Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 10. veljača 2020.

Dobrilini krafli prema receptu mame Živke

Tko nije kušao krafle kod Kezeleovih u Šumećanima iz kotlovinskoga šešira,  i ne zna što je propustio! Čak i da se posve nasitio moslavačkoga stola s brat-bratu dvadesetak ili tko zna koliko jela, priloga i još toliko salata. I tkozna čijih pokladnica. Očekivanje kad će biti gotovi, jer gledaš ih dok se peku. Pa, kad su gotovi i hlade se uokolo onih što još cvrče u dubokoj masnoći u središnjoj udubini, slijedi odabir hoćeš li ih jesti gole, pošećerene ili umočene u čokoladu ili u džem od šljiva, domaći dakako.

Pečeni, s domaćim džemom od šljiva i čokoladnim namazom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ivan Brezak Brkan u dvojbi: čime oplemeniti kraflu? (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Još dospijete otići u Moslavinu na krafle, a ako baš nemate priliku, iskamčila sam recepturu od maštovite Dobrile Kezele, koju je preuzela od majke Živke, prema kojoj ih peku.

Krafli Dobrile Kezele

Dobrila Kezele: treba imati grif! (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci

1 kg glatkog brašna
1 friška germa
2 cijela jaja
2 žutanjka
malo soli
1 dl ulja
½ čajne šalica šećera
5 dl mlijeka
2 jušne žlice ruma
1 vanilin šećer
½ praška za pecivo
ribana limunova korica

Chef Matija Fijala: krasni uzrasli, pripravni za pečenje pred gostima!( Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Priprema

Ostavite izmrvljenu frišku germu s malo šećera i toploga mlijeka da uzraste. Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo, šećerom, vanili šećerom, solju i ribanom limunovom koricom te načinite udubljenje u koje ulijte tučena jaja i žutanjke u koje ste ulili mlijeko, rum i ulje te uzraslu germu. Sve umutite, zamijetite i dobro izradite te ostavite da se diže. Kada uzraste, na pobrašnjenoj tabli tijesto razvaljajate i narežite oblikom ili čašom te krafle ostavite dizati. Dobrilini su nešto manji od uobičajenih. Ako imate vremena, možete ih i jednom okrenuti i opet ostavite dizati. U vruću duboku masnoću puštajte krafle lagano ih razvukavši kako bi im u sredini ostalo malo udubljenje. Kad se ispeče s jedne, okrenite na drugu stranu. Po sredini neka svakom kraflu ostane svijetli kruh, ring. Uz pečene tople ili hladne krafle poslužite kristal ili sitan šećer, džem od šljiva, marelica, šumskog voća, namaz od čokolade.

S jedne…(Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

… i s druge strane (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nije naodmet

Slično se, govori nam Dobrila Kezele, ali bez šećera i ruma, mogu umijesiti jednostavne slane mekike, koje se mogu i pošećeriti. Slične poderanim gaćama, još više vinkovačkim listarićima, režu se četvrtasto s uzdužnim prorezom.

Slatki fotosešn za Oblizeke (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 10. veljače 2020.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.