Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 16. lipanj 2016.

Dvije zanimljive starinske pogače krsne kume – preporuka i za druge različite namjene

kumstvo_01naslovnaKrsno je kumstvo nekad bilo vrlo važno, jer su kumovi u slučaju potrebe zamjenjivali roditelje. Kako je gubilo na značenju, tako su se mijenjali i običaji vezani uz krštenje djeteta, pa i darovi. Podsjećam na zanimljive čak dvije pogače sa 10. Babičinih kolača, koje su u davna, siromaška vremena krsne kume u Zagorju nosile babinjačama odnosno o krštenju. Nadam se da će ove slastice možda dobiti i novu namjenu.

I danas pamtim još od djetinjstva kako su za jedne krstitke kumovi cestom doslovce kotrljali veliku pogaču. Morali su za to napraviti i posebnu napravu od drveta, kako bi se poslije pogača mogla narezati. U našem smo selu Okešincu, u Moslavini, imali peka, pekara, koji je vješto ukrašavao svečane hljebove, najčešće oblikovane u obliku srca. I danas se na Kriškim oblizekima, a i na drugim svečanostima, pojavljuju sljedbenici te tradicije, a na izložbama kruhovi sa ptičicama, mašlekima i drugim simbolima kakvi su se pekli obično o Božiću i Uskrsu. Lebovina, rekla bi etnologinja Slavica Moslavac. I u našoj kući njegujemo taj običaj preuzevši ga od moje mame i jer se dopada našem sinu.

Sadržaj košare za prigled predstavila je Nada Zgorelec (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sadržaj nekadašnje košare za prigled u Zagorskim Selima predstavila je Nada Zgorelec (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sjećam se, također iz djetinjstva, i torti za krstitke ukrašenih asparabusom, a najviše jedne u obliku košarice, za čiju je ručku mama upotrijebila moj neprežaljeni zlatni rajf.

Torte s ružičastim i plavim cipelicama

Danas kume, a i drugi, za krstitke naručuju raskošne torte ukrašene, ovisno o spolu, najčešće ružičastim ili plavim cipelicama. Izgubio se običaj i da rodilje, kad su rađale doma, poslije napora moraju jesti kokošju juhu, radi dojenja piti pivo, a i da se ide najprije u prigled, skromnije, a potom na krstitke raskošno. Nezdravim se drži i stavljanje novca djetetu pod glavu da bi dijete bilo bogato.

Sadržaj košare za prigled predstavila je Nada Zgorelec pokazuje kako se ne baš laka košara neka dnosila na glavi (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sadržaj košare za prigled predstavila je Nada Zgorelec, koja pokazuje kako se ne baš laka košara nekad nosila na glavi (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Stvarno nije lako nakon desetljeća održavanja sa po tridesetak natjecateljica doći do nove ideje babicama za predstavljanje na Babičinim kolačima. Među nagrađenima su, dakako, i ideje koje su neke godine odskočile, ali i najbolje izvedbe. Bilo je tu i sirotinjskih kolača svakidašnjih i reprezentativnih od onih namijenjenih za težake za najteže radove u polju , vinogradu ili okućnici do svatovskih, od dizanih kao što je bila nezaboravna Jutarnjica do torte Šahovnice, ovogodišne pobjednice. Koristile su se namirnice od žitarica, primjerice kukuruznoga brašna, kako žutoga tako i bijeloga, čak mljevenih batučina, zatim pira i heljde, bučinih koštica i ulja, svježega kravljeg sira, svježih buča, sušenoga voća, dobre rakije, šumskih blaga…

Iz Zagorskih Sela tema krstitke, a dvije kumine pogače – različite 

Anđelka Bezjak sa svojim unucima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Anđelka Bezjak sa svojim unucima (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Na 10. Babičinim kolačima na čak dva izložbena stola imali smo temu krstitki i to oba iz Zagorskih Sela. Prošlogodišnja pobjednica Nada Zgorelec sad je ispekla butrinu odnosno kuminu pogaču – kod nas je ne butra nego botra bila pratilja kume na krstu djeteta i obično je držala svijeću, govorilo se pe za botru, iti za botru – a Anđelina Bezjak kuminu pogaču sa suhim voćem za prigled (babinje). I jedna i druga slastica svjedoče o vremenu oskudnom u svakom pogledu, pa je tim važnije da se ni tema ni običaji ne zaborave.

Pogača koja nikako nije svakidašnja, oliko se žuti od jaja! (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Pogača koja nikako nije svakidašnja, toliko se žuti od jaja! (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jezično podsjećam na izraze nositi prigled o babinjama te o krštenju djeteta nositi pogaču, koji je obuhvaćao sve što se nosilo a ne samo kruh odnosno pogaču. Nadam se da će ove slastice možda dobiti i novu namjenu.                                                                                                     

Butrina (kumina) pogača (Nada Zgorelec)

Svečana pogača na način nade Zgorelec (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Svečana pogača na način nade Zgorelec (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Sastojci

 • 2 kg brašna namjenskog za dizana tijesta
 • 2 kocke kvasca
 • ribana korica 2 limuna
  ribati korica 1 naranče
 • 2 vanilin šećera
 • 200 g šećera
 • 6 dl mlijeka
 • 2 dl slatkog vrhnja
 • 2 dl ulja
 • ravna žlica soli
 • 8 žutanjaka + 1 jaje

Priprema

Zamijesite čvrsto tijesto. Kada se digne, premijesite ga i stavite u užu zdjelu posutu brašnom. Kada se ponovo digne, prebacite ga u namašteni plitki lim. Premažite ga umućenim jajetom. Prerežite ravno dva puta i dva puta u koso. Rezove također prenamažite i staviti peći u pećnicu zagrijanu na 200 °C.

Kumina pogača sa suhim voćem za prigled (babinje) (Anđelina Bezjak)

Svečana kumina pogača na način Anđelke Bezjak (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Svečana kumina pogača na način Anđeline Bezjak (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

Sastojci

 • 1 kg glatkog brašna
  500 g oštrog brašna
 • 1 svježi kvasac (40 g)
 • 1 jaje
 • 3 žutanjka
 • 10 žlica šećera
 • 1 žličica soli
 • 3 žlice masti
 • 1 dl rakije
 • 7,5 dl mlijeka
 • 2 šake suhih šljiva bistrica
 • 2 šake suhih jabuka belica
 • 2 šake suhih krušaka bijelih tepki

Priprema

Suho voće 10 min namočite u toplu vodu kako bi omekšalo, ocijediti ga i narežite na sitne komadiće. Narezano voće poprskajte s malo rakije. Svježi kvasac stavite u malo mlakog mlijeka sa 2 žličice šećera i 2 žličice brašna i ostaviti da se kvasac digne. U zdjelu s brašnom dodajte sol, šećer, kvasac, jaje, žutanjke, mast, mlijeko i preostalu rakiju te počnite mijesiti tijesto. Polako dodavajte narezane komadiće suhoga voća. Mijesite dok se ne dobijete glatku kuglu. Pogaču stavite u okruglu glinenu posudu, pustiti je da se digne i pecite je na laganoj vatri oko sat vremena.

Suho voće sa stola Anđelke Bezjak potječe iz tradicijskoga zagorskog voćnjaka (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Suho voće sa stola Anđelke Bezjak potječe iz tradicijskoga zagorskog voćnjaka: šljive bistrice, jabuke belice i kruške bijele tepke (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Objavljeno 16. lipnja 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/prica-o-kruhu-%E2%80%93-izlozba-kao-povod-za-blagdanski-izlet-u-proslost-i-pecenje-obrednoga-kruha-4372

http://oblizeki.com/zepce-u-ozracju-duhovnoga-i-zemaljskoga-kruha-16080

http://oblizeki.com/tezacka-pogaca-kao-poslastica-18154

http://oblizeki.com/pogaca-s-brasnom-od-bucinih-kostica-12133

http://oblizeki.com/nada-tuckar-i-torta-sahovnica-11-babicine-kolace-rezervirale-svojoj-donjoj-stubici-17903

http://oblizeki.com/18-festival-slastica-zagrebacke-zupanije-kriski-oblizeki-ili-kriz-ponovno-sladak-15759

http://oblizeki.com/18-festival-slastica-zagrebacke-zupanije-kriski-oblizeki-ili-kriz-ponovno-sladak-15759

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.