Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Stare recepture 23. prosinac 2011.

Domaći keksi, mašinski keksi, keksi na mašinu, suvi keksi – baš su seksi!

Oni su tako jednostavni da o njima gotovo i da nemam što napisati. O njima nitko i nije pisao. I knjige kuharice zaobilaze njihovu receturu. Ta: što!?

A povod da se ipak otputim u tu avanturu, da ih se ne zaboravi, da ih ne moramo ponovno otkrivati u zaboravu, tekst je Domaći keksi postadoše home made iz Gastro(s)pisa u kojem se Maja Matković još jednom, ovaj put u božićnoj kuhinji, hrva s napasnim anglizmima. Anglizmima u oblizekima.

Da joj, po običaju, malo zasolim, dodat ću kako su ti keksi, obični suvi seksi, i home made nego i hand made, ali ne posve i ne više. Sve češće ih se može kupiti gotove iz kućne radinosti, ali su i za to preprosti, kak bi rekli kod nas v Jokešincu, preobični i prejednostavni.

Najjejdnostavniji (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Najjednostavniji ( Foto Acumen )

To su obični keksi da običniji ne mogu biti, koje zovu i samo keksima, puterkeksima, i domaćima, zapravo domačima (s dugouzlaznim naglaskom na prvome a) i mašinskima, keksima na mašinu. Nekad su ih žene umijesile i naprekle cijelo čudo, jer dugo mogu stajati, a da bi bili našarani, propuštali su masleno tijesto kroz stroj za mljevenje mesa, samo su poslovične šajbe s rupicama različita promjera za mljevenje nadjeva za kobasice zamijenili nastavcima s različitim regicama. I rezali bih ih na pet, šest, sedam centimetara dužine. Katkad bi lijepili krajeve kao da su čajni kolutići.

Tako je bilo keksa samo s jednom izbočinom ili udubinom, pa sa dvije, pa sa tri, pa sa četiri, pa sa više uskih. Vidjela sam od istoga tijesta kekse ukrašene samo šarama načinjenim s viljuškom ili isto tijesto izrezano klasičnim prigodnim modlima ili pak jednostavno – nožem. Zvjezdice, paprenjaci, šapice iliti medvjeđe šape, vanili kiflice i slični, također uobičajeni, umjetnička su akademija prema početničkim domaćim keksima.

Samo sa tri crte i dva žlijeba (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Samo sa tri crte i dva žlijeba (Foto Acumen)

Za njih najčešće nije trebala vaga – niti su je imali – pa su, ako i jesu, mjerili na žlice, šalice, čaše, katkad uopće ne poštujući ni najosnovnije omjere osnovnih sastojaka.

Njih su nekad pekli ama baš svi, jer se tu nema što pogriješiti, osim da ti zagore ako ih zaboraviš u pećnici, a ne moraš ih čak ni pošećeriti, posuti kimom ili premazati jajetom.

Elegancija jednostavnosti (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Elegancija jednostavnosti ( Foto Acumen )

U novije vrijeme, istina – jer sve se mora mijenjati svake modne sezone pa i starinski, pa i božićni kolačići –  izmislili su strojček za tiskanje keksića, ponegdje ga prodaju samo s recepturom a ponegdje i s mješavinom pripremljenom da je samo zamijesiš ili izmiksaš. Uz mnogobrojnije oblike nude i mogućnost dvobojnih keksića, bijelih i u boji čokolade u oblicima kojekakvih cvjetića (jednom ima bijele latice a sredinu smeđu, drugi put obrnuto), šahića, trokutića itd. Ako želiš, samo osnovnoj masi dodaš kakaa ili čokolade u prahu, kao da pripremaš zlijevani mramorni kolač, također jedan od onih iz slastičarske početnice.

Nekad su mašinske odnosno domaće kekse pripremali isključivo s maslacem, a u novije vrijeme, što zbog štednje a što zbog toga što se, kažu, bolje drže, ma što to značilo, s margarinom. I jednih i drugih izdašno izađe.

Na fotografiji su mi jedni stvarno starinski mašinski keksi, a onima koji ih žele pripremati prenosim neke od receptura s prošlih Festivala slastica u Križu. Ako mislite da imate bolju recepturu, ljepšu fotografiju, dakako, pošaljite da kušamo ili, još bolje, javite se Oblizekima.

Obični, ali uvijek na natjecanju jer se s njima ne može pogriješiti ni u pečenju ni u jedenju (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Obični, ali uvijek na natjecanju jer se s njima ne može pogriješiti ni u pečenju ni u jedenju (Snimio Miljenko Brezak / Acumen)

Domaći keksi (Jasna Puškarić, Križ)

Sastojci

 • 700 g brašna
 • 250 g šećera
 • 250 g maslaca ili margarina
 • 3 cijela jaja
 • 1 vanilin šećer
 • 1/2 praška za pecivo

Priprema

Zamijesite masu od svih sastojaka i oblikujte kekse po želji. Pecite ih na 200 °C oko 12 min.

Brzi keksi (Jasna Puškarić, Križ)

Sastojci

 • 150 g margarina
  500 g brašna (oštro)
 • 150 g mljevenih oraha
 • 180 g šećera
 • 1 prašak za pecivo
 • 1 vanilin šećer
 • 2 jaja
 • 3 žlice kraš expresa
 • 1 dl mlijeka

Priprema

Sastojke zamijesite, razvaljajte tijesto i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 15 min. Po želji uvaljajte u šećer u prahu.

Keksi (Dragica Sopjan, Novoselec)

Sastojci

 • 800 g brašna
 • 200 g margarina
 • 200 g šećera
 • 4 jaja
 • 1 prašak pecivo
 • 1 žlica ruma


Priprema

Sve dobro izmiješati i praviti kekse na mašinu.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

 1. […] i kolačima, najčešće uz dnevni tisak (sve po pet, tri ili koliko već kuna), no pritom je i zaklinjanje u bakine recepte dobilo svoju englesku inačicu. Najavljujući 2. prosinca 2011. Dobru hranu, poseban dodatak uz […]

 2. […] čak pet natjecateljica ili svaka treća ispekla je svoje keksiće, ali je zanimljivo da i imenom (domaći, mašinski, starinski fini, svadbeni sitni) te sastojcima vrlo različiti. Dakako i okusom. Procjenjujem da se radi o isprobavanju i iskustva te […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.