Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 7. srpanj 2016.

Fileki na madridski ili sa svinjskim nogicama i češnjovkama

fileki_01naslovnaFileki, tripice, škembići meni su tema zanimljivija za pisanje nego za jelo, ali su me zapečeni janjeći fileki posluženi sa sirom i žgancima od brašna iz Matina mlina kao šesti od devet slijedova na gastronautskoj tematskoj janjećoj večeri u restoranu Žganjer u ozaljskom kraju – oduševili.

Upravo dogovaramo hoćemo li uz jedan pjesnički događaj u kraju kojem je tradicija kožarstvo, pa i kuhanje fileka, i kuhati. Dvojim.

Ali dotad imam zanimljivu novost iz Ruda, gdje je na 2. Gastrovinskom susretu uz 31. Rudarsku greblicu kod rudnika Sv. Barbare ponuđeni i fileki. Ali pripremljeni drugačije od špek-fileka, fileka na kiselo ili, recimo, pohanih.

Fileke je kod rudnika sv. barbare dijelila gospođa Danijela Kosec-Plevko, šogorica gospodina Djumića, sestra nejgove supruge Biserke (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Fileke je kod rudnika sv. barbare dijelila gospođa Danijela Kosec-Plevko, šogorica gospodina Djumića, sestra nejgove supruge Biserke (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Zoran Djumić, inspirator kuhanja i kuharskog natjecanja te njegov sponzor, skuhao je u 40-litarskome loncu, zapravo kotlu za kuhanje rakije, sve skupa 12 kilograma fileka, svinjskih nogica, češnjovki, sušenoga špeka. Najprije je u subotu kuhao samo fileke i svinjske nogice s lovorovim listom, lukom i češnjakom otprilike 4-5 sati. Onda ih je sam očistio, osobito je gnjavaža čišćenje nogica od kosti, te na krupnije narezao i meso nogica i fileke. U nedjelju rano ujutro pristavio je da se na poprženom suhom špeku s lukom i češnjakom, crvenom paprikom, vrlo malo rajčice i temeljcem, od nogica vrlo želatinoznim, nastavi kuhati još jedno dva sata meso nogica i fileki, narezane češnjovke s lovorovim listom, majčinom dušicom te bijelim suhim vinom. Po želji možete dodati i mrkvice ili čak cijeli grincajg.

Filek na madridski u Rudama (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Filek na madridski u Rudama (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Svima koji vole fileke novost je bilo ovo jelo koje je gospodina Djumića osvojilo prošle godine u Madridu, gdje fileke callos madrilenos, fileke na madridski, kuhaju s glasovitom chorizo kobasicom i pršutom (jamon, jamon!) a poslužuju ih obvezno i s komadićem pržene krvavice. Uočila sam na internetu slično jelo, nazvano čak filekima na kvazi-madridski način, ali mi se inačica gospodina Djumića više svidjela. Hvala mu što otvara vidike čak i nama koji nismo od fileka.

Stručni ocjenjivački sud na 2. Gastrovinskim susretima slijeva nadesno: Stjepan Lehpamer, Božica Brkan, Zoran Djunić i Drago Kezele (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Stručni ocjenjivački sud na 2. Gastrovinskim susretima slijeva nadesno: Stjepan Lehpamer, Božica Brkan, Zoran Djunić i Drago Kezele (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 7. srpnja 2016.
Preporučujem na Oblizekim srodne teme
:

http://oblizeki.com/pijetao-u-vinu-sprhnuo-u-kotlovinski-sesir-kod-rudnika-sv-barbare-18420

http://oblizeki.com/i-kotlovina-slavila-rudarsku-greblicu-15375

http://oblizeki.com/njezino-velicanstvo-janjetina-iz-kuhinje-restorana-zganjer-u-cak-osam-slijedova-17833

http://oblizeki.com/na-losinju-kuha-i-rimski-atlericar-apoksiomen-14882

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

  1. […] Fileki na madridski ili sa svinjskim nogicama i… […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.