Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 17. ožujak 2021.

EggMuffins, najnovija jaja à la Ivan BB

Sigurna sam da nije utjecaj iz djetinjstva, a ako bih kao mama sugerirala jaja, iz svoje sadašnje perspektive ne bih otišla dalje od tvrdokuhanoga iliti utvrdo. Nekako sam uvjerena da su jaja mog potomka Ivana Brezaka Brkana osvojila kad se osamostalio i postao vjernik dobroga doručka. Svaka čast, jer ja sam desetljećima tipično novinarski živjela pogrešno, na kavama do kasnoposlijednevnog objeda. Dok nisam krenula pisati o hrani… Lako je meni pisati i govoriti o dobrome doručku kao pola zdravlja! Pogotovo sad, kad doručkujem čim progledam. S razlogom, da se ne upuštam u daljnja tumačenja.

Eggmuffini posluženi s ajvarom i guacamoleom / Fotografija Božica Brkan, Oblizeki

Ali naš Ivan, kad nam krene s pitanjem Mogu li ja sutra pripremiti doručak?, znam što slijedi: jaja na sto načina. Samo u pjesmi svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje. U našem je hladnjaku kao u kokošinjcu. Nešto smoih se najeli, recimo, jer ima običaj da nešto kuha/peče dok ne uvježba do savršenstva, a onda krene s novim jelom, primjerice omleta dok ga nije uvježbao: sa šunkom, sa sirom, sa svačim. Zna pripremiti i jaje na oko i samostalno i u šašuki, a jaja benedict priprema tako majstorski da su mu, ako želi mijenjati, nudili i posao, jer uvježbao je baš chefovski i umak holandaise i poširana jaja.

Umućena jaja i slanina / Fotografija Ivan Brezak Brkan, Oblizeki

Sad smo, ima već mjesec-dva-tri, na EggMuffins, ali sam jedući i nasnimavala i nisam dvojila da ćemo s tim receptom ove godine početi pripremu Oblizeka za uskrsne dane dane – kad jaja budete puhali da imate praznu ljusku za ukrašavanje! – i uopće za proljeće. Sad možemo krenuti s nečim novim, ne dvojim, ponovno s jajima.

Kruh jednostavno prerezan / Fotografija Ivan Brezak Brkan, Oblizeki

Kruh postavljen u kapup za muffine / Fotografija Ivan Brezak Brkan, Oblizeki

Kalupići ispunjeni za pečenje / Fotografija Ivan Brezak Brkan, Oblizeki

Recept za eggmuffine nije dug. Više je dobra, a i zasitna caka nego komplicirano jelo. Baš za dobro jutro, preporučujem za doručak u krevet. Možete pogledati na internetu i fotke i filmiće. Nepotrebno kompliciraju, ali iz povećeg izbora možete se dodatno informirati. Pogotovo ako i inače volite muffine. I o njima sam već pisala kao o fenomenu omiljenom u nas, muffinima i cupcaku koji su zamijenili nekad poslovične zlijevane kolače i o kojima, uz sve druge, postoje čak i jezične dvojbe: da li pisati muffin ili mafin? Pisala sam i o nesvakidašnjim, ali finim kukuruznima, Ivankinim muffinima.

Jedan eggmuffin se peče / Fotografija Ivan Brezak Brkan, Oblizeki

Pečen eggmuffin u kruhu i bez kruha / Fotografija Ivan Brezak Brkan, Oblizeki

Za EggMuffine najviše vremena zahtijeva pretpriprema, rezuckanje. Sastojci su doslovno samo jaja –  5 jaja za 9 muffina, koliko ima kalupa – a dalje, kad ih umutite, strajbate, po želji možete kombinirati šunku i sir, špek i sir, kockice crvene i zelene paprike, zelenog lisnatog povrća, svježih ili sušenih začina, a tko voli i ljute papričice. Ako želite jaja u košaricama, potreban vam je kruh za tost ili četvrtasti kruh koji tanko narežite, pa svaku krišku ili zarežite ili ¼ odrežite. ili samo zarežite ili ¼ odrežite. Pećnicu zagrijte na 180 ºC i pecite 10-15 min. Pazite da ih ne prepečete. Uz to, ne zaboravite da boja i veličina eggmuffina umnogome ovisi o veličini i boji samih jaja.

Za dobro jutro: lijep i izdašan doručak / Fotografija Božica Brkan / Oblizeki

Eggmuffini kao prigrisci, pečeni bez krušne ili papirnate košarice / Fotografija Božica Brkan, Oblizeki

Eggmuffini s ljutim ajvarom, ako volite / Fotografija Božica Brkan, Oblizeki

Možete kobinirati gole ili u krušnim košaricama, možete upotrijebiti i papirnate košarice koje postavite u kalupe umjesto kruha, a gotove, već na tanjuru, možete obogati dodacima po želji, primjerice guacamoleom i ajvarom. Možete, ako volite, pripremiti čak i slatku varijantu.

Objavljeno 17. ožujka 2021.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.