz velikoga kotlića zapravo 80-litarskog kotla, kojega je za ribiče skuhao iskusni chef Željko Oković. S ribljim glavama skuhao je 10 kg luka narezanih na četvrtine, pa je luk ohladio i izmiksao, a zatim dodao ribu narezanu na ploške, zalijao sve s temeljcem, sa 2 litre ukuhane rajčice i vodom te ostavio da zakipi, oko 50 min. Tad je dodao (manje) slatke i (više) ljute (žali što nema bezdanske!) crvene mljevene paprike i soli prema ukusu te da malo prokuha. Upotrijebio je 15 kg ribe (imao je 10 šarana i 5 tolstolobika). Fiš je posluživao (besplatno!) sa širokim rezancima.

Dobar nam bio tek! (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na mladima svijet ostaje: bačena udica završila u krošnji drveta i na barem jednoj od društvenih mreža (Foto Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 25. rujna 2021.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.