Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Popularno 13. siječanj 2016.

Čvarci: ima li boljih od Frelimovih?

cvarci_01naslovnaSamoborski delikatesni čvarci, istisnuti poput čipsa, prodaju se pod više robnih marki u trgovačkim lancima, na tržnicama i u prodavaonicama po Hrvatskoj, zatim u Švicarskoj, Njemačkoj i Švedskoj, a perspektiva im je i – Kina.

Hladniji dani tradicionalno najavljuju kolinja i topljenje slanine odnosno špeka u mast i čvarke. Koje desetljeće prezreni kao da je svinjetina uopće, a napose svinjska masnoća nezdrava i kriva za sve bolesti i nedaće ovoga svijeta, čvarci su posljednjih godina ponovno dobili na cijeni. I to doslovce. Skuplji su od krtoga svježeg mesa, pa umalo i najcjenjenijih mesnih prerađevina poput pršuta i kulena. Neovisno o tome jesu li slavonski neistisnuti, ili žilavi i tanki ili prhki poput čipsa, kakvi su tradicionalno pripremljeni u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i posvuda omiljeni.

Barbara Restović i Miroslav Mataušić na predstavljanju Frelima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Barbara Restović i Miroslav Mataušić na predstavljanju Frelima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Dok su domaći uzgajivači svinja odustajali od uzgoja, a vrlo poticani proizvođači različitih, a posebice tradicionalnih mesnih prerađevima jadali na sve i sva, trgovci su jednostavno najprije počeli uvoziti gotove čvarke. A zatim, slijedom toga, i slaninu za pečenje čvaraka. Dok su se svi zaklinjali u “domaće”, samoborski Frelimo isprva je proizvodio svinjsku mast za sve industrije kojima je trebala kao poluproizvod u proizvodnji, namjensku za pekarnice recimo, a odatle je isplivala u prvi plan proizvodnja čvaraka.

Iz Danish Crowna u Samobor za delikatesne čvarke

Na tradicionalan način, sa svjetskim nagradama (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Na tradicionalan način, sa svjetskim nagradama (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

Bez kompleksa, s obzirom da domaće slanine nema dovoljno, mladi Samoborci ističu kako je, poslije pokusa s austrijskom, mađarskom i španjolskom, uvoze iz Danske, od Danish Crowna. Zašto ne bi, kad su se i prodajom i nagradama dokazali da su im čvarci dobri. Da je i žele, ne bi, dakle, čvarke poput nekih naših pršuta i kulena mogli zaštiti ni kao izvorni ni kao proizvod zaštićenoga zemljopisnog podrijetla. Ali da su zato uspjeli postati važan i svoj brend, jesu. Kao domaći i kao delikatesni čvarci. Oslonjeni na tradiciju.

Samoborska mast u banjici (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Samoborska mast u banjici (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

A osobito je zanimljivo da se njihovi čvarci javljaju na tržištu pod više robnih marki, sve jednom slavnijom od druge, i da prozvode za ugledne mesne industrije. Štoviše, bez ograde ugledni proizvođači njihovu robu prodaju pod svoju, nerijetko i po višoj cijeni. Frelimovi se proizvodi mogu kupiti u većini trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, na zagrebačkim tržnicama, u manjim marketima i delikatesama, ali i u trgovinama u Švicarskoj, Njemačkoj i Švedskoj. Moguće, od posljednjega razgovora, čao i u – Kini. Valja dodati kako Frelimo nije dobio ni kunu potpore.

43 tone čvaraka u godinu na tradicionalan način

Mario Hlača fotoaparatom prati razvitak Frelima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Mario Hlača fotoaparatom prati razvitak Frelima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)Zanimljivo je stoga nedavno ocjenjivanje u jednom mediju koji drži do sebe da je među nekoliko vrsta čvaraka dao različite ocjene istim, Frelimovim čvarcima, na što je očito utjecala i oglašivačka snaga proizvođača. Za druge proizvode, jer čvarcima, kako trenutačno stvari stoje, reklama i nije potrebna.

Tanjur jela pripremljenih s čvarcima, što tradicionalnih, a što novokreiranih (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Tanjur jela pripremljenih s čvarcima, što tradicionalnih, a što novokreiranih (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Frelimo obrt iz Samobora osnovan je 2003. godine i tek je u rujnu 2015. predstavio javnosti ambicioznije što proizvodi od 2009. godine: samo svinjsku mast i čvarke. Sirovinu pomno odabiru, a slaninu u čvarke cvru na tradicionalna način, po tradicionalnoj recepturi, bez velike filozofije. Imaju, dakako, certificiran HACCAP, koji, uz kakvoću, jamči i zdravstvenu sigurnost. Pomišljam prigodno: tko li je samo plakao kako, kad uđemo u Europsku uniju, nećemo imati ni kolinja? Istina, moj poštovani kolega Zlatko Šimić piše o istraživanju koje navodi smanjenje za 70 posto, ali…

Od Superior & Taste Awarda do Šangaja

Kukuruzni žganci s vrhnjem i s čvarcima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kukuruzni žganci s vrhnjem i s čvarcima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)


Dostigavši samo posljednje godine prodaju 110 tona masti i 43 tone čvaraka te redovite pobjede i najviše ocjene u ocjenjivanjima gastrorubrika u raznim medijima ohrabrile su Frelimo i vlasnika Miroslava Mataušića da svoje čvarke pošalje na ocjenjivanje u prestižni International Taste & Quality Institut u Bruxellesu.

Kruh umiješen sa čvarcima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kruh umiješen sa čvarcima (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Žiri koji jednom godišnje ocjenjuje hranu i pića iz cijeloga svijeta a sastavljen je od najuglednijih članova kuharskih udruženja te chefova najpoznatijih svjetskih restorana, nositelja Michelinovih zvjezdica, Frelimovim čvarcima i svinjskoj masti dodijelio je nagradu Superior & Taste Award. Bio je to izvrstan poticaj prije nastupa na svjetskom sajmu robnih marki PLMA u Amsterdamu gdje su Frelimove mogućnosti proizvodnje i izvoza prezentirane velikim svjetskim distributerima i trgovačkim lancima.

Odlične pogačice od čvaraka s crvenom ljutom paprikom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Odlične pogačice od čvaraka s crvenom ljutom paprikom (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

S obzirom na mogućnosti povećanja kapaciteta proizvodnje, veliko zanimanje distributera i izvrsne ocjene kupaca, Frelimo planira povećanje proizvodnje i izvoza, a time i bolje poslovne rezultate na svim svojim sadašnjim i potencijalnim tržištima. Kineskome primjerice, gdje su, potkraj prošle godine samoborski čvarci uspješno predstavljeni na šangajskome sajmu prehrane PLMA. A poznato je koliko kineska kuhinja ljubi svinjetinu uopće.

Chef Tomislav Špiček reže svoju reaciju pisanicu u kori od čvaraka (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Chef Tomislav Špiček reže svoju kreaciju pisanicu u kori od čvaraka (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Sve to je ujedno i odgovor i čitateljima Oblizeka koji se raspituju o čvarcima bilo za jelo bilo za pogačice od čvaraka, paštetu od čvaraka ili svinjsku pisanicu umoranu u ovoj od čvaraka, kako je to za predstavljanje Frelima u Kaptolskoj kleti svojedobno učinio chef Tomislav Špiček.

Namaz od čvaraka (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Namaz od čvaraka (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)


Objavljeno 13. siječnja 2016..

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/cvarci-od-nusproizvoda-do-specijaliteta-9577

http://oblizeki.com/slavonski-cvarci-galovic-zagreb-116

http://oblizeki.com/recept-pogacice-sa-cvarcima-132

http://oblizeki.com/zagorske-slastice-s-cvarcima-i-cvirkima-6373

http://oblizeki.com/spek-i-panceta-lijepo-narezani-za-osvajanje-svijeta-9671

http://oblizeki.com/cvanciger-ili-tradcionalne-cesnjovke-tlacenica-cvarci-kulen-krvavice-i-bijeli-spek-%E2%80%93-podbradnjak-8084

http://oblizeki.com/kruha-i-masti-molim-9612

http://oblizeki.com/odojak-i-bez-raznja-pecen-u-pecnici-8316

http://oblizeki.com/domaci-slavonski-kulin-galovic-eu-nazdravio-slovenskim-peninama-11220

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

1 komentar

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.