Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 9. travanj 2012.

Festival slastica Kriški oblizeki već sada poziva na rujansku svoju 15. priredbu

Da su fine i lijepe svoje breskvice, vanili kiflice, macance, šapice, madžaricu, vodenjake, pletenicu, orehnjaču i makovnjaču, buhtle, kekse na mašinu, vanjkuše, kruh… prodavali, zacijelo bi sjajno zaradili. Ali odličan, gotovo opipljiv uspjeh na izložbi tradicijskih slastica Slatka Hrvatska na zagrebačkome Bundeku 30. ožujka 2012. u okviru sajma 11. Proizvodi hrvatskoga sela snažan je vjetar u leđa Križanima i njihovu festivalu slastica koji od ove godine dobiva ime Kriški oblizeki.

To je, dakako, i odlična pozivnica svima koji kane doći u Moslavinu, u Križ 15. rujna.

Nisam ih kao svojevrsna selektorica slastica i izlagača pozvala samo iz zavičajnoga sentimenta, nego sigurna da će osvijetlati obraz sebi, cijelome svom kraju, a bogme i Slatkoj Hrvatskoj. Ne samo izložbi!

Najslađi ugao Slatke Hrvatske (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Najslađi ugao Slatke Hrvatske (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Šarmantne i predane Maja Dundović Pleša i Marina Bulava odlično su prezentirale i ozračje i tradicionalno moslavačko gostoprimstvo i slastice koje su pripremile brojne mlade žene već drugoga i trećeg naraštaja vezanih uz slatki festival. A posebnosti svoje priredbe na okruglome je stolu o tradicijskim slasticama kao mogućemu ženskome poduzetništvu predstavila, uz sve drugo, i načelnica Općine Križ Ivana Posavec Krivec, koja također s cijelom obitelji godinama peče kojekakve oblizeke.

Zagrebačka pozivnica na kriški slatki festival (Snimio Mlijenko Brezak / Acumen)

Zagrebačka pozivnica na kriški slatki festival (Snimio Mlijenko Brezak / Acumen)

Društvo Naša djeca Vladimir Nazor Križ, humana je i edukativna udruga roditelja i prijatelja djece, u jeku ratnih zbivanja 1993. na poticaj Palme Posavec Klun i Božice Brkan osmislila je humanitarnu manifestaciju Festival slastica Križa. Riječ je o aktivnosti kojoj je bio smisao potaknuti žene našega kraja da na osnovu vlastite dugogodišnje tradicije pripremanja kolača i slastica prirede reprezentativnu izložbu domaćih kolača i ostvare još jednu u nizu akcija Dobro je činiti dobro.

Publika je imala i mnogo pitanja (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Publika je imala i mnogo pitanja (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Tijekom niza godina manifestacija je prerasla okvire mjesta i općine i 2001. godine presrasta u Festival slastica Križa i Zagrebačke županije pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije. Vrlo važnim ističem kako je, iako prva takva među poslije brojnima, predživjela i nadživjela mnoge, čak i, također humanitarni, Zagrebački festival slastica namijenjen profesionalcima.

Buktli kao u stara dobra vremena, mirisni, s domaćim pekmezom (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Buhtli kao u stara dobra vremena, mirisni, s domaćim pekmezom (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Nakon višegodišnje stanke, a vjerojatno poneseni i nadahnuti i zavičajnom čitankom  Oblizeki – Moslavina za stolom vaše urednice Oblizeka Moslavčanke Božice Brkan, u kojoj autorica predstavlja i moslavačku kuhinju i ponajbolje sa slatkih krških natjecanja, ponovno 2006. godine priredba oživljava, dovozeći iz Zagreba i publiku vlakom «Oblizek», a Društvu Naša djeca Vladimir Nazor kao suorganizatori se pridružuju i Turistička zajednica Općine Križ  i Općina Križ, s obzirom da se priredba otpočetka vezuje uz 14. rujan, jesensko Križevo koje je i Dan općine.

Šape (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Šape (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Svake godine odaziv onih koji peku kolače je sve masovniji i prikupljena sredstva su sve značajnija. Na manifestaciji sudjeluju predstavnici gradova i općina Zagrebačke županije, ali i predstavnici susjednih županija te čak i jadranskih. Specifičnost manifestacije je u  ustrajnom pokušaju da se zadrže autohtone vrijednosti  slastica i priprema na domaći, što izvorniji način. Upravo je to razlog visoke kakvoće izloženih, a posebice nagrađenih slastica te odličnih kritika stručnih sudova i javnosti. Tim se «detaljem» Križ i razlikuje od sličnih manifestacija koje se održavaju u našoj županiji i po cijeloj Hrvatskoj. Što pak najšira publika misli o priredbi, govori i zgoda da ju je jednom – toga sam se najviše bojala i u Zagrebu! – izdegustirala prije negoli smo izloške uspjeli ocijeniti.

Kad prigusti, i načelnica se uhvatila noža da bi posjetitelji mogli kušati što je njezina ekipa sve ispekla (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Kad prigusti, i načelnica se uhvatila noža da bi posjetitelji mogli kušati što je njezina ekipa sve ispekla (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

 

Ivana Posavec Krivec ocjenjuje:

Ivana Posavec Krivec Kriške oblizeke predstavila je i na okruglome stolu o tradicijskim stasticama kao poslu (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Ivana Posavec Krivec Kriške oblizeke predstavila je i na okruglome stolu o tradicijskim stasticama kao poslu (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Kontinuiranim, dugotrajnim i ozbiljnim radom Društva Naša djeca Vladimir Nazor i Turističke zajednice Križ ova je manifestacija  zauzela najznačajnije mjesto u širokoj lepezi vrijednih turističkih sadržaja  naše općine i županije. Temeljem festivala i naše poznate Milke Trnine gradimo i turistički  identitet općine  te smo osmislili suvenir Milkin medenjak kao autohtonu slasticu našeg kraja, sa  svim domaćim sastojcima. Tako se možemo pohvaliti  Milkinim medom i  Milkinim čajem  koji svi zajedno, uz medenjak čine kompletnu cjelinu. Izložba je humanitarna, koncipirana na natjecateljskom karakteru po kategorijama, a pravo sudjelovanja ostvaruju svi pojedinci koji ispeku i poklone slasticu. Izložbu prati stručni ocjenjivački sud pod predsjedanjem glavne urednice Oblizeka Božice Brkan. Sve donirane slastice prodaju se na samoj izložbi, a sav prihod ostvaren prodajom slastica i tombolom, koja je popratni sadržaj izložbe, namijenjen je u humanitarne svrhe, prvenstveno za rad s djecom. Tako se redovito  osigura  oko 30.000 kuna.

Izložba je organizirana u dvije osnovne razine – amateri (populacija koja prvenstveno potaknuta humanitarnim značajem manifestacije u vlastitoj kuhinji prema starim, već pomalo zaboravljenim recepturama, spravlja i poklanja slasticu organizatorima) i profesionalci (predstavnici TZ gradova i općina Zagrebačke županije, profesionalni slastičari, prezentiraju svoje umijeće, tehnologiju i nove vizije). Stručni sud ocjenjuje oko 200 slastica (prošle godine 2011.), među kojima nalazimo samoborske kremšnite, okešinečki vanjkuši, vodene kifle, orehnjače, makovnjače, pomazanke, dizanci, kolači od masti i domaćeg sira, savijače, kukuruznjače, bučnice i niz drugih starinskih i modernih slastica.

Ove godine festival slastica dobiva novo ime Kriški oblizeki,  koje odiše tradicijom koju nastojimo zadržati u srcima i na stolovima svih naših sugrađana. Upravo zato na 15. godišnjicu tog festival on će se održati 15. rujna. U sklopu festivala slastica bit će održane i razne kreativne radionice, promocije kuharica, a bit će postavljena i izložba svih dosadašnjih izdanja knjižica recepata s festivala slastica. Također planira se urediti svojevrsna replika bakine kuhinje, upravo onakva kako je ona nekada izgledala.

Vanjkuši - novi kriški oblizek (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Vanjkuši - novi kriški oblizek (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Glavni kriški oblizek ove će godine, kao zvijezda festivala slastica ili poslastica među slasticama, biti vanjkuš, tradicionalni slani ili slatki kolač ili pak prilog. Posjetitelji izložbe Slatka Hrvatska, uz sve druge slastice iz Križa, imali su ga priliku i kušati.

Križani su široke ruke s našim čitateljima podijelili  i recepture po kojima su ispekli svoj, moslavački dio Slatke Hrvatske.

Breskvice (recept Katica Lehki, Konščani)

Breskvice okružene madžaricom (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Breskvice okružene madžaricom (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

 

Sastojci

 • 3 žumanca
 • 1 šalica otopljene masti
 • 1 šalica šećera
 • 1 dl mlijeka
 • 6 žlica brašna i brašna po potrebi

 

Priprema
Mast, šećer, žumanca i mlijeko miješajte 30 minuta. Dodajte brašno i nastavite dobro miješati, a zatim ostaviti da stoji oko 60 min. Potom po potrebi dodajte brašna kako smjesa ne bi bila ni tvrda ni meka. U ruci oblikujte krugove koje ispecite. Nakon pečenja izdubiti u njima rupe koje nadjenite filom.

Fila
Sastojci

 • 1 dl ruma
 • 1 žlica pekmeza (najbolje od marelica ili breskva)
 • 1 šalica šećera
 • 2 žlice kakaa
 • ½ margarina
 • izdubljene mrvice tijesta

Priprema

Sve sastojke zajedno pomiješati u filu kojom spajajte po dvije polovice. Breskvice namakaje u crveni ekstrakt i kristalni šećer.

 

Vanili kiflice (Marina Bulava, Križ)

Uoči otvorenja: kad se udruže novinarka i knjižničarka... (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Uoči otvorenja: kad se udruže novinarka i knjižničarka... (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Sastojci

 • 250 g brašna
 • 200 g margarina
 • 70 g šećera
 • 100 g oraha

Priprema

Zamijesite tijesto i oblikujte kiflice pa ih ispecite. Kada su gotove, uvaljajte ih u mješavinu štaub šećera i vanil šećera.

Keksi na mašinu (Danica Radić, Križ)

Posve jednostavni, a tako ukusni (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Posve jednostavni, a tako ukusni (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Sastojci

 • 750 g brašna (oštrog)
  250 g šećera
 • 250 g margarina (maslaca)
 • 1 vrhnje
 • 1 jaje
 • 1/2  praška peciva

Priprema

Od sastojaka pripremi tijesto i oblikuj kekse uz pomoć stroja za mljevenje mesa i modle.

Detalj s izložbenoga stola s potpisom Križanki (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Detalj s izložbenoga stola s potpisom Križanki (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Mađarica (Mira Radošević iz Graberja Ivanićkoga)

Tijesto

 • 600 g glatkog brašna
 • 100 g masti
 • 200 g mljevenog šećera
 • 2 cijela jaja
  1 mala žličica sode bikarbone
  ½  dl mlijeka, može i više

Priprema

Umijesite tijesto i ispecite listove. Nadijevajte ih kremom. Gornji sloj neka bude krema, a preko nje prelijte čokoladnom glazurom.

Krema
Sastojci

 • 1,5 l mlijeka
 • 9 žlica brašna
 • 16 žlica šećera
 • 5 žlica kakaoa
  200 g margarina

Priprema

Kuhajte u mlijeku brašno, šećer i kakao da se zgusne kao pudin. U vruće dodaj margarin.

Čokoladna glazura

Sastojci

 • 100 g čokolade za kuhanje
 • 70 g šećera
 • 2 žlice vode
 • 40 g margarina

Priprema

Kuhaj sve sastojke dok se ne zgusni i ne dobiju sjaj.

 

Orehnjača i makovnjača  (Mira Radošević iz Graberja Iveničkoga)

Primjerne orehnjala i makovnjača te vanili kiflice (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Primjerne orehnjala i makovnjača te vanili kiflice (Snimio Dražen Kopač / Acumen)

Tijesto

 • 4 dl mlijeka
 • 1 jaje
 • 1 suha germa
 • 1/2 dl ulja
 • brašno glatko po potrebi


Priprema

Umijesite tijesto na dasci da ne bude ni premekano ni pretvrdo. Ostavite da stoji na toplome i da naraste dvostruko. Podijelite ga na dva dijela. Svaki razvaljajte tanko, nafilajte i po svakoj fili pospite po vrećicu vanili šećera i po vrećicu grožđica. Zarolajte svako tijesto i staviti u mašćuu namazan protvanj. Ostaviti da se još diže u protvanju. Prije pečenja tijesto premažite uljem, a potom i jednim razmućenim jajetom. Pecite 45 min. Pečeno premažite mašću, prekrijte mokrom krpom i zajedno s protvanjem okrenite naopačke na dasku da se hladi.

Nadjev od oraha/ nadjev od maka

Sastojci

 • 200 g mljevenih oraha ili mljevena maka
  2 dl mlijeka
  3-4 žlice šećera
 • 2 vanilin šećera
 • 200 g grožđica

Priprema

Skuhajte ili samo zagrijte mlijeko, pa dodajte šećer i time prelijte orahe i mak.

Nije naodmet

Ako je nadjev premekan, dodajte po žlicu griza.

Priča oko…

Lidija Bahlen radi u Općini Križ i, kao i većina zaposlenica, preuzela je obvezu ispeći kolače «za v Zagreb». Bogu zahvaljuje, kaže, što ima mamu Miru Radošević iz Ivanićkog Graberja koja je, uz ostalo, naslijedila i recepte od svoje pokojne mame Dragice Bosak, te što joj je svekrva moja kuma Marica Bahlen iz Okešinca, koja je na kriškim festivalima više puta nagrađivana upravo za svoje starinske kolače. Poznaju je čitatelji i knjige Moslavina za stolom, a i naših Oblizeka po fantastičnoj pletenici,a odsad će i po macancima.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

6 komentara

 1. […] Festival slastica Kriški oblizeki već sada poziva na… […]

 2. […] Festival slastica Kriški oblizeki već sada poziva na… […]

 3. […] Festival slastica Kriški oblizeki već sada poziva na… […]

 4. […] izložbi tradicijskim slastica 30. ožujka 2012., svima su se bez ostatka jako svidjeli vodenjaci. Križani su kao pozivnicu na svoj rujanski festival slastica Kriški oblizeki napekli desetak izvrsn… ali su mnogi pitali baš za vodenjake: što je to, kako se […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.