Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 15. travanj 2019.

Dedek na tenko Vesne Hršak

Vesni Hršak (1967.) iz Krapine  mnogi ne bi povjerovali da je baka, babica, pogotovo kad  narodnu nošnju zamijeni civilkom i skine rubac. A ona se na Babičini kolačima natječe od 2010. godine te je i prije trećega mjesta na nedavnim 13. Babičinim kolačima u Muzeju seljačke bune u Dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici već pobijedila dizanom slasticom Moja Roža na 8. Babičinim kolačima i umalo također pobijedila maestralnim Kiflicama s jabučnim octom. Nezaboravna je i čitateljima Oblizeka znana Štefanijina torta, receptura koje se oslanja na recepturu iz boljih, starih krapinskih građanskih kuća.

Vesna Hršak za svojim izlagačkim stolom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Vesna Hršak za svojim izlagačkim stolom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Uvijek se gospođa Hršak ističe i odjećom, a ove je godine osmislila i kako dobru staru zagorsku strepu, peru, pericu, tenku gibanicu – koja podsjeća na pobjedničke strepice s gljivama Nade Tučkar – porcionira u vrlo elegantne slane prigriske, primjerice u klijeti uz vino, pri gledanju utakmice u birtiji ili doma. Čak i na svečanpm izložbenom stolu. Svoju je izmišljotinu oslonjenu na jednostavnu, ekonomičnu, lijepu i ponajbolju tradiciju babica posvetila – dedeku, dedekima, muškarcima.

A ja je srdačno preporučujem baš svima. Pogotovo jer je možete poslužiti i slanu i slatku.

Dedek na tenko

Dedek na tenko, nagrađene strepice Vesne Hršak (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dedek na tenko, nagrađene strepice Vesne Hršak (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Sastojci

Tijesto

 • 500 g glatkog brašna
 • 2 žlice masti
 • 1 žlica soli
 • 4 žlice vrhnja
 • malo mlake vode

Nadjev

 • 500 g kravljeg sira
 • vrhnja
 • 2 jaja
 • malo soli
 • 3 žlice kukuruznog brašna
 • malo maslaca

Premaz

 • 1 jaje
 • 1dl vrhnja

Priprema

Od glatkoga brašna, masti, vrhnja i soli te malo mlake vode izradite tijesto i pustiti da malo odstoji, a zatim ga razvaljajte i izrežite na kvadratiće. Pomiješajte za nadjev kravlji sir, vrhnje jaja, malo soli kukuruzno brašno i malo maslaca te ga ujednačeno rasporedite po kvadratićima tijesta, a rubove im zavrnite. Tako pripremljene dedeke premažite razmućenim jajetom i vrhnjem. Kolač pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C 15-20 min


Objavljeno 15. travnja 2019.
Preporuču
jem na Oblizekima srodne teme:

Pita od ječmene kaše i oraha Zdenkice Ljubić

Pobjedničko Slatko od bijele koruze Sanje Čaćko

Slatko od bijele kuruze Sanje Čaćko na tronu 13. Babičinih kolača

Moja roža Vesne Hršak ocijenjena najboljom na 8. Babičinim kolačima

Kiflice s jabučnim octom gospođe Vesne Hršak baš fine, a svaka svoj zalogaj

Strepice z vrganji beračice gljiva Nade Tučkar

Loparka ili prigorska perica najbolja među tenkim gibanicama

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.