Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Kušajte s nama nešto novo 1. srpanj 2015.

Desert s čudesnom pjenicom od piva uz – pivo!

Zagrebačka pivovara drugu je godinu organizirala pivsko edukativno druženje kako bi radi pravilne percepcije dodatno informirala javnost i svoje zaposlenike o svijetu piva i pivarstva. Za tu je priliku prva hrvatska masterchefica Iva Pehar osmislila zanimljiv jelovnik inspiriran različitim vrstama piva iz portfelja Zagrebačke pivovare.

Meni je ovo bio baš odličan muving s pivom, komentirao je moj pratitelj poslije Beer Championsa Roadshowa u zagrebačkoj Pivani, nekadašnjem restoranu K pivovari, u utorak, 30. lipnja 2015. Organizator Zagrebačka pivovara, vodeća u pivarskoj branši u nas, kako se to kaže, uzela si je u zadatak da educira potrošače i o pijenju piva i o sljubljivanju piva s jelom.

Edukacija i potrošača i pivara

Piva s kojima smo se družili u Pivani (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Piva s kojima smo se družili u Pivani (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)Već drugu godinu uoči sezone najveće potrošnje organizira poučavanje i svojih zaposlenika i medijskih ljudi te, dakako, potrošača. Pivari su, vidim iz razgovora s Tinom Puhalo Grladinović, voditeljicom korportivnih komunikacija Zagrebačke pivovare, svjesni i sami da u tome debelo kaskaju za vinarima. Nismo se ni mogle posve složiti u procjeni da je razlog tome što, iako pripadamo (mediteranskim) vinskim zemljama, potrošnja piva u nas daleko prerasla potrošnju vina, koja bi vjerojatno bila i manja da vinari nisu uložili i ne ulažu silan trud u odgoj svojih potrošača. Pivarima i bez naklapanja o sljubljivanju i inim modernicama ide jako dobro. «Krivicu» industrije u kašnjenju ispravljaju najbolji među njima kako bi promijenili percepciju o vrijednosti piva kao pića i «tekućeg kruha»  koji donosi mnogo više od pivskog trbuha. Pohvalno, nikad nije kasno, pogotovo ususret velikim vrućinama kada je potreba za osvježenjem i zdravstveni zadatak, iako su pivske teme, od malih pivovara, zanimljivih pivnica poput Pivane i pubova, kuhanja s pivom te slaganja piva s jelima cjelogodišnje.

Pivska branša kaska za vinskom

Dio edukacije je i koje pivo iz koje čaše (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dio edukacije je i koje pivo iz koje čaše (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nadahnuće su zanimljiva jela pobjednice ovogodišnjega Masterchefa mlade dizajnerice Ive Pehar, koja je za bulumentu nas novinara i fotića kuhala poduprta chefom Pivane Markom Ivanovićem. Osmislila je po dva predjela, dva glavna jela i dva deserta, od kojih su neka i pripremana s pivom a neka za kušanje uz posve određeno pivo. Kako u nas, unatoč sad već podužoj tradiciji varenja piva i popularnosti piva kao pića, nije ustaljeno mnogo jela kuhanih s pivom, najpoznatiji primjerice gulaš, ražanj (npr. odojak) zalijevan pivom ili marinada za roštilj, bit će to dobar poticaj mašti, za ideje da se kuša nešto drugačije.

Nije se lako snaći u vrlo gostoljubivome svijetu piva (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nije se lako snaći u vrlo gostoljubivome svijetu piva (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

Kroz zanimljiva predavanja i demonstracije ambiciozni pivari i njihovi stručni gosti uputiše nas u kulturu pijenja piva kroz povijest, načine proizvodnje, posluživanje i sljubljivanje piva s raznovrsnim namirnicama, pozitivnim učincima na zdravlje te mnoge zablude i istine o pivu. O mogućnostima u kuhinji govorio je Željko Šatović Gula, gastropisac i autor još jedine hrvatske kuharice s pivom.

Jedno pivo u jelo, a drugo uz jelo?

Po dva predjela dva glavna jela i dva deserta na pivskoj karti (Fotografija Zagrebačka pivovara)

Po dva predjela dva glavna jela i dva deserta na pivskoj karti (Fotografija Zagrebačka pivovara)

Iva Pehar osmislila je jelovnik oslanjajući se na različite vrste piva Zagrebačke pivovare. Ožujsko Rezano sljubili su s paštetom od pilećih jetrica i uštipcima od pure sa salatom. Rezano se konzumiralo i s brusketama s premazom od sira i mlade kapulice s nadjevom od julienne crvene, zelene i žute paprike. S pivom Hoegaarden kuhali su se goveđi obrazi s kremastom palentom, aromatiziranom gorgonzolom i salatom, a posluženi uz Ožujsko pivo. (Šatović Gula tvrdi kako se u jelo može dodavati jedna vrsta piva, a uz njega piti druga.)

Da pivo izvrsno gasi žeđ i da se odlično slaže s masnim jelima pokazala je kombinacija piva Staropramen uz sous vide filet lososa na posteljici od salate od kus-kusa i sezonskog povrća. Čak su, na iznenađenje mnogih, u ovome pivskom meniju i ljubitelji slatkih zalogaja mogli uživati u prhkim košaricama punjenima karamelom, nektarinama te završnom pjenicom od piva Leffe Blond kao i u ganacheu od crne čokolade, culi od jagoda, crumbleu i pjenici od piva posluženima uz crni Tomislav.

O kuhanju s pivom i sljubljivanje jela s pivom: pobjednica Masterchefa Iva Pehar, autor pivske kuharice Željko Šatović Gula i prva dama korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare Tina Puhalo Grladinović predstavljaju oživjelu kartu (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

O kuhanju s pivom i sljubljivanje jela s pivom: pobjednica Masterchefa Iva Pehar, autor pivske kuharice Željko Šatović Gula i prva dama korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare Tina Puhalo Grladinović predstavljaju oživjelu pivsku kartu (Snimio Miljenko Brezak / Oblizeki)

No to je bila tek kruna zanimljivih (i korisnih!) predavanja o kulturi pijenja piva Beer Champions Roadshaw u zagrebačkoj pivnici „Pivana“. Dugu povijest pivarstva te proizvodnju i pravilno točenje i kušanje piva predstavili su Igor Jukić, tehnolog u proizvodnji te Zenon Zekić, stručnjak za točenje piva, i Igor Praunsperger, event manager. Oni su nam vrlo jednostavno objasnili kako to da se u većini zemalja više pije točeno pivo, a u nas ono u bocama. Brža rotacija buradi, dakle veća potrošnja, jamči kvalitetu točena piva. Pivari se zato trude «ubrzati rotaciju».

Iznimno vrijedan proizvod

Tina Puhalo Grladinović, voditeljica korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare, koja je, uz drugo, istakla:

Tinom Puhalo Grladinović, voditeljicom korportivnih komunikacija Zagrebačke pivovare (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Tina Puhalo Grladinović, voditeljica korportivnih komunikacija Zagrebačke pivovare (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Pivo je iznimno vrijedan proizvod ako se konzumira u umjerenim količinama. Imajući na umu njegove nutritivne vrijednosti i karakteristike, često se nepravedno zapostavlja, osobito u odnosu na neka druga pića. Upravo zato organiziramo Beer Champions, kako bismo zajedno s vodećim stručnjacima demistificirali mnoge predrasude o pivu te istaknuli njegov potencijal u gastronomiji i pozitivan učinak na zdravlje.“

Pivski stručni izlagači (Snimio MIljenko Brezak / Oblizek

Pivski stručni izlagači (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

Česte zablude, ali i znanstvene činjenice o pivu istaknula je i doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica KBC-a Zagreb, koja je posebno ukazala na prirodan sastav piva i blagotvoran učinak na organizam ako se konzumira umjereno. Za žene to znači pijenje oko 0,33 l na dan, dok je za muškarce ta količina oko 0,65 l na dan standardnog lager piva sa 4,5 – 5 volumnih postotaka alkohola. Skrenula je pozor i na mnoga istraživanja kojima je u središtu pivo i moderne bolesti od srčanih i krvožilnih do karcenogenih.

S prezentacije: jedna od povijesnih promocija u korist piva  (Snimio MIljenko Brezak / Oblizek

S prezentacije: jedna od povijesnih promocija u korist piva (Snimio MIljenko Brezak / Oblizeki)

O karakteristikama i okusima piva govorio je strastveni pivski sommelier i radijski voditelj s Yammat FM Milan Peh, koji je dočarao dokle seže raznolikost i širina primjene piva. Koliko i kakvih vrsta, sadržaja alkohola, začinskih dodataka, okusa! Nadam se da nećemo dugo čekati da se i u nas uz vinske na stolovima restorana nađu i pivske karte.

A ja jedva čekam sljubljivanje jela i s vinom i s pivom.

Objavljeno 1. srpnja 2015.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/pivce-za-zivce-%E2%80%93-toplo-i-s-tanjura-s-centra-a-ispred-televizora-7427

http://oblizeki.com/svako-pivo-ima-svoju-pricu-svojeg-pilca-i-svoje-jelo-2234

http://oblizeki.com/hajdmo-na-pivo-u-%E2%80%93-muzej-7381

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

9 komentara

  1. […] Iva Pehar dojmila me se uživo i više nego u kuharskim tv okršajima za poveći novac. I to na Beer Champions Roadshow kuhajući za stotinjak novinara, fotoreportera itd.  S veseljem donosim njezine kreacije koje i sami možete pokušati pripremiti za ljetna sljubljivanja […]

  2. S pivom u – tanjur! | Oblizeki# 22.07.2015. u 10:51

    […] Prepustili su taj zamaman dio gastronomije vinarima koji su utome daleko odmakli, a pivari pokušavaju taj propust nadoknaditi sada zacijelo nadoknaditi zaostatak za prije nekoliko godino vršnom potrošnjom piva u nas. A ima li bolje prilike od ljetne žeđi i još u nas najveće sezonske potrošnje piva, pa i u kuhinji, kao što je nedavno, kao gošća Zagrebačke pivovare predstavila u Pivani maštovita masteršefica Iva Pehar.   […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.