Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština, Ocjenjivanja 2. lipanj 2015.

Drugi Stubički oblizneki s odličnim dizanim gibanicama

Uz Dan grada u subotu 30. svibnja 2015. u lijepome parku u središtu Donje Stubice održani su Drugi Stubički oblizneki, nadahnuti projektom Oblizeki Božice Brkan odnosno internetskim magazinom Oblizeki i knjigom Oblizeki – Moslavina za stolom. Na prvim Stubičnim obliznekima,  kako ih zovu u stubičkome kraju, prije godinu dana u Majsecovu mlinu tema su bile strepe, a na drugima starinske dizane gibanice.

Na Babičinim kolačima ocjenjujući slastice prvi sam put uopće čula pojam shajana, sajana gibanica, gibica. Misli su mi skrenule kojekamo (priznajem: sve do prostih pomisli), iako mi je bilo jasno da se radi o uglavnom svečanome, dizanom starinskom, najčešće i nadjevenome kolaču koji je tek na korak od kruha. Slavonci bi zagorske digane i uopće gibanice kajkavskoga jezika zacijelo nazvali gužvara. Ove se godine nisu natjecale druge slastice od dizanoga tijesta, primjerice buhtli. Tako sam napokon uvidjela kako se jezično radi o kajkavski sajalom, a štokavski uzraslome, dignutome tijestu. Hvala gospođi Mariji Krušelj, mojoj dugogodišnjoj suradnici, koja je sa svojom Udrugom Stubička baština krasno osmislila i nadahnula (i) ovu lijepu priredbu stubičkoga kraja, što je sada nastavlja Turistička zajednica Donje Stubice.

Starinske gibice, moderne kreacije

Božica Lacković iz oroslavja ispekla je i svečani dizanu gibanicu, Jutarnjicu (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Božica Lacković iz Oroslavja ispekla je i svečani dizanu gibanicu, Jutarnjicu (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sa chefovima Markom Živaljićem iz Majsecova mlina i Ivicom Žuljem iz Termi Jezerčica imala sam priliku ocjenjivati, dakle i kušati i sitne kolače i gibanice, kojih je bilo mnogo više od početno dvanaest prijavljenih.

Jadranka Blagec na tronu je naslijedila majku Nadu Tučkar (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Jadranka Blagec na tronu je naslijedila majku Nadu Tučkar (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Rijetko koja od žena, naime, nije ispekla i po četiri ili pet različitih gibanica! Razlikovale su se izgledom od klasičnih običnih četvrtastih iz limenih protvan do okruglih iz keramičkih medenica itd. Neke su bile posve jednostavne, neke posute finim sitnim šećerom, a neke i dodatno urešene, također po starinski.

Naš ocjenjivački sud (Marko Živačjić, Božica Brkan i ivica Žulja na stolom Marice Kipe iz Lobora (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ocjenjivački sud (Marko Živaljić, Božica Brkan i Ivica Žulj) za stolom Marice Kipe iz Lobora (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Još su se više gibanice razlikovale nadjevima. Bilo je tu klasičnih orahnjača i makovnjača, zatim onih nadjevenih rožičkima, sirom, lješnjacima, kestenom, jabukama sa suhim šljivama, domaćim pekmezom (od šipka, šljiva itd.), suncokretom, bučinim košticama, čvrčkima (čvrcima)…

I Marica Lešković ispekla je raznovrsne, bogato nadjevene gibanice (Snimio MIljenko Brezak / Oblieki)

I Marica Lešković ispekla je raznovrsne, bogato nadjevene gibanice (Snimio MIljenko Brezak / Oblieki)

Zanimljiva je bila modernistička kombinacija Božice Lacković iz Oroslavja, koja je osim jutarnjice ukrašene asparabusom i ružicama od krep-papira, kakvom je svojedobno pobijedila Mira Smiljanec na Babičinim kolačima, ispekla meni jako zanimljivu ukusnu i orginalnu kombinaciju čokoladnog dizanog tijesta nadjevenoga kokosom i žuto tijesto nadjeveno suncokretom. Navodno je trenutačno vrlo popularna kombinacija.

Orehnjača je možda i najčešća gibanica, ali untoč tome može se pogriješiti u omjeru tijesta i nadjeva (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Orehnjača je možda i najčešća gibanica, ali untoč tome može se pogriješiti u omjeru tijesta i nadjeva (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kako smo gledali i izvornost i originalnost, bilo je malo problema s ugledanjem na nedavno nagrađene gibanice upravo na zagorskim gastropriredbama, gastronomskim web-portalima itd. No, ukratko, unatoč raznovrsnim recepturama, omjerima tijesta i nadjeva i tome slično, gibanice su zaslužile rijetko visok prosjek ocjena, pa nam je to teže bilo opredijeliti se koga nagraditi.

Bijela pita Nade Tučkar

Stol prošlogodišnje pobjednice Prvih Stubičkih oblizneka i ove godine s bijelom pitom najboljom u sitnim kolačima: Nada Tučkar iz Donje Stubice (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Stol prošlogodišnje pobjednice Prvih Stubičkih oblizneka i ove godine s bijelom pitom najboljom u sitnim kolačima: Nada Tučkar iz Donje Stubice (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Za sitne kolače među kranclima i zvjezdicama, šapicama i medenjacima, školjkicama i mašinskim keksima, vanili i drugim kiflicama te drugim kolačima jedina je nagrada otišla bijeloj piti Nade Tučkar, pobjednici Prvih Stubičkih oblizneka sa strepicama s vrganjima i ovogodišnje najbolje u izvornoj odjeći na Babičinim kolačima.

Provnagrađena gibanicau oblikun kuglofa s dva nadjeva Jadranke Blagec (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Prvonagrađena gibanica oblikovana u kuglof s dva nadjeva Jadranke Blagec (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Treću je nagradu za gibanicu s domaćim pekmezom od šljiva dobila Marija Blagec, prija gospođe Nade. Rekla bih da je prevagnuo pekmez koji je sama ispekla sjajnoga skladnoga okusa, punoga svježine. Druga je nagrada otišla prošle godine trećenagrađenoj Ani Lisak za starinsku, ali vrlo trendy gibanicu umiješenu od kukuruzna i pšenična brašna i nadjevenu bučinim košticama, a prva nagrada otišla je mladoj Jadranki Blagec, kćeri gospođe Nade, za diganicu, kuglof nadjeven orasima i makom, kakvim se je predstavila na uskrsnoj izložbi u Majsecovu mlinu na ocjenjivanju vrtanja. Na svome je stolu osim šapica i paprenjaka, imala i klasične gibanice, uz ostalo nadjeve i čvarcima. A uz to i dizane purane nadjevene makom. Odlična ideja, izvedbu će zacijelom još izvještiti. Bravo!

Iz medenice u pjesmu

Ana Lisak dobila je drugu nagradu za gibanicu umiješenu od kukuruzna i pšenična brašna i nadjevenu bučinim košticama (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ana Lisak dobila je drugu nagradu za gibanicu umiješenu od kukuruzna i pšenična brašna i nadjevenu bučinim košticama (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ako nekome nedostaje ideja što bi radio u životu, posla dakle, preporučujem da organizira odlične kolačarice stubičkoga kraja. Kvasca odnosno kvasa, germe  (osim svježe, sada i suhe) i brašna (raznoraznih, pa i namjenskih) te kakva nadjeva uvijek se toliko nađe.

Đirđica Družinec ispekla je shajanu gibicu te o njoj ispjevala pjesmu (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Đurđica Družinec ispekla je shajanu gibicu te o njoj ispjevala pjesmu (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Đurđica Družinec iz Stubičkih Toplica pekući svoje lijepu gibanicu čak je napisala i pjesmu nadahnuta vještinom žena s kojima se natjecala u pečenju sajanih gibanica:

Gibanice

Fine, dišeče, liepe pužarene,
dušom Zagorja nafiljane,
prstekima Stubičanki zlatnih rouk,
če baš je teru i bolel kouk.

Se sme se denes vu zourju stale
i saka svoju gibanicu zamiesile.
Sukalnikem zasukale, gibicu nafiljale
i vu mendenicu peči dele.

Saka je ova gibanica prve meste zaslužila,
same su nijanse presoudile,
jer se sme se jake, jake potrudile.

Ne diela se tu o nikakvim penezima.
Moja su plača veselje kušača,
ak vidim vaša ozarena lica
kak vam bu fina moja gibica.

Ne daju se naše Stubičanke,
preštimane su to, vesele i vrijedne žene,
hrabre i čvrste su kak stijene.

Nou, dejte ih poglečte,
saka od njih zaslužila je zlatnu kolajnu.
Se su to naše liepe zagorske puce,
kak i naša liepa tradicija,
a i ovi fini kolači i domače gibanice.

Najbolje ocijenjene, ocjenjivački sud te Marija Krušelj, idejna začetnica priredbe, načelnik Općine Donja Stubica (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Najbolje ocijenjene, ocjenjivački sud te Marija Krušelj, idejna začetnica priredbe, gradonačelnik Donje Stubice Juraj Srebačić (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

 

Objavljeno 2. lipnja 2015.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/prvi-stubicki-oblizneki-%E2%80%93-bas-oblizeki-13004

http://oblizeki.com/jutarnjica-ili-svatovskim-kolacem-s-vlastite-svadbe-do-pobjede-na-babicinim-kolacima-2011-1945

http://oblizeki.com/9-babicini-kolaci-u-petrovskom-18-travnja-2015-14531

http://oblizeki.com/na-prvom-ocjenjivanju-stubickih-vrtanja-najboljim-ocijenjen-vrtanj-nade-tuckar-14474

http://oblizeki.com/stubicki-vrtanji-na-blagoslov-o-uskrsu-i-napokon-na-%E2%80%9Cblagoslov%E2%80%9D-javnosti-14318

http://oblizeki.com/svecana-gibanica-s-orasima-i-makom-poput-kuglofa-14561

http://oblizeki.com/strepa-s-orasima-odlican-prigrizak-uz-pice-13143

http://oblizeki.com/strepa-s-orasima-odlican-prigrizak-uz-pice-13143

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

  1. […] natjecanju u pripremi dizanih, sajanih gibanica, na 2. Stubičkim obliznekima – nazvanima prema Oblizekima Božice Brkan – kako ih zovu u stubičkome kraju, Božica […]

  2. […] svojim jelima, a osobito slasticama. U svibnju 2015. ponovno je bila među nagrađenima i na 2. Stubičkim oblizekima i to sajanim gibanicama, pripravljenima vrlo moderno, s kuluruznim brašnom mljevenim u njihovu […]

  3. […] su se na prvim Stubičkim obliznekima iskazale pekući loparke, na drugima sajane (dizane) diganice, na ovogodišnjim trećim Stubičkim oblizekima u rascvjetaloj Donjoj Stubici u subotu, 21. svibnja […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.