Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 21. rujan 2011.

Čokoladna torta ukusna i kao necan tabletić i kao geekovska čestitka

Iako je u različitim bojama cijela bila ispisana slovima i brojevima, lijepa je mladalačka torta poručivala jednostavno: “Sretan rođendan Ana, Lucijane i Nikola”.

Ona je bila dar našega sestrinskog internetskog magazina Netokracije suradnicima i prijateljima za nevelik geekovski krug. Naručili su ono što vole – čokoladu s čokoladom odnosno biskvitno čokoladno tijesto, kremu od čokolade, preljev od čokolade… Ne sjećaju se, rekoše, kada su jeli tako kreativnu slasticu.

Bila sam silno ponosna. Jer ta, tako jednostavna i moderna torta zapravo je replika, bolje rečeno inačica one torte kojom je Vesna Novosel iz Ivanić Kloštra – ovih dana poznatijega, na žalost, po HDZ-ovoj blagajnici negoli li po vrijednim i mnogo zanimljivijim Kloštrancima i Kloštrankama – osvojila prvu nagradu u Križu na ocjenjivanju slastica još 2001. godine za najukusniju, najoriginalniju i najmaštovitiju slasticu.

Cijela čokoladna geekovska (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Cijela čokoladna geekovska (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Koliko jednostavna, toliko ukusna i zaista maštovita ta je torta završila i u mojoj knjizi “Oblizeki – Moslavina za stolom” (Zagreb, Acumen, 2006.). (Na žalost, uvijek joj je na svim fotografijama nedostajao krajičak koji smo mi u ocjenjivačkome sudu degustirali radi ocjene, sve dok nisam u veljači 2011. godine presnimila Vesninu fotografiju torte prije ocjenjivanja.)

Čokoladna necani tabletić, nagrađena 2001. (Fotografija iz dokumentacije Vesne Novosel)

Čokoladna necani tabletić, nagrađena 2001. (Fotografija iz dokumentacije Vesne Novosel)

Vesna Novosel sa svojim šubaricama-snježnim grudama (Snimila Božica Brkan / Acu

Vesna Novosel sa svojim šubaricama-snježnim grudama (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Vesna je otad načinila torti i torti, kolača i kolača, jer i svoju ljubav prema slasticama od malih nogu u međuvremenu, nakon što je gotovo četvrt stoljeća radila tajničke i slične poslove pošto je za to i završila ekonomsku školu, prekvalificiravši se, 2004. godine pretvorila u obrt za proizvodnju slastica i catering “Vesna” te u dvorištu obiteljskoga doma, u Ulici kralja Tomislava 25, uredila radionicu.

Uz brojne, elegantne ali i rijetko ukusne kolačiće, torte snjegoviće, gljive, buba mare, puževe, ježeve i druge različite raskošne prigodne slastice za rođendane, krstitke, prvu pričest i firmu, korporacijske proslave i slične, a najčešće ipak svatovske torte, napravila je i čudesnu tortu u obliku kloštranske poculice.

Što smislite, ona će vam oblikovati, a – iako ide i po profesionalnim sajmovima poput onoga u Riminiju kako bi doznala novosti – sve u tradicionalnim domaćim sastojcima.

Gotovo da se i ne oglašava, jer glas o njezinim slasticama ide usmenom predajom, od usta do usta, tako da se, primjerice, u Zadru njezinim slasticama sladilo na već šest pirova.

Sva je tajna jednostavno u provjerenim recepturama i finim domaćim namirnicama, rekla bi Vesna Novosel o slasticama koje peče, a ja mislim da se ne smije zaboraviti brižnost i maštovitost ove obrtnice koja kolač za svaku mušteriju peče kao da ga peče za svoju obitelj.

Vesnina torta kloštranska poculica (Fotografija iz dokumentacije Vesne Novosel)

Vesnina torta "Kloštranska poculica" (Fotografija iz dokumentacije Vesne Novosel)

Od uobičajenih 40-50 vrsta Vesnin suprug Ivica Novosel najviše voli madžaricu (sa šest listova!), starija kći Ivana “Gretu Garbo”, a mlađa, studentica Natalija, inače zadužena za precizno slaganje slastica na tacne, snježne grude, a sama će najradije odabrati svoj “Sacher mignon”.

Vesnin najdraži kolač, "sacher mignon" (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Vesnin najdraži kolač, "Sacher mignon" (Snimila Božica Brkan / Acumen)

Meni je i dalje nezaboravna ona jednostavna čokoladna, bijelo iscrtana u necani tabletić. Jednostavna, elegantna. I dakako takva okusa koji vam ostaje, kao meni, u ustima cijelo desetljeće.

 

Čokoladna torta
(receptura Vesne Novosel nagrađena u Križu 2001.)

Čokolada u tijestu, kremi, preljevu... (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Čokolada u tijestu, kremi, preljevu... (Snimila Marina Filipović Marinshe / Acumen)

Ispecite biskvit od 8 žumanaca, 8 žlica šećera, 1 praška za pecivo,1 vanilin šećera, 8 žlica mlijeka, 8 žlica ulja, 3 žlice kakaa, 10 žlica brašna i snijega od bjelanaca.

Kremu skuhajte od 1l mlijeka, 10 žlica brašna, 20 dag šećera i 2 vanilin šećera. Kad se ohladi, dodajte 1 margarin, 20 dag otopljene čokolade i malo ruma.

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

8 komentara

  1. […] Čokoladna torta ukusna i kao necan tabletić i kao… […]

  2. […] za tom slasticom za čokoholičare iz regije Campania otkrila sam više zanimljivih priča, a meni je najzanimljivija ona da je Torta […]

  3. […] neki od poslovnih partnera Acumena odnosno Oblizeka i Netokracije mogli su se osladiti njima. Slastičarka Vesna Novosel, vlasnica obrta za proizvodnju slastica Vesna iz Kloštra Ivanića, kaže: Prije više godina imali smo ekskluzivnu narudžbu za otvorenje jednoga vrtnog centra i, […]

  4. […] je najbolja preomocija usmena predaja, zaključila je Vesna Novosel, vlasnica obrt „Vesna“ iz Kloštra Ivanića ispričavši vlastitu priču koja je počela pobjedom na kriškome slatkom festival 2001. i […]

  5. […] govorile i pobjednice slatkoga festivala koje su se uspješno profesionalizirale, primjerice Vesna Novosel, pobjednica 2001. godine!  Organiziran je u tradicionalnome sajamskom mjestu i svojevrsni malen sajam sa dvadesetak […]

  6. […] Vesna Novosel prije 17. Kriških oblizeka samo se dvaput slasticama predstavila na tome slatkom festivalu: kao slastičarka-amaterka godine 2001. nagrađena je prvom nagradom za tortu, a 2006. za medenu pitu. […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.