Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Istraživanja 30. lipanj 2018.

Energetski napici osvježenje za petinu ispitanika

Magazin Ja trgovac i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina tijekom travnja 2018. godine istražili su kako stojimo s energetskim pićima. Nisam mogla ne sjetiti se kako sam se morala dobro debelo braniti od napada kada sam objavila kolumnu Enciklopedija špeceraja o fenomenu tih pića koja su tada, prije već dva-tri desetljeća, uopće tek stigla k nama. Zapravo, stigao je tek onaj što daje ti krila.

Spoticali su mi čak da sam  trovačica nacije koja promovira drogu i slično. Kao da svatko ne može izabrati što će i hoće li piti. S druge strane, i naše su tvrtke, Pliva recimo s dr. Ignacom Kulierom, tada uvelike istraživale čime bi i kako na tržište, posebice specifične i zahtjevnije kupce. Danas su sve te teme na tržištu – opće. I općeprohvatljive, vidim.

Od ukupnog uzorka, naime, nešto više od petine (22,7%) ispitanika navodi da konzumira energetske napitke. Među konzumentima energetskih napitaka, oko trećine (32,8%) pije ih nekoliko puta godišnje, 22,6% konzumira ih jednom mjesečno, a 24,5% nekoliko puta mjesečno.

Daje li više energije? (Fotografija magzina Ja trgovac)

Daje li više energije? (Fotografija magzina Ja trgovac)

Manji broj ispitanika pije energetska pića češće od toga pa ih tako 8,7% konzumenata pije jednom tjedno, 5,3% nekoliko puta tjedno, a svega 3,5% svaki dan. Preostalih 2,5% ispitanika konzumira energetska pića rjeđe od nekoliko puta godišnje.

Na pitanje osjećaju li više energije nakon konzumiranja energetskih napitaka, odgovori su gotovo potpuno ravnomjerno podijeljeni: nešto više od polovine ispitanika (50,6%) navodi da imaju više energije, dok njih 49,4% ističu kako ne primjećuju nikakvu promjenu.

Čak 33,6% konzumenata energetske napitke pije kod kuće, bilo da se radi o njihovoj kući ili kući rođaka ili prijatelja; zatim 30,4% konzumenata pije energetske napitke u autu tijekom vožnje, a daljnjih 28,9% energetske napitke pije izvan kuće, odnosno u lokalima poput kafića i restorana. Preostalih 7,1% konzumenata pije energetska pića podjednako na različitim lokacijama.

Energetske napitke većina konzumenata (88,1%) kupuje ova pića u supermarketu. Drugo najčešće mjesto nabavke energetskih napitaka su benzinske postaje, gdje kupuje 8,1% ispitanika, dok ih preostalih 3,8% kupuje na kiosku.

Objavljeno 30. lipnja 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

 

http://oblizeki.com/dobri-stari-kokteli-za-nova-ljetna-osvjezenja-7260

http://oblizeki.com/navijanje-uz-lager-craft-i-pivske-zalogaje-22328

http://oblizeki.com/skrletom-na-gradecu-do-novoga-ljetnog-hit-vina-22289

http://oblizeki.com/coca-cola-za-osvjezenje-koze-20985

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.