Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Korisne ideje 18. prosinac 2011.

Crna repa zaista me izvukla iz groznoga kašlja

Mnoštvo je narodnih lijekova koje preporučuju čim zaredaju prehlade, gripe i druge bolesti protiv kojih nikako ne može štetiti jačanje otpornosti organizma. Tako, vidim, televizijska Vrtlarica proporučuje protiv hunjavice i kašlja mješavinu 1 kg limuna, 30 češanja češnjaka i 1 litre prokuhane vode ili narezanu glavice luka koja se kratko potopi u med i izvadi.

S nemalom sa nevjericom saslušala kolegicu Alu, kako je još odmilja zovem iako se odavno prestala potpisivati novinskom kraticom, Anđelu Lenard Antolin iz Đurđevca, koja mi je, kada sam se na jednoj važnoj tribini u njezinu gradiću gotovo udavila u «mokru» kašlju iz samih pluća, rekla da ona uvijek svojoj kćeri pripremi med nakapan preko crne repe. Jedva sam pojmila kako to odrezati korijen gore i dolje te kako će to kroz repu preko noći isteći med…

Ali nisam imala što izgubiti! Već na placu svi su se čudili kak ne znamo taj koristan recept. Sad ga je, vidim, pun i internet u različitim varijantama. Najbolje je, rekoše, nastrugati repe, pomiješati je s medom i lagano pojesti… Uglavnom, milijun savjeta, ali, kako god, preporučujem sad protiv kašlja crnu repu: preko repe nakapajte meda.

Na čašu može i sitnija i krupnija (Snimila Božice Brkan / Acumen)

Na čašu može i sitnija i krupnija (Snimila Božice Brkan / Acumen)

Međutim, preporučujem je i na salatu s grahom ili s lješnjacima ili s jabukama ili u namacu sa sirom, na primjer. Obično, da bi bila lakšeprobavljiva, uz druge klasične začine dodaju i malo kima. Ako je prije i nisam voljela zbog opora, gotovo ljuta okusa i mirisa, sad mi se upravo to – poslije meda, a k tome više i ne kašljem – čini baš ukusnim.

Med nakapan kroz crnu repu (Snimila Božice Brkan / Acumen)

Med nakapan kroz crnu repu (Snimila Božice Brkan / Acumen)

Nisam ni znala da je toliko nude na tržnici. Ipak smo mi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, gdje je na cijeni taj zadebljali korijen, izvana crn, iznutra bijel, izuzetno bogat gorušičinim uljem. Navodno je teže probavljiv, pa nemojte pretjerati ili rabite samo sok.

Izvana crna, iznutra bijela (Snimila Božice Brkan / Acumen)

Izvana crna, iznutra bijela (Snimila Božice Brkan / Acumen)

Povrtnica, crna repa ili crna rotkva, lat. Raphanus sativus stara je kultura koja se uzgaja u cijelome svijetu, uglavnom kao pvortnica na malo. Drevni su je egipćani uzgajali kao uljaricu, a tako se i danas još uzgaja u Kini i Japanu. Tisućljećima je cijenjena u liječenju bolesti dišnih organa (prehlada, bronhitis, kašalj…) te zatvora, neredovite i neuredne probave.

Prehrambeno crna repa nema osobitu vrijednost, ali joj je biokemijski sastav vrlo zanimljiv, jer, kako navodi Vegetarijanksa kuhinja (sastavila i za tisak pripremila Marija Zaninović), Sveučilišne naklade Liber iz 1984. godine:

sadržava 0,6 % sirovih proteina, 0,1 % biljnih ulja, 15 % ugljikohidrata i oko 0,8 % mineralnih sastojaka, od čega najviše ima kalija, a nešto manje kalcija, fosfora, natrija i željeza. Ni vitaminski sastav nije nebitan. Najvažniji sastojak povrtnice je irušična kiselina, koje ima od 11,5 do 24 %, ovisno o sortama, uzgojnim uvjetima, sezoni itd., što joj i daje karakterističan okus. Energetska vrijednost korijena povrtnice, u usporedbi s ostalim korjenastim povrćem, i nije tako mala. 100 g svježeg korijena sadržava 294 kJ ili 70 kcal.

Povrtnica iz koje je zdrave sastojke med već izvukao (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Povrtnica iz koje je zdrave sastojke med već izvukao (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Na kraju, ako ste još radoznali, na nastavak priče o povrtnici upućujemo vas na linkove.

http://www.coolinarika.com/tag/crna-rotkva/
http://www.zpress.hr/content/%C5%BEivot-poljoprivreda/povrtnica-ili-crna-rotkva
http://www.zzjzpgz.hr/nzl/14/rotkvica.htm
http://uppt.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=1904:rotkvica-povrtnica&catid=34:namirnice&Itemid=52
http://sirovahrana.com/forum/viewtopic.php?f=34&t=1012

Post scriptum 14. prosinca 2012.

Ako ste još dodatno radoznali, ali ne o crnoj repi nego o tome kako “kreativno” i “autorski” nastaju neki blogovi, ne mogu odoljeti a da vas, pomalo bespomoćna i ljuta jer je kao sve anonimno ili preimenovano, ne uputim link koji je popali ovaj moj oblizek o crnoj repi. Kad se sjetim da se zalažem za autorstvo do toga da sam sama snimala crnu repu koju sama prije toga i kupila, samo da fotke ne kradem kome drugome – a za razliku od teksta fotke su i potpisane, haha! – pomislim na tešku ironiju. Samo nek prođe kašalj tko ga ima!

http://ljekovito-bilje.bloger.index.hr/post/crna-repa/18677114.aspx

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

  1. […] osobito sredozemnoga, te stanovnik Hvara – a i u veće svakidašnje potrošnje. Slijedi li nam čisto zdravlje i erupcija voćnog osvježenja? Limun uzgojen na jednome od jadranskih otoka bez posebnih dodataka […]

  2. […] sve su brojniji i nadomjesci za prirodan limun. Protiv stresa, kroničnoga umora, u prevenciji srčanih bolesti, mokraćnih infekcija te gripe i […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.