Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 15. srpanj 2015.

Dva hrvatska proizvoda s europskom oznakom izvornosti: Neretvanske mandarine i Ekstra djevičansko maslinovo ulje otoka Cresa

U Službenom listu Europske unije 15. srpnja 2015. objavljena je provedbena uredba Komisije оd 1. srpnja 2015. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres i Neretvanska mandarina (ZOI)).

Time su se ta dva proizvoda, kako nam javljaju iz Ministarstva poljoprivrede RH, pridružila Krčkome pršutu, prvome hrvatskom proizvodu zaštićenoga zemljopisnog podrijetla. U redu za svoje oznake su Baranjski kulen, Istarsku pršut / Istrski pršut, Varaždinsko zelje, Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje, Lički krumpir itd.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres

Boca zaštićenoga maslinova ulja s Cresa (Fotografija Ministarstvo poljoprivrede RH)

Boca zaštićenoga maslinova ulja s Cresa (Fotografija Ministarstvo poljoprivrede RH)

 

Proces zaštite naziva Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres (ZOI) započeo je u srpnju 2009. godine, kada je Udruga za razvitak poljoprivrede i agro-turizma „Ulika“ Cres podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake izvornosti naziva Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres. Ministarstvo poljoprivrede je u srpnju 2012. donijelo Rješenje o registraciji oznake izvornosti čime je taj naziv zaštićen u Hrvatskoj, a u veljači 2014. Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije. Nakon provedene procedure naziv je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Proizvodnja i prerada maslina te skladištenje i punjenje Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres ograničeno je na područje otoka Cresa. To je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline koji moraju potjecati od sorti slivnjača i/ili plominka u najmanjem udjelu od 90 posto, a ostatak do 10 posto mogu potjecati od drugih sorti. Posebnost Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres uvjetovana je specifičnim pedološko – klimatskim uvjetima otoka Cresa, genetskim karakteristikama korištenih sorti te vještinom berbe i prerade maslina koje posjeduje lokalno stanovništvo.

Senzorska svojstva Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres odlikuju se blago ili srednje izraženom pikantnošću i gorčinom, a ponekad i mirisom trave. Danas se uzgojem maslina bavi većina otočnih obitelji pa maslinarstvo predstavlja poljoprivrednu granu od važnog ekonomskog značaja na otoku. Specifičnost uzgoja maslina na otoku Cresu predstavlja ispaša ovaca u maslinicima, koje, u nemogućnosti provedbe odgovarajućih agrotehničkih mjera, sprječavaju zarastanje površina i doprinose očuvanju vlage u tlu.

Neretvanska mandarina 

I mandarine s Neretve odad su zaštićene oznakom izvornosti (Fotografija Ministarstvo poljoprivrede RH)

I mandarine s Neretve odsad su zaštićene oznakom izvornosti (Fotografija Ministarstvo poljoprivrede RH)

Zaštita naziva Neretvanska mandarina (ZOI) započela je u svibnju 2013. podnošenjem zahtjeva za registraciju naziva Neretvanske udruge voćara „Mandarina“ Opuzen Ministarstvu poljoprivrede. U rujnu 2013. ono je donijelo Rješenje o registraciji oznake izvornosti naziva Neretvanska mandarina, čime je taj naziv zaštićen u Hrvatskoj. Zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti na razini Europske unije Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji u travnju 2014. te je sada  upisano u europski egistar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Neretvanska mandarina  proizvodi se u području doline Neretve koje sa sjevera graniči s Bosnom i Hercegovinom, s juga je omeđeno obalnom crtom Jadranskog mora. S istočne, jugoistočne i sjeverozapadne strane dolina Neretve odijeljena je Dinarskim planinskim lancem. Proizvodnja Neretvanske mandarine uključuje područje koje obuhvaća gradove Metković, Opuzen i Ploče te općine Slivno, Kula Norinska i Zažablje.

Plod Neretvanske mandarine sočan je, bez sjemenki, narančaste boje, izdijeljen na kriške koje se međusobno lako odvajaju, blago kiselkasta, osvježavajućeg okusa sa slatkom notom. Oblik ploda varira od spljoštenog do okruglo spljoštenog. Boja kore ploda promjenjiva je ovisno o stupnju zrelosti, svjetlo-zelene boje koja postupno prelazi u svjetlo-žutu, zlatno-žutu, odnosno narančastu boju. Miris je blag, uravnotežen i osvježavajući.

Neretvanska mandarina specifičan je proizvod, na čije posebnosti osim djelovanja interakcije okoliša (klima, položaj i reljef) utječe i dugogodišnja tradicija proizvodnje koja je, uz primjenu novih znanja i tehnologija, značajno doprinijela ne samo širenju uzgoja mandarina u dolini Neretve u proteklom desetljeću nego i povećanju kvalitete. Unatoč brojnim promjenama u agrotehnici, sačuvani su svi bitni elementi prostora i tradicionalnog uzgoja. To se prije svega odnosi na ključne pomotehničke radnje (rezidba, oblikovanje krošnje, odstranjivanje divljih izboja, odstranjivanje plodova na mladim nasadima), koje se još uvijek obavljaju isključivo ručno.

U Službenom listu EU, radi procedure prigovora na europskoj razini, objavljeni su i zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla Baranjski kulen, zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla Lički krumpir, zahtjev za registraciju oznake izvornosti Istarski pršut / Istrski pršut i zahtjev za oznaku izvornosti Varaždinsko zelje.Također, period prigovora na razini Europske unije vezano za zahtjev za registraciju oznake izvornosti  Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje istekao je 10. srpnja 2015. Ukoliko Europskoj komisiji ne stigne ni jedan prigovor, bit će slijedeće registrirane hrvatske oznake na razini Europske unije.

Objavljeno 15. srpnja 2015.

 

Preporučujem srodne teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/tradicijska-jela-i-kolaci-vazni-za-kulturnu-bastinu-i-ekonomiju-15483
http://oblizeki.com/i-krcki-prsut-i-kucu-krckoga-prsuta-%E2%80%93-srdacno-preporucujem-11701

http://oblizeki.com/pole-ili-bolja-polovica-lickoga-krumpira-6632

http://oblizeki.com/popecci-od-krumpira-odusevit-ce-vas-kao-placke-ceski-bramboraky-svicarski-rosti-i-hercegovacki-titkus-8441

http://oblizeki.com/kao-limun-zuto-i-mirisno-ljeto-2011-i-veljacka-zima-2012-4991

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

  1. […] Dva hrvatska proizvoda s europskom oznakom izvornosti:… […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.