Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 5. siječanj 2016.

Dizana gibanica s kokosom i suncokretom

bozicalackovic_01naslovnaNa natjecanju u pripremi dizanih, sajanih gibanica, na 2. Stubičkim obliznekimanazvanima prema Oblizekima Božice Brkan – kako ih zovu u stubičkome kraju, Božica Lacković sama je sebi napravila konkurenciju. Ispekla je jutarnjicu, ali je veći pozor izazvala njezina “novokomponirana” gibanica, bijel i žuta, s kokosom is a suncokretom.

Rado razgovara sa starim ženama

Božica Lacković (1958.) umirovljenica je iz Oroslavja, a redovito, uz nagrade i priznanja za slastice i uređenje stola, nastupa na zagorskim gastropriredbama – Babičini kolači, Stubički vrtanj, u Muzeju seljačkih buna. Iako je dijabetičarka i ne može se njima sladiti, rado peče i moderne, a osobito starinske kolače, kakve je učila pripremati od obje svoje bake. Rado razgovara sa starim ženama i rado oživljava njihove recepture kako se ne bi zaboravile. Trudi se i kad god može rabiti i domaće namirnice – orahe, šljive, pekmeze, brašno od domaće pšenice itd.

Korist i od nestašica

Božica Lacković ocjenjivačkome sudu predstavlja kako je izradila neobičnu sajanu gibanicu (Fotogorafija Miljenko brezak / Oblizeki)

Božica Lacković ocjenjivačkome sudu predstavlja kako je izradila neobičnu sajanu gibanicu (Fotogorafija Miljenko brezak / Oblizeki)

Od 70-tih godina gotovo 35 godina radila je u Astri i ondje i dobila recept za svoju neobičnu gibanicu sa zamjenom za orahe kad ih nije bilo. Bila je loša godina, mraz ih je valjda obrao, pokušava se prisjetiti moja inventivna imenjakinja. Bilo je to nekako baš u vrijeme kad je, takošer zbog nestašica kava zamjenjivala kavovinama a čokolada čokoladnim tablama. A kokos? Recepturu za taj “novokomponirani” kolač, kako kaže, dobila je od gospođe Nade Bedek, vrlo aktivne dame iz Igrišća.

Voli peći i moderne, ali više starinske slastice, pa i gibanice iz naših korijena, kakav je bio zadatak na Stubičkim obliznekima. Učila je, po običaju, od mame i od obje bake. Voli sve isprobati pripremiti, redovito istražuje, iako je ograničena vremenom. Žali jedino što će ono što ima glavi, recepture i običaji, nestati,

Sve namirnice z dučana

Babice zagorske nekad su kolače pripremale od onoga što su imale doma, od sira, oraha, šljiva, maka, pšenice, a ona uglavnom sve ima z dučana. Puna je ideja, a i dućan je, srećom, pun. Nije kao u vremena kada nije bilo ni oraha, pa su se Zagorke morale domišljati zamjenama.

No, ovo su zanimljive i moderne zamjene, a zanimljiva je i hrabra, vrlo kreatina kombinacija gospođe Božice. U tome moguće slijedi kćer, koja nema sklonosti za pečenje slastica nego je odabrala umjetničkifakultet, dizajni grafiku.

Tamna gibanica nadjevena kokosom

Zabilježiti tradiciju (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Zabilježiti tradiciju (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

Sastojci

Tijesto

 • 1 svježi kvasac
  malo toplog mlijeka
  1 žlica šećera
  ½ žličice soli
  4 žumanca
  1 cijelo jaje
  1,5 dl ulja
  5 dl mlijeka
  1-2 žlice ruma
  1,5 žlicu kakao praha
  800 g glatkoga brašna
 • Fila400 g kokosova brašna
  5 dl vrhnja za kuhanje
  malo mlijeka po potrebi
  snijeg od 4 bjelanca

Za premazivanje

1 žumance i malo mlijeka

Priprema

Kvasac razmutite s malo toplog mlijeka s malo šećera. Kad uzraste, dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto, ne pretvrdo. Ostavite da se diže da triput uveća obujam. Premijesite ga 1-2 puta, pa potom razvaljajte. Za filu kokosovo brašno sameljite i pofurite vrućim vrhnjem za kuhanje. Ako je presuho, možete dodati još malo vrućega mlijeka. Kad se ohladi, dodajte snijeg od bjelanaca. Filom premažite razvaljano tijesto, pa uvijte, složite s drugom gibanicom u protvan premazan uljem, mašću ili margarinom te pobrašnjen i ostavite da uzraste. Prije pečenja premažite žumancem umućenim u malo mlijeka. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 45 min.

Žuta gibanica s nadjevom od suncokretovih sjemenki

Tek prerezana otkriva svoje tajne (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki

Tek prerezana otkriva svoje tajne (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki

 

Sastojci

Tijesto

 • 1 svježi kvasac
  malo toplog mlijeka
  1 žlica šećera
  ½ žlićice soli
  3 cijelajaja
  1-2 žlice ruma
  1,5 dl ulja
  5 dl mlijeka
  800 g brašna
 • Fila

  600 g oljuštenih sjemenki suncokreta
  5-6 žlica šećera
  1 vanilin šećer

Priprema

Kvasac razmutite s malo toplog mlijeka s malo šećera. Kad uzraste, dodajte ostale sastojke i umijesite tijesto, ne pretvrdo. Ostavite da se diže da triput uveća obujam. Premijesite ga 1-2 puta, pa potom razvaljajte. Za filu oljuštene suncokretove sjemenke pofurite vrućim mlijekom kao orahe, ali da ne budu žitke. Rasporedite ih po razvaljanome tijestu. Zatim ga uvijte, složite s drugom gibanicom u protvan premazan uljem, mašću ili margarinom te pobrašnjen i ostavite da uzraste. Prije pečenja premažite gibanice žumancem umućenim u malo mlijeka. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 45 min.

Nije naodmet

Oljuštene suncokretove sjemenke možete kupiti u dućanu.

 

Objavljeno 5. siječnja 2016.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/drugi-stubicki-oblizeki-s-odlicnim-dizanim-gibanicama-15190

http://oblizeki.com/pogacica-i-struca-sa-starinske-svadbe-ravno-na-babicine-kolace-10240

http://oblizeki.com/stubicki-vrtanji-na-blagoslov-o-uskrsu-i-napokon-na-%E2%80%9Cblagoslov%E2%80%9D-javnosti-14318

http://oblizeki.com/zuljcice-od-graha-za-korizmeni-post-ili-za-poslasticu-14259

http://oblizeki.com/na-prvom-ocjenjivanju-stubickih-vrtanja-najboljim-ocijenjen-vrtanj-nade-tuckar-14474

http://oblizeki.com/putica-i-ostale-zagorske-slane-slastice-za-uz-vino-10122

http://oblizeki.com/namjenske-starinske-slastice-kao-egzoticne-poslastice-11063

http://oblizeki.com/i-starinske-svadbene-torte-cuvaju-lijepe-mladalacke-uspomene-10259

I starinske svadbene torte čuvaju lijepe mladalačke uspomene

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

 1. […] iz Zlatara osvojivši drugo mjesto obiteljskim kolačem od oraha, sira i zapečenih bjelanjaka te Božica Lacković iz Oroslavlja osvojivši treću nagradu gibanicom od pira i bučina […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.