Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Stare recepture 9. veljača 2011.

Dizana pletenica Marice Bahlen mađarska je masnica moje mame

Pletenica  (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Pletenica (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Klasični dizani kolači, germtajg, navodno nisu u modi i neprestano se smišljaju kojekakve inačice, posebice siromašnije pekarske verzije, kako bi se, uporabom osim namjenskih brašna, zatim svježega i suhoga kvasca, germe, pjenice, odnosno različitih mješalica, čak i pekača i pećnica koje sadržavaju svoje vlastite recepture, skratilo vrijeme pripreme i pečenja.

Uštedjelo, dakle.

Poanta je ipak, po mojemu, u tome da se tijesto što više puta istuče odnosno premijesi kako bi se, ako se već želi rahlo, što više nadisalo zraka i otvorilo zračnih mjehurića, diglo se, uzraslo.

U čast slastice…

Duplerica iz knjige "Oblizeki - Moslavina za stolom" Božice Brkan

Duplerica iz knjige "Oblizeki - Moslavina za stolom" Božice Brkan

U   čast takvome sporo i nekoliko puta uzrastalome, spužvastome, lakše probavljivome i mirisnome, raskošnome, ali ne i preskupome tijestu posvećujem današnju priču. A ona nas odvodi kam drugam nego mojoj firmanoj kumi Marici Bahlen u moje rodno selo Okešinec, koja se svaki put kad navratimo potrudi isplesti svoju čudesnu pletenicu. Ispleteno digano tijesto, dobro pomašćeno i posuto grožđicama.

Što je više kušam, to sam svjesnija kako je to, po svemu sudeći, elegantnije izvedena, starinska mađarska masnica moje mame. Ali još nisam istražila ni podrijetlo slastice ni podrijetlo naziva. Rječnici se ne bave sadržajem, a kulinarske teme zapostavljaju komparaciju tanjura i jezika, svakidašnjeg preživljavanja i jezika.
Pogotovo ako se na njemu ili u njemu, kako hoćete, susreću sve tari, prosti  sastojci – brašno, germa, mast, sušeno grožđe.

O oblizeku u “Oblizekima”

Marica Bahlen vruću pletenicu premazuje mašću kako bi "opustila" (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Marica Bahlen vruću pletenicu premazuje mašću kako bi "opustila" (Snimila Božica Brkan / Acumen)

O kumi i slastici pak pisala sam i u knjizi “Oblizeki-Moslavina za stolom” (Zagreb, 2006.) u nenadmašnom dizajnu Jenija Vukelića iz Pictorisa.

Od stranice 84. do 87., predstavljajući Kriške slastice te uz peletenicu nagrađenu 1994. i kumine truvalce, dizanu voćnu posipanku nagrađenu 1996., vodenjake iz 1997., čvarenjake iz 1997., fanjke iz 1998., macance nagrađene 1999., gibanicu nagrađenu 2000. i pogaču od sira nagrađenu 2001. pišem:

 

Druga je moja omiljena kolačarica moja Okešinčanka Marica Bahlen, inače moja firmana kuma, kućanica i poljoprivrednica, koja je za mlađih dana pekla kolače za svadbe, a u zreloj se dobi na razne načine i više posvetila baštinskome – jelima, narodnoj nošnji, okešinskoj fašničkoj povorci, kriškome amaterskom kazalištu i sl., a odabirom i izvedbom na našim je ocjenjivanjima postojano odskakala starinskim kolačima, obično bivajući svake godine i nagrađena.

 

Pletenica

 

 

 

Dizana pletenica (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Dizana pletenica (Snimila Božica Brkan / Acumen)

1/2 svježeg kvasca razmutite u 1/2 l mlijeka i malo šećera. Dodajte malo brašna i ostavite dizati. U dignuti kvasac umiješajte 2 jaja, 1 dl ulja, soli po ukusu, brašna po potrebi da tijesto ne bude ni premeko ni pretvrdo. Ostavite dizati. Dignuto podijelite u 3 dijela. Pripremite nadjev od 3 žlice nerastopljene masti, 3 žlice šećera i 10 dag grožđica. Premažite svaki dio tijesta i zamotajte kao roladu. Rolade upletite u pletenicu i ostavite ih da se dignu u namazanu limu. Prije pečenja pletenicu premažite razmućenim jajetom. Pecite na laganoj vatri. Pečeno premažite s malo masti.”

Pletenicu narežite tek pošto se ohladi (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Pletenicu narežite tek pošto se ohladi (Snimila Božica Brkan / Acume

Ako bi se mene pitalo, uz ovu moslavačku slasticu moralo bi se nazdraviti svježim, poluslatkim škrletom ili Miklaužićevim pjenušcem Glamour.

Ukratko, ako moja kuma Marica svaki put, gotovo tradicionalno u vrijeme dok razgovaramo uspije umijesiti i ispeći pletenicu, što ne biste njome počastili prijatelje uza kavu, čaj, vino, sok…? Svakako neka bude hladna dok je režete i poslužujete.

 


Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

6 komentara

  1. […] ostalo, naslijedila i recepte od svoje pokojne mame Dragice Bosak, te što joj je svekrva moja kuma Marica Bahlen iz Okešinca, koja je na kriškim festivalima više puta nagrađivana upravo za svoje starinske kolače. Poznaju […]

  2. […] podsjećam da je u toj recepturi osnovica svinjska mast a ne maslac kako stoji u recepturi koji prenosim iz svoje knjige Oblizeki – Moslavina za stolom, objavljene 2006., kao jednu od receptura …, ispekla i za zagrebačku izložbu. Podsjećam da su ti njezini macanci bili jedna od slastica […]

  3. […] ovome mi je Božiću, uz drugo, moja kuma iz Okešinca Marica Bahlen darivala i punu posudu domaćih, tankih, žutih krasnih rezanaca. Prefinih. Potrebna je ni minuta […]

  4. […] nije odabrala recept iz knjige nego što je obiteljski. Uvelike je slična na Kriškim oblizekima nagrađivanoj dizanoj pletenici, mađarskoj masnici Marice Bahlen iz Okešinca, kojoj su, premazanoj svinjskom mašću i upletenoj u pletenicu, jedini dodatak […]

  5. […] I sastojke za slastice možete kupiti unaprijed, ali morate se opredijeliti što ćete i kada peći. Kad nije bilo mnogo korisnih pomagala ni frižidera, kolači su se počeli peći i prije paljenja prve adventske svjećice, najprije suhi – paprenjaci, medenjaci, šapice, kojekakve kiflice, zvjezdice… – a tek onda kremasti i torte te dizani. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.