Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 23. travanj 2019.

Dobrilina slana torta s koprivama i sirom

Nisam nezadovoljna, ocijenila je kušajući što je upravo ispekla. Dobrila Kezele, majstorica zmišljancija, od kojih neke na tanjuru i u čaši možete kušati na gostoljubivom Selskom turizmu Kezele u Šumećanima između Ivanić Grada i Čazme. Uz sva brojna jela, priloge i salate što ih vikendom nudi njihov nadaleko poznati Moslavački stol, izložbeni odnosno švedski stol s tradicijskim i modernim, vrlo zanimljivim a i nadasve ukusnim kreativnim jelima, gazdarica Dobrila htjela je iznenaditi mojega Miljenka Brezaka za rođendan i sama je doma u svojoj pećnici ispekla zanimljivu slanu tortu kakve smo se zaželjeli otkako smo jednoga proljeća zatekli u berbi mladih vršaka kopriva i izmišljanja što bi s njima.

I Dobrilina slana torta lako može na Moslavački stol (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

I Dobrilina slana torta lako može na Moslavački stol (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Juha od koprive, nude vlo ukusnu, nešto je obično, a iako se takvom po načinu pripreme čini i slana torta kojom smo se osladili, okusom prerasta i savijaču, sirnicu, zelenjaču i slične pite na bosansku, zapečenu tjesteninu sa sirom, vegetarijanske lazanje… Tajni začin je – Dobrilina ljubav.

Miljenko Brezak i Dobrila Kezele: provjera kak smo ispali? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Miljenko Brezak i Dobrila Kezele: provjera kak smo ispali? (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Ako sami mijesite tijesto, umijesite ili obične žilave mlince ili obično tijesto za savijaču, a ako ga kupujete, kupite svježe ili zamrznuto, najdeblje ili srednje debelo. Ili kako već volite. I nadjenite ga kako volite, a naše je bilo nadjeveno uokolo mješavinom sira i blanširnih kopriva, a u sredini samo sirom. Kunst je u tome da je Dobrila nadjenula tijesto odnosno mlince koje peku za restoran kao običnu savijaču i narezala na komade jednake dužine, u visini tepsije, te ih složila uvis okolo naokolo prethodno namašćene keramičke posude. (Usput, sama oblikuje i peče glinu!) Htjela je tako, pripovijeda, popuniti cijeli krug, ali joj je tijesto ispucalo. Sredinu je zato popunila tijestom koje joj je puklo odnosno zdrobilo se naizmjence ga slažući s nadjevom, nešto svjetlijim. Vruća torta u tepsiji je tako izgledala poput cvijeta. Posve u sredinu na kraju je stavila i rođendansku svjećicu, ali kako se nije sjetila folije, a torta je bila vruća, malo svijeće se otopilo, pa podsjećamo da, slavite li rođendan uz Dobrilinu slanu tortu, imate to na umu.

Dvije generacije za stolom: Ivan Brezak Brkan, MIljenko Brezak, Dobrila Kezele, Iva Soldo, Božica Brkan i Janko Kezele (Fotografija Oblizeki)

Dvije generacije za stolom: Ivan Brezak Brkan, MIljenko Brezak, Dobrila Kezele, Iva Soldo, Božica Brkan i Janko Kezele (Fotografija Oblizeki)

Možete osmisliti i vlastite kombinacije. I slatke, dakako. Osnovni recept upućujem vas na zmišljanciju. Podsjećam da u bosanskoj kuhinji poznaju i osobito svečanu pitu, ružice, od vučena tijesta. Obično je nadjevena primjerice orasima, zatim narezana na komade koji se slažu uvis. Kada se ispeče, pita se poput baklave zalijeva šerbetom.

Dobrilina slana torta s koprivama i sirom 

Dobrilina fina maštovita antitorta (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Dobrilina fina maštovita antitorta (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sastojci (za 1 manji protvan)

oko 250 g pečenih mlinaca
300 g svježega kravljeg sira
150 g vršaka kopriva
2 jaja
2 dl kiselog vrhnja
8 dl mlijeka
1 dl mineralne vode

Priprema

Izmiješajte u kremu sir, jaja i vrhnje te mlijeko. Namažite nadjevom mlinac i uvijte ga, pa narežite na komade prema visini posude za pečenje te ih slažžite okomito jedan od drugog u namašćenu posudu. Možete tako naredati cijelu posudu, a ako vam mlinci ispucaju, slažite ih i nadijevajte kao lazanje. Pecite ih tako da vam ružice lijepo porumene. Pred kraj pečenja prelijte još sa 1 dl mineralne vode kako bi jelo bilo rahlije.

Objavljeno 23. travnja 2016.
Preporučujem srodne teme na Oblizekima:

Selski turizam Kezele: slasna proljetna izmišljancija s vršcima mlade koprive

Kotlovinski šešir poziva na Selski turizam Kezele

Hokkaido tikva nadjevena tradicijom i maštovitim inovacijama Dobrile Kezele

Zeleni koprivini rezanci gospođe Mirjane iz Koprivnice

Slasti samonikloga bilja u proljeće (2): tratinčica, Belis perennis L.

Slasti samonikloga bilja u proljeće (5): kopriva

Slasti samonikloga bilja u proljeće (7): čičak, lat. Arctium lappa L.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.