Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Baština 14. prosinac 2012.

Cvanciger ili tradicijske češnjovke, tlačenica, čvarci, kulen, krvavice i bijeli špek – podbradnjak

Uoči božićnih blagdana, pripremajući popis što trebam kupiti, prisjetila sam se, dakako, i tradicijskih proizvoda, posebice onih koji su dobili Znak tradicijskog obrta, tradicijskog proizvoda Hrvatske obrtničke komore domaćega kukuruznog brašna , mlinaca, Paprenjaka , jer sam za objavu u vrijeme kolinja ostavila odlične tradicijske mesne proizvode koji su znak tradicijskih osigurali obrtu Promes – Cvanciger, kojega potrošači posvuda zovu jednostavno Cvanciger.

Ako sami nemate kolinje ili vam omiljeni proizvodi nemaju gdje dozrijevati ili podimiti se, srdačno preporučujem češnjovke, tlačenicu, kulen, čvarke, krvavice i bijeli špek – podbradnjak. Ako ih nemate gdje izravno nabaviti, nudi ih na Moslavačkoj vinskoj cesti Vinarija Cvanciger u Popovači, među petnaestak sličnih mjesta, zajedno sa smještajem i i kvalitetan smještaj u dvokrevetnim, trokreventnim i četverokrevetnim sobama i pitkom frankovkom, pinotom sivim i moslavcem te škrletom, vinom od autohtone sorte grožđa koje potječe iz Moslavine i Petrinjskoga kraja.

Drugi naraštaj mesarske obrtničke obitelji Cvanciger

Adolf Cvanciger u proizvodnji (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Adolf Cvanciger u proizvodnji (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Adolf Cvanciger, vlasnik mesarskog obrta Promes – Cvanciger sa siskačkoga Zelenog Brijega, također ima status i znak Obrta s tradicijom Hrvatske obrtničke komore za svoje proizvode: sisačka salama, posavska češnjovka, tlačenica, kulen, čvarke, krvavice i bijeli špek – podbradnjak.

Proslavljena sisačka s Cvancigerovim potpisom (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Proslavljena sisačka s Cvancigerovim potpisom (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Obrt je Adolf naslijedio od oca Slavka, koji je nakon četrdesetogodišnjeg rada u mesnoj industriji Gavrilović 1989. osnovao obrt Promes Cvanciger.  Slijedeće godine u obrt se uključuje i sin Adolf te nekoliko članova obitelji, a 1995. obrt proširuju kupnjom i rekonstrukcijom klaonice. Povećanjem proizvodnje maloprodajna mreža se iz Siska širi u gradove Petrinju, Hrvatsku Kostajnicu, Glinu, Popovaču i Novsku. Proizvodnih kapaciteta za Zagreb, primjerice, jednostavno nemaju. Promes – Cvanciger opskrbljuje svojim proizvodima niz škola, vrtića, restorana, hotela i kantina, a cilj je proširenje ponude na središnju i južnu Hrvatsku. Cvancigerovi su se proizvodi pokazali i odličnim suvenirima te preko Opatije, Istre, Dubrovnika, Zadra… odlaze i u Graz, München i druge europske gradove.

HACCAP i tradicija mogu zajedno

Bijeli špek - podbradnjak, tanak, ugodno slan, s mirisom na dim (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Bijeli špek - podbradnjak, tanak, ugodno slan, s mirisom na dim (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Proizvodnja je, dakako, prilagođena HACCP-u i pod stalnom je kontrolom veterinarske inspekcije Sisak. Pogon je moderan, obuhvaća 600 m2 sa 200 m2 rashladnog prostora za hlađenje i čuvanje svježega mesa i mesnih prerađevina, a uz klaonicu ima i vlastitu sušionicu mesa. Promes – Cvanciger nastoji, međutim, zadržati tradicionalnu proizvodnju, premda uvodi i tehničke inovacije, što ne smeta krajnjem cilju tradicijskom okusu proizvoda.

Tlačenica ili prezvuršt kao domači, kakva se, unatoč dobroj ponudi, na tržištu rijetko nalazi (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Tlačenica ili prezvuršt i krvavica kao domaći, kakve se, unatoč dobroj ponudi, na tržištu rijetko nalazi (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Tradicijska prerada mesa koristi izvorne sirovine i začine, strogo se pridržava starinskog načina dimljenja i sušenja mesa, zrenja u tradicionalnoj salamuri i konačnog sazrijevanja na blagim vjetrovima sisačko-moslavačkog područja. Neke prerađevine, poput krvavica i češnjovki, proizvode samo sezonski, zimi, a većinu tijekom cijele godine. Osobito omiljene čvarke proizvode prema tradiciji kraja čvrsto ih prešajući, bez dodataka (mlijeka, luka). Sve proizvode proizvode od mesa svinja domaćih pasmina, koje uzgajaju kooperanati. Nastoji pribaviti visokokvalitetne crne turopoljske i slavonske svinje. Proizvodi su im višestruko nagrađivani i hvaljeni, posebice po gastrofestivalima diljem Hrvatske, primjeri splitskome Gastru.

Recepture i višestoljetne

Šunke na dimu od graba ili bukve (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Šunke na dimu od graba ili bukve (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Sisačka salama tradicionalni je proizvod područja uz i niz Savu od Sunje do Turopolja i širi se diljem Banovine i Moslavine. Proizvode je od 1997. Proizvodni je proces jednostavan. Pripremaju je po recepturi starih majstora mesara od domaćih sirovina i tipičnih začina, a tajna je, tvrde, baš u blagim vjetrovima sisačko-moslavačkoga područja, posebice Banovine, koji su proslavili i slavnu petrinjsku zimsku salamu – gavrilovićku. Sve ostale kobasice nadijevaju i u prirodno crijevo. Krvavice, kobasice s krvlju, rižom i drugim dijelovima svinjetine, nude svježe i podimljene tek jedan dan na dimu od graba i bukve. Češnjovke nude svježe i sušene čak mjesec dana. Zanimljivo je da nude i banijsku i posavsku, koje imaju iste mesne sastojke, ali po višestoljetnim recepturama različite začine. Primjerice, ide li vino ili ne ide. Osobito su tražene vakuumirane kobasice. Cijele godine nude i prezvuršt, čvarke, špek podbradnjak

Za najbolje proizvode samo teške svinje iz kooperacije

Slanina pripravna za dim i sušenje na zraku (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Slanina pripravna za dim i sušenje na zraku (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Zanimljivo je da im svinje za najcjenjenije proizvode, kulen i sisačku proizvodi desetakpetnaestak kooperanta i da ispod 200 kilograma ne idu u klanje. Prije su se te svinje uzgajale na otvorenome uz Lonju, u Posavini. Osim pet tradicionalnih, Cvanciger proizvodi i 30-40 polutrajnih prozivoda.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

4 komentara

  1. […] prepirke!) i o zaštiti. Kako zaštiti čvarke, ako ni slavonski kulen/kulin nije zaštićen? Dobar primjer je Hrvatska obrtnička komora koja je znak tradicionalni obrt dodijelila Cvancigeru iz… Zlaćani od zlatne slanine, snimljeni na Galovićevoj zagrebačkoj promociji izvornih slavonskih […]

  2. […] Zanimljivo je da slaninu ma u kojem tipu, nismo se, osim brendovski, potrudili zaštititi. No, ima i dobrih primjera. Galović je zaštitio svoju slavonsku slaninu, a Cvanciger je od Hrvatske obrtničke komore, uz druge proizvode i za slaninu, dobio znak tradicionaln… […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.