Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Australske gastrorazglednice 16. prosinac 2014.

Dennis Valcich i u hobotnici na salatu spaja hrvatsku i australsku kuhinju

Susrevši se o Danima hrvatske književnosti u Sydneyjy ponovno nakon dvadeset godina, hrvatsko-australski chef bez premca i ja vratili smo se omiljenoj zajedničkoj temi tradicionalnoj i novoj hrvatskoj kuhinji te promociji hrvatske kuhinje.

Gospodin Valcich ne samo da mi je usput velikodušno otkrio tajnu svoje odlične tradicionalne hrvatske hobotnice na salatu od odlične australske hobotnice nego je i našu književnu delegaciju na Danima hrvatske književnosti u Sydneyju srdačno ugostio kuhajući nam odličnu – novu australsku kuhinju.

Ponovni susret nakon dva desetljeća: chef Dennis Valcich i Božica Brkan (Fotografija: Oblizeki)

Ponovni susret nakon dva desetljeća: chef Dennis Valcich i Božica Brkan (Fotografija: Oblizeki)

Upoznali smo se prije dva desetljeća na snimanju vegetina TV serijala Male tajne velikih majstora kuhinje: on je kao gostujući kuhar kuhao australska jela – i danas se prisjeća: kokoš s umakom od naranče i pogačice od krumpira – a ja sam kao tekstopisac zanimljivu priču odmah pretočila i u novinsku priču. Pomislila sam, iskreno: je li živ? Još i kako, štoviše, upravo se vratio iz Hrvatske poslije uobičajenoga tromjesečnoga boravka na svome Ošljaku, otoku kod Zadra  koji zimi broji 16 stanovnika, a svako ljeto vrvi Valčićima koji su onamo doselili sa Cresa 1760. godine. Uostalom, i na jednome od redovitih susreta Valčića rasutih po cijelome svijetu, u New Yorku, okupilo ih se čak 125. Imala sam dojam da se šarmantan okretan gospodin razveselio, iako sam ga zdrmala na partiji golfa, koji voli jednako kao i boće ili briškulu i trešete, i to koliko se, kako reče, ražalostio kada me je tražio i na starim adresama i nije me našao. Baš je dobro je imati zajedničke prijatelje gastronaute i, dakako, fejs.

Chef u vlastitoj kuhinji (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Chef u vlastitoj kuhinji (Snimila Božica Brkan / Oblizeki)

Gospodin Valcich u Australiju je stigao 1966. baš završivši u Dubrovniku ugostiteljsku školu i pola se vijeka druži s loncima i tečama. Uz drugo vodio je restorane po hrvatskim klubovima kuhajući sa suprugom Mirom. Na poziv australskoga Veleposlanstva u Zagrebu promovirajo je australsku kuhinju i u Hrvatskoj, a u Australiji je promovirao hrvatsku, gotovo dvadeset godina organizirajući po najvećih australskim gradovima Festival hrvatske hrane, pića, folklore i turizma.

Sam drži kako je – bez priznanja koje bi ga zadovoljilo, iako rado pokazuje i pismo predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića – najveći promotor Hrvatske upravo time, jer je kuhao za različite veličine iz cijeloga svijeta, ne računajući i TV-kanale, a napisao je i tri hrvatske kuharice na engleskome. Na posljednjoj mi odmah piše posvetu govoreći da će, bude li pisao još knjiga, to biti biografija.

Za stolom: Božica Brkan, Željka Lovrenčić i Dennis Valcich (Fotografija: Oblizeki)

Za stolom: Božica Brkan, Željka Lovrenčić i Dennis Valcich (Fotografija: Oblizeki)

Talentiran, umješan i kreativan izuzetno rado priprema hrvatske specijalitete, ali ne uobičajene ćevapčiće, sarmu i punjenu paprika, nego najradije ipak “morske”. Em je i sam s mora, a em “dolje” imaju odličnu sirovinu. No, ne bi gospodin Valcich bio on da i to ne priprema na svoj način. Jedno od tih jela s njegovom tajnom rado mi je otkrio, pa je prenosim kao novi, vrlo ukusni oblizek, kako za posni Badnjak, tako i za svečani blagdanski stol.

Hobotnica na salatu na način chefa Dennisa Valcicha

Valcicheva salata od hobotnice (Arhive Dennisa Valcicha)

Valcicheva salata od hobotnice (Arhiva Dennisa Valcicha)

Sastojci

 • hobotnica teška 2,5 -3 kg
 • 1 crveni (španjolski) luk
 • 4 spring onions, mlada luka
 • 1 stručak peršina
 • maslinovo ulje
 • crveni vinski ocat
 • gratani, ribani papar
 • morske pahuljice soli
 • listovi lovora

Priprema

Tanko narežite luk tako da ga prerežete na pola, pa onda fino režite na stranu. Očistite mladi luk, otkinite oko 8 cm na bijelu stranu, prerežite ga napola, onda fino režite na štapiće. Grubo narežite peršin.
Hobotnicu dobro očistite, glavu bacite, uzmite veliku posudu 5 l te stavite hobotnicu u hladnu vodu, dodajte nekoliko lovorovih listova i kuhajte od početka kad zavrije oko 45 min. Nemojte soliti.

Kuhanu hobotnicu dobro ocijedite, prelijte hladnom vodom, kroz ruku “muzite” krakove da odstranite kožu. Spremite je da se ohladi u hladnjak, najmanje 3 sata.

Tanke vrhove krakova odrežite i stavite u duboku posudu, sada otkinite krakove veličine 5-6 cm sve do trupa hobotnice i režite ih uzdužno, a nikako ne na kolutiće, da bi ste dobili tanke šnite. Zatim isto napravite s trupom tako da idete u pravcu kazaljki na satu.

Sve stavite u posudu za posluživanje, dodajte luk, mladi luk, peršin, ulje, sol, papar  i ocat, dobro promiješajte i poslužite u ovalnom tanjuru dekorirano s pečenim maslinama i salatom od rikule.

Nije naodmet

Tajna drugačije pripreme samo je rezanje hobotnice ne vodoravno nego udužno, posuđeno iz istočnjačkih, zapravo iz kineske kuhinje. Tako rezana, naime, upije više preljeva i zato je pripremljena i na klasičan hrvatski način ukusnija. Dakako, ako želite izdašniju salatu, možete joj dodati kuhani krumpir te, po želji, i češnjak.

 

Objavljeno 16. prosinca 2014.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/thai-sea-food-ili-nova-australska-kuhinja-na-nacin-chefa-dennisa-valcicha-14065

Jasna Mujadžić međunarodno uspješna poslovna žena postala “samo” baka

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

3 komentara

 1. […] Dennis Valcich i u hobotnici na salatu spaja hrvatsku i… […]

 2. […] bjelanjaka, ali isto tako i sastojcima istih, ali drugačije oblikovanih slastica. U Sydneyu su mi hrvatsko-australski chef Dennis Valcich i njegova supruga Mira uz druga jela u svom domu priredili i Pavlovu kao roladu nadjevenu bijelom kremom i krasnim voćem […]

 3. […] I o tome kako su dvojica braće Valčić iz Beloga na Cresu kajićem na jedra 1760. doplovili na Ošljak, naš sada najmanji naseljen otok na kojem zimi jedva da ima i desetak stanovnika, svi istoga prezimena, a ljeti i 200. I o tome kako je 1966. kao mladi kuhar, dubrovački đak, stigao u Australiju, kako je dvadesetak godina organizirao festival hrvatske kuhinje po vrhunskim hotelima od jedne do druge australske obale te objavio tri hrvatske kuharice na engleskom i kuhao na tv, za pet premijera, a, kada smo mi Marko Gregur, upravo dr. sc. Željka Lovrenčić i ja, književnici iz Zagreba bili u Sydneyju, i za nas. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.