Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Gastroizlet, Okusi svijeta 17. ožujak 2018.

Čokolada i kava kao kolumbijski suvenir i umjetnost

Čim i spomenete Kolumbiju, za suvenir vam spominju zeleno – koku, zlato, smaragde. Ili šareni indijanski nakit. A čokolada i kava te njihov spoj iznad svega su toga, neusporedivi. Ne računajući vruću čokoladu s pecivom od juke u pet poslijepodne, čokoladica 100 % columbiana, recimo, dočekuje vas u hotelu, u suvenirnicama i u djutiću.

Imala sam sreću da me kolegica književnica i prevoditeljica Željka Lovrenčić za nedavnoga boravka u toj lijepoj južnoameričkoj zemlji odvede u čokoladarnicu, čokolateriju nedaleko hotela u Bogoti u naglašeno zelenoj poslovnoj četvrti, preko puta parka i u susjedstvu brojnih restorana. S niskom lonaca u svim bojama rascvjetanih pelargonija, belogonija ispred kao da je negdje u mojem Okešincu, lijepa kao iz bajke. Da ima krov i crijep od keksa, bila bi baš ona kućica iz Ivice i Marice!

Kava u bijeloj i crnoj čokoladi oblikovana u kavina crna (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Kava u bijeloj i crnoj čokoladi oblikovana u kavina crna (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

 

 

Svega poizbor u čokoladi, pa i golfloptice (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Svega poizbor u čokoladi, pa i golfloptice (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Čokoladarnica je to Luisa Brun, gdje vam se doslovce otvaraju vrata posebno za svaku mušteriju, a u sićušnome se dućančiću nagužva i za Dan žena i za Uskrs. Nepresušne teme za majstore zanata. Za prekrasne i prefine stvari. Između omatanja i naplaćivanja paketića, metalnih i papirnatih kutijica s mašnicama te kušanja, ispričat će vam domačini kako im korijeni sežu čak 80 godina unatrag, kada je posao s tvornicom vruće čokolade odnosno kakaa započeo svekar – drugi naziv Brun njemu je u čast, a prvi ime njezinoj majci Luisa. Prodavaonicu slastica pokrenula je prije trideset i dvije godine, a postao je umjetnošću poslije specijalizacije u Belgiji i Parizu.

Druga i treća generacija čokoladne umjetnosti u Bogoti (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Druga i treća generacija čokoladne umjetnosti u Bogoti (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Neumorno tumačenje o kombinacijama slatkih izvedbi (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Neumorno tumačenje o kombinacijama slatkih izvedbi (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Praline, a svaka je posebna, neprestano osmišljava dalje. S modom i maštom. S bijelom i tamnom čokoladom. Nutka nas, kaže, klasičnim truffleima, pa tumači gdje je dodala malo crvenoga papra da bude ljuto ili napunila tekilom ili čime, uvila, umočila u ovo ili ono, sve do krupnih loptica za golf svih čokoladnih boja. Pa na kraju pred vas raspe kavu od bijele i od tamne čokolade, dakako s mljevenom kavom. Pipkav sladak posao zacijelo dobro ide, jer ga već nastavlja i treći naraštaj, gospodin Juan. Guiomar Caicedo de Pardo. Slatko im bilo!

Noćni pogled na čokoladarnicu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Noćni pogled na čokoladarnicu (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Autorica i urednica Oblizeka ispred bogotske čokoladarnice (Fotografija Željka Lovrenčić / Oblizeki)

Autorica i urednica Oblizeka Božica Brkan ispred bogotske čokoladarnice (Fotografija Željka Lovrenčić / Oblizeki)

Objavljeno 17. ožujka 2018.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:
 

http://oblizeki.com/praline-praline-%E2%80%93-elegantne-slasne-i-strasne-zavodnice-5505

http://oblizeki.com/samobor-je-gostoljubiva-i-ukusna-varos-12244

http://oblizeki.com/praline-frajle-antos-slatinskih-zadrugara-21318

http://www.luisabrunchocolates.com/temp/

https://www.facebook.com/LuisaBrunChocolates/

 

 

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.