Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Vegetarijanstvo 12. siječanj 2022.

Da bi kušao vege, ne moraš postati ni vegetarijanac ni vegan!

Nisam ni vegetarijanka ni veganka, a povrća ni voća ni u snu se ne bih odrekla kao što se ne bih ni mesa. Samo bih rado kombinirala razumno. I razumnije nego što jesam! Uostalom, među ostalim, Oblizeki su primjerice još 2012. obrađivali vegeteme poput Popečci vegetarijanski ni od mesa ali ni samo od krumpira  ili Bezmesni ponedjeljak kao kost u grlu o tradicionalnim posnim, bezmesnim jelima Bijela juha korizmeno jelo novomarofskoga kraja. Zatim 2020. Burger koji nije vidio mesa Ili 2021. Dan biljnih burgera .

Burger, ali bez mesa (Foto Prijatelji životinja)

Trebam li spominjati priče o humusu iz 2011. http://oblizeki.com/humus-osvaja-od-bliskog-istoka-do-zapresica-1886 ili o falafelu iz 2020.? Zavidim vegetarijancima i veganima koliko se mudro o njima brinu, promoviraju, organiziraju ih i oko njih Prijatelji životinja. Eh, da itko u ovoj zemlji tako organizira Prijatelje ljudi! Dugujem Luki Omanu s kojim posredno ili izravno surađujem od osnivanja zaštitara, a da on to i ne zna, a i kao svojevrsnu ispriku što se nije dopao mojem pekinezeru Snupislavu, obećala sam si to prije više od desetljeća, poseban tekst udivljenja kako on i kolege ustrajno i sve temeljitije, sve osmišljenije promoviraju životne stavove, koji se tada u javnosti još nisu odmakli dalje od najosnovnije zaštite životinja, a 2022. godine kada, uz poziv na prijavu na vege izazov i osvajanje besplatnoga ručka, pišu: Ako se protiviš okrutnosti nad životinjama, brinu te klimatske promjene i nemilosrdno trošenje resursa na našem planetu, a nije ti na odmet ni zdravije se hraniti, Vege izazov je idealna prilika za napraviti pozitivnu promjenu za sve navedeno! Zapamti, nikada nije kasno za dobre promjene.

Gdje bi mnogim našim temama bio kraj da ih strašću i svojim PR-om zastupa Luka s kolegama!? Em su temu proširili em su mijenjali zakone em malo-malo zagnjave javnost, i onu koju to uopće ne zanima, s nekim psom na lancu, ljudima u kavezima prelivenima crvenom bojom ili bojazni ljubimaca pred novogodišnjim bučnim slavljem sa zabranjenim petardama. Ili s VegeZege sajmom s nagradom za inovativne proizvode.

Odličan promomaterijal (Foto Prijatelji životinja)

Veganuary dobio dvomilijuntu prijavu: Prijatelji životinja pozivaju na hrvatsku verziju izazova, poslaše Prijatelji životinja jučer objavu, pa je kao informaciju svima koje bi i najmanje mogla zanimati:

Svake 2,5 sekunde netko se prijavi na Veganuary, odnosno učini prvi korak prema iskušavanju veganstva u siječnju! Kako bi potaknuli i svoje sunarodnjake na što više prijava, Prijatelji životinja, u suradnji s 24 veganska restorana iz Zagreba, Splita, Dubrovnika, Rijeke, Karlovca, Opatije i Šibenika, odlučili su nagraditi one koje se prijave na hrvatsku verziju izazova – Vege izazov.

Ako se do kraja siječnja prijavite na Vege izazov na https://www.veganopolis.net/veganski-izazov, Vege izazov. sim podrške u vidu savjeta, recepata i korisnih informacija, postoji velika mogućnost i da ćete biti počašćeni besplatnim ručkom. Najsretnije, koje ćemo nasumično odabrati nakon Izazova, čeka ukusan veganski obrok u nekom od najpopularnijih veganskih i vegetarijanskih restorana, a imat ćemo na umu i da vas počastimo jelom u onom najbližem vašoj adresi.

Vegetarijanska pizza (Foto Prijatelji životinja)

Koliko je popularno veganstvo u siječnju govori činjenica da je prošloga tjedna svjetska kampanja Veganuary dobila svoju dvomilijuntu prijavu, što znači gotovo četverostruko povećanje zainteresiranih od siječnja prošle godine, kada se više od 582.000 ljudi prijavilo za sudjelovanje u Veganuaryju. Istraživači iz Oxforda napravili su i izračun koliko izbacivanje životinjskih proizvoda iz prehrane utječe na druge aspekte. Prema njihovu istraživanju, 350.000 sudionika Vege izazova utječe na manju emisiju stakleničkih plinova ekvivalentno tome da su uklonili 160.000 automobila s cesta!

Zbog svega navedenoga, sve više hrvatskih tvrtki uvodi i proizvodi veganske proizvode i zamjene za meso, mlijeko i jaja, a golem porast zanimanja za veganstvo prate i brojni restorani. Sve više njih odlučuje se nuditi isključivo namirnice zbog kojih nije stradala nijedna životinja, što ih ne ometa u naumu da sve češćim i uvijek zadovoljnim posjetiteljima nude kobasice, hamburgere, sir, kebab, bolonjeze i još štošta. Upravo je veganski burger višestruko proglašen najfinijim na zagrebačkom Adventu. Za takve obroke odlučuju se i oni koji, za početak, nastoje samo smanjiti konzumaciju mesa.

Svjetska akcija i u Hrvatskoj

Danas, kada je veganstvo postalo općeprihvaćeno, kada su informacije i biljne namirnice dostupne na svakom koraku, baš kao i veganske opcije u restoranima i trgovinama, pojedincu jedino preostaje odvažiti se i napraviti taj prvi korak, odnosno klik. Nikada nije bilo lakše okušati se u veganstvu, a 30 dana, koliko traje Vege izazov, uz zanimljiv sadržaj i recepte za početnike koje smo priredili, proleti začas. Ono što konstantno čujemo od svih koju su se iskušali u njemu je to da žale samo za jednim – da nisu probali i ranije.

Poziv i nagradna igra

Na kraju, i popis restorana koji će sudjelovati u nagrađivanju sudionika besplatnim objedom, a i u koje možete navratiti poslije na nešto vege: Oaza Joyful Kitchen, Br00m 44, Vegehop, Zrno bio bistro, Sve najbolje, VeganKO, Falafel etc., Green Point, Barcode Mitra, Simple Green by Jelena, Zeleni Vaal, Kokolach, Soul Food, BEG’S Plant Based, Kuća tete Ane i Smoothiekaša iz Zagreba, VEG Plant based meals i Kavana UpCafe iz Splita, Priroda&Društvo i Makrovega iz Rijeke, Vege Klub Chandra iz Karlovca, O.DA iz Šibenika, Urban & Veggie iz Dubrovnika i Urban Garden Juice & Smoothie Bar iz Opatije.

Objavljeno 12. siječnja 2022.

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.