Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Istraživanja 8. studeni 2017.

Domaća juha premoćno ispred kupovne

Kada se treba birati između domaće i kupovne juhe, domaća juha je prvi izbor za premoćnu većinu konzumenata juhe (84,4%), dok svega 15,6% češće priprema kupovnu juhu, rezultat je do kojega je stiglo istraživanje o konzumaciji juha što su ga u rujnu 2017. proveli Ja Trgovac magazin i agencija Hendal.

Juha je jelo koje se uglavnom konzumira tjedno, zakljujučuju, jer 39,1 % ispitanih građana Hrvatske juhu konzumira barem jednom tjedno, a nešto manje, 35,5 % njih, čini to nekoliko puta tjedno. Da je juha dio njihova svakodnevnog obroka kaže 17,1 % građana, dok, s druge strane, manje od jedne desetine građana jede juhu rijetko (7,1%) ili je uopće ne jede (1,2%).

Hrvatima je najomiljena domaća goveđa juha (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Hrvatima je najomiljena domaća goveđa juha (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Rezultat je to istraživanja o konzumaciji juha koje su proveli Ja Trgovac magazin i agencija Hendal tijekom rujna 2017. na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina. Tijekom istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz metodu slučajnog odabira kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Restoranska kao domaća (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Restoranska kao domaća (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Mesne juhe preferirani su izbor konzumenata, pri tome je najpopularnija goveđa – dakle ne govedska kako je često zovu – bira 29,8 % potrošača, a tek nešto manje njih (27,9 %) preferira kokošju juhu. Osjetno manje su popularne povrtne juhe (12,8 %) te juhe od gljiva (10,5 %), dok su juhe od rajčice i juhe od bundeve najdraže za nešto manje od 6 % konzumenata juhe.

Dodaci bistrim juhama nisu istraživani (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Dodaci bistrim juhama nisu istraživani (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

U skladu s niskom konzumacijom ribe u Hrvatskoj i riblja juha ima malu popularnost te ju preferira svega 3,7 % konzumenata juhe. Nisu, nažalost istraživali dodatke juhama, ponajprije tjesteninu poput rezanaca, kašice, kapanacaštrukla , poprženoga kruha i slično.

Osim okusa, zanimljivo je i pitanje o gustoći koje je otkrilo da većina potrošača ove kategorije preferira bistre (62,2 %) u odnosu na krem juhe (37,8 %).

Juha od rajčice omiljena je manje nego što se misli (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Juha od rajčice omiljena je manje nego što se misli (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kada se treba birati između domaće i kupovne, domaća juha prvi je izbor za premoćnu većinu konzumenata juhe (84,4 %), dok svega 15,6 % češće priprema kupovnu juhu. E, sad je pitanje što je to domaće, skuhano doma ili bilo gdje pa nazvano domaćim.

Juha je najčešće sastavni dio objeda za gotovo sve ispitanike (96,9 %), dok je vrlo malen broj konzumira za večeru (3,1 %). Takav rezultat pokazuje da je ručak i dalje glavni obrok u hrvatskim kućanstvima. Ne znam koliko je to stvarnost i zbog čega nismo to iskoristili u turizmu, da se putnici okrijepe, kako to čine Austrijaci recimo, nudeći svoje klasične, ali i moderne juhe novih kuhinja.

Dio nove austrijske kuhinje: krem juha od mrkve i đumbira u restoranu DioPflege Bruecke (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Dio nove austrijske kuhinje: krem juha od mrkve i đumbira u restoranu DioPflege Bruecke (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Nije predmet istraživanja, ali mi je lijepo sjetiti se fenomenoloških tekstova o juhi – juha se prima duha – kao i podsjetnika s rujanskoga Fra Ma Fu festivalu reportaže i reportera u Virovitici kad me je moja bivša studentica podsjetila kako sam na komunikologiji na Hrvatskim studijama u stilistici u medijskoj komunikaciji za vježbu odabrala pisanje vijesti, 5 W, o pečenju jajeta na oko i kuhanju juhe iz vrećice. Najeli smo se nešto takvih juha mi studenti koji nismo išli u menzu Studentskoga centra! Sva sreća da ih je bilo mnogo vrsta, pa imaš dojam da ne jedeš isto, argo juhu kako su još onda, sredinom sedamdesetih zvali sve takve, tvorničke juhe. Sjećam se da su ih Poljaci nudili i u limenim konzervama, a ne samo, kao kod nas, u vrećicama, počevši s onima, pretečama, s glavom krave i slikom pijetla.

Juha od zelenoga lisnatog povrća kao dio dnevnoga menija u restoranu Alegria (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Juha od zelenoga lisnatog povrća kao dio dnevnoga menija u restoranu Alegria (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Prije nekoliko godina Podravka je osmislila juhe i za pripremu u šalici, na poslu, samo doliješ vruće vode, bez kuhanja, i popiješ, ali nemam pojma kako su se primile na tržištu. Tu i tamo na uličnim gastrofestivalima vidim da nude tobože domaće juhe, dakako klasične bistre te krem od povrća i rajčice, u termošalicama i s plastičnim žlicama, ali žalim što nešto baš i ne vidim da se nudi i Juha to go.

Obavljeno 8. studenoga 2017.

Preporučujemo na Oblizekima srodne teme:

 

Je li još Domaće je domaće!?

 

S hrskavim «zlatnim graškom» svaka je juha dobrodošlica i raskoš za svečanost

 

Juha sa štruklima, štrukli u juhi, štrukli na juhu, kuhani štrukli

Mile juhe od luka – moja između francuske i austrijske, moja

Nove krem juhe u neobičnim kombinacijama: mrkva i đumbir, češnjak

Govedski but, a juha goveđa

 

Domaći rezanci, ali za domaću juhu

 

Kremast li je taj život!

Juha od rajčice i crvena i – zelena

Juha od kromade ili žute korabe na lokvarski

 

Buča na menuju Roberta Slezaka zaista postala – veličanstvo

 

Mile juhe od luka – moja između francuske i austrijske, moja

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.