Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Stare recepture 12. kolovoz 2019.

Fina starinska torta Božice Lacković

Na izložbama slastica torte uopće nisu rijetke, ali se čak i starinske ukrašavaju neobično, modernistički, jer tko može odoljeti različitim ponuđenim gotovim, svima dostupnim materijalima? Božica Lacković jedna je od izlagačica i natjecateljica na izložbama slastica, koja rado istražuje i vrlo često spaja tradicionalne i moderne ideje, postupke i sastojke. Prisjećam se dizane gibanice nadjevene kokosom i suncokretovim sjemenkama. Ili inverzijom da je nadjev svijetao, a tijesto – tamno. Zatim kombinacija bučina i pirova brašna.

Božica Lacković za svojim izložbenim stolom na 13. Babičinim kolačima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Gospođa Lacković iz Oroslavja ne samo da učestalo sudjeluje na izložbama i ocjenjivanjima slastica, nego joj nije joj nepoznat ni pobjednički tron. Izuzetno je vrijedno što je ni nagrade ne zaustavljaju u naumu da u uvijek, i kad poseže u blisku ili u daljnju povijest i recepture, kreira nešto svoje, kao što je to učinila i za 13. Babičine kolače.

Fina starinska torta Božice Lacković

Sočna i ukusna (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojaci

Tijesto

  • 12 bjelanjaka
  • 12 žlica šećera
  • 12 žlica mljevenih oraha

Nadjev

  • 12 žutanjaka
  • 12 žlica šećera
  • 100 g čokolade
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g maslaca

Priprema

Od bjelanjaka izradite snijeg, pa mu dodajte ostale sastojke te se od smjese ispecite 3 kore.

Zatim izmiješajte žutanjke i šećer i kuhajte na pari, potom dodajte čokoladu i vanilin šećer te sve zajedno kuhajte oko 15 min. U ohlađenu kremu umiješajte 250 g maslaca te premažite kore. Ukrasite po želji.

Narezana za degustaciju (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Objavljeno 12. kolovoza 2019.

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.