Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 21. ožujak 2016.

Fanjki i kuhanci za Uskrs u Visokome kraj Novog Marofa

tibor_01naslovnicaPripreme za Uskrs u općini Visoko u novomarofskom kraju započinjale su građenjem vuzmice, uskrsnog krijesa. Vuzmica se gradila na brežuljku kako bi tijekom gorenja bila što dalje vidljiva. Građena je oko debljeg i nekoliko metra dugačkog kola, zabijenog u zemlju, od rožđa, granja voćaka, kukuruzovine i borovnice. Vuzmicu su gradili seoski mladići i djeca.

Kupnja nove odjeće za vuzemsku procesiju

Uz pripremu vuzmice u danima pred Uskrs trebalo je obaviti i kupnju nove odjeće koja će se nositi na uskrsnoj procesiji. U kupovinu se išlo na sajam u Trgovišće kod Hraščine u petak pred blagdan Cvjetnice. Taj je petak bio je poznat pod nazivom žalosni petak.

Na Cvjetnu nedjelju u crkvi se blagoslivljalo grančice drijenka koje se po povratku iz crkve zaticala za krovne grede kako bi štitile kuću od udara groma.

Prvih dana Velikog tjedna obavljalo se poljoprivredne poslove. Rad na zemlji je prestao u podne na Veliki četvrtak. Tijekom mise večernjice na Veliki četvrtak vezala bi se užad zvona te ona više ne bi zvonila sve do predvečerja Velike subote. Umjesto zvona tih dana se koristila drvena naprava, škrebetaljka, koja je prilikom okretanja proizvodila, škrebetala, zvukove.
Na Veliki petak žene su za odlazak u crkvu odijevale žalosnu nošnju: spamuknu rubaču, crni fortun glotenjak, surku, rubac končenjak ili deblju peču. Božji grob u crkvi čuvali su vatrogasci u svečanoj odori.

Posni dani i pisanje pisanica

Visočki pisanci (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Visočki pisanci (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Veliki petak i Velika subota bili su strogo posni dani. U subotu je započinjala priprema hrane za Uskrs. Domaćice su kuhale mrzletinu i šunku, pekle gibanice, klale perad i kuhale i bojale jaja u pisance. Pisance su ukrašavale starije žene uz pomoć lišća peršina, voska ili tehnikom struganja. Na Veliku subotu ujutro održavao se blagoslov ognja na kojem se zapalilo gubu te se tako sveti oganj donijelo kući i stavilo u peć. Istog dana prije mise večernjice održavala se svečana procesija na koju se uz barjake, baldahin, nebo, Presveti Sakrament nosilo i Vuzmeka, kipić uskrslog Isusa. Djevojke su za ovu prigodu odijevale svečanu narodnu nošnju ili nešto od nove odjeće kupljene na žalosni petak.

 

Kuhanci u vrućoj vodi (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Kuhanci u vrućoj vodi prije nego što će se uvaljati u kristal šećer (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

 

Rano ujutro na Uskrs odlazilo se paliti vuzmice. Dok je mladež uz vuzmicu pjevala, pila i priređivala skroman obrok zvan vuzmek djeca su preskakivala preko zapaljene vatre. Za vuzmek su priređivana pečena jaja na masti u koja se ponekad dodavalo i malo mesa.

Na jutarnjoj uskrsnoj misi blagoslovilo se jelo. Za blagoslov su domaćice priredile i u košari u crkvu donijele: suhi buncek,komad šunke, jaja i pogaču zvanu vrtanj ili maslenjača. Nakon mise crkvom je išao šikuter s košarom te prikupljao hranu kojom će se iza Uskrsa počastiti težaci u župnikovom vinogradu, goricama. Svi članovi obitelji trebali su blagovati posvećeno jelo, a mrvice i ostatke tog jela trebalo je spaliti u peći.

Pisani Vuzem došel je…

Fanjski se peku u dubokoj masti (Fotografija Tibor

Fanjski se peku u dubokoj masti, a kad se ocijede također se uvaljaju ukristal šećer (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Mlađe žene, snahe, odnosile bi na misu poldanicu pisance svezane u rupčiću te ih nakon mise darivale svojim krsnim zetićima.

Usmena predaja pamti i Ivana Plantića zvanog Vrban koji je na pijacu znao svirati i pjevati o Uskrsu u šlatvu sljedeću pjesmu:

„Pisan Vuzem došel je,
drevce zeleni, drevce zeleni.
Naš se Jezuš z groba stal je,
to nas veseli, to nas veseli.
Tam pri one stare kleti,
vuzmenjka gori, vuzmenjka gori.
Nju mi kure mladi dečki,
si su veseli, si su veseli.
Hajdmo deklice i snešice,
daruvati mi, daruvati mi.
S lepim pisanemi jajci,
to ih veseli, to ih veseli.

Visočki Vuzem bio bi pust bez prkusa, sitnih domaćih kolača. Domaćice su za Vuzem znale priređivati fanjke i kuhance.

Fanjki

Pečeni, mirisni (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Pečeni, mirisni (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

 • Sastojci200 g brašna
 • 4 žumanjka
 • 2 žlice šećera
 • 2 žlice vrhnja
 • 1 žlica rakije ili ruma
 • malo soli
 • 1 šalica ulja za prženje
 • šećer za posipavanje

 Priprema

Izradite tijesto i razvučecite ga tanko te režite na rezance ili kvadratiće nožem na kotačić. Površinu kvadratića dodatno zarežite nožem. Izrezane oblike pecite na vrućem ulju. Pečene pospite šećerom.

Kuhanci

Posluženi (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Posluženi (Fotografija Tibor Martan / Oblizeki)

Sastojci

 • 1 šalica masti
 • 1 šalica vrhnja
 • ¼ svježega kvasca
 • malo soli
 • brašna prema potrebi

Priprema

Od sastojaka umijesite glatko tijesto i ostavite da se diže. Zatim ga razvucite na debljinu 0,5 cm i narežite kalupom u obliku cvjetića s rupom u sredini. Cvjetiće zatim pecite, ali tako da ostanu bijeli. Pečene cvjetiće nižite na konac i prokuhajte u vreloj vodi te još vruće uvaljajte u kristal šećer.

Objavljeno 21. ožujka 2016.
Podsjećamo na srodne teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/jaja-za-uskrs-obojena-biljem-i-ukrasena-1964

http://oblizeki.com/novi-uskrsni-stol-s-abc-sirom-i-pik-sunkama-14382

http://oblizeki.com/stubicki-vrtanji-na-blagoslov-o-uskrsu-i-napokon-na-%E2%80%9Cblagoslov%E2%80%9D-javnosti-14318

http://oblizeki.com/goranski-nadjev-399

http://oblizeki.com/dvojbe-samo-jezicne-uskrsni-ali-i-uskrsnji-17613

http://oblizeki.com/hren-kusajte-i-u-slasticama-s-jabukom-i-s-cokoladom-17631

http://oblizeki.com/cetvrti-dan-pere-nagradeno-cak-deset-vrijednih-domacica-15232

http://oblizeki.com/magdini-zdigani-skrukli-15842

http://oblizeki.com/janino-s-tikvama-na-stol-15546

http://oblizeki.com/blagdan-svete-lucije-u-novomarfskom-kraju-pece-cicmaru-i-tropotanec-16241

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.