Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Novosti 19. kolovoz 2016.

Čips s okusom paprike najpopularnija slana grickalica

cips_01naslovnaKategorija slanih grickalica izuzetno je popularna. Te proizvode konzumira čak 85,3% ispitanika, a ne iznenađuje ni što je čips najpopularnija vrsta slanih grickalica. Osobito su omiljeni pred televizorom za vrijeme prenosa sportskih događaja. Još uoči europskoga nogometnog prvenstva u Francuskoj, u travnju 2016. Ja trgovac i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku od 400 građana Republike Hrvatske starijih od 15 godina istražili su kako hrvatski građani konzumiraju slane grickalice. Kako još traju i Olimpijske igre u Brazilu, a i vruće je ljeto kada nam se ne da kuhati, a zbog znojenja ionako pijemo puno tekućine i povećamo unos soli u organizam, korisnim smatramo podsjetiti na spoznaje tog istraživanje uz preporuku da razmislimo o vlastitu ponašanju pred telkom, pa i o unosu soli.

Kategorija slanih grickalica prema Nielsenovoj klasifikaciji obuhvaća čips od krumpira (uključujući i onaj u obliku štapića), flipseve (ekstrudirane grickalice), čips od kukuruza (uključujući tortilje), krekere, kokice, štapiće, perece, krušne štapiće, orašaste plodove te sjemenke.

Količina prodanih slanih grickalica smanjena, vrijednost prodaje povećana

Analiza prodajnih rezultata, koja obuhvaća godišnje razdoblje travanj 2015. – ožujak 2016. u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci ukazuje na stabilnost kategorije, jer je količinska prodaja smanjena za gotovo neprimjetnih 0,1% na ukupno prodanih 12.437 tona, dok je vrijednosna prodaja istodobno porasla za 1,1% i iznosi nešto više od 584 milijuna kuna. Upozorava na rezultate istraživanja Goran Pavlović, izvršni urednik Ja trgovac.

Najpopularniji je čips (Fotografija Oblizeki)

Najpopularniji je čips (Fotografija Oblizeki)

Vodeći proizvođači u kategoriji slanih grickalica su (abecednim redom): Bobi snacks (Bobi), Franck (Čipi čips, Franck, Kroki kroket, Tip top, My Chips), Koestlin (Koestlin, Saltas), Podravka (Kviki) i Štark (Chipsos, Smoki, Prima). Trgovačke robne marke zajedno imaju 38% količinskog udjela u ovoj kategoriji.

Upitani koliko često jedu grickalice, najveći broj ispitanika (30,5%) odgovara da ih konzumira nekoliko puta mjesečno. Vrlo slične udjele imaju odgovori “Samo u posebnim prigodama (utakmica, rođendan, zabava…) sa 24,9% i “Nekoliko puta tjedno” sa 24,7% udjela. Da ne jedu grickalice reklo je 14,7% ispitanika, a onih koji ovu kategoriju konzumiraju svakodnevno ima 5,2%.

novi u okviru najomiljenijega okusa čupsa - pečena paprika

Novi na tržištu u okviru najomiljenijega okusa čipsa – pečena paprika

Čips je prilično uvjerljivo na prvom mjestu omiljenih vrsta grickalica koji kao svoj prvi izbor ističe 36,1% konzumenata kategorije. Upola manje udjela (18,8%) od čipsa ima kikiriki, a potom s manjim udjelima dolaze: flips (9,2%), štapići (9,1%), kokice (8,9%), sjemenke bundeve (6,7%), krekeri (4,1%), indijski oraščići (3,5%), pistacije (2%) i sjemenke suncokreta s 1,7% udjela. Čak 98,1% konzumenata ovu kategoriju kupuje u trgovini. S minimalnim udjelima tu su još i kupnja na benzinskim postajama s 1,1%, na kiosku s 0,4%, na štandovima s 0,2% i u kinu s također 0,2%.

Kada je riječ o okusu čipsa, kao najpopularnije vrste slanih grickalica, paprika je najomiljeniji okus koji preferira 45% konzumenata, a nije tako daleko niti slani (regular) koji ima 37,1%. Daleko je manje popularan čips s okusom sira ( 9,8% udjela), a zatim dolaze pikantni (4%), s aromom jogurta (2,8%), s aromom suhomesnatih proizvoda (1%) i s aromom kečapa (0,3%).

Potraga za zdravijim čipsom: čips od buče (Fotografija Oblizeki)

Potraga za zdravijim čipsom: čips od buče kao dio poslužena jela (Fotografija Oblizeki)

Zanimljivo je također da kupujući grickalice čak dvije trećine potrošača (66,3%) ne obraća pozor na zdravstveni aspekt, dakle grickalice s manjim udjelom soli, masnoća i sl., dok jedna trećina njih (33,7%) ipak pazi na sastav grickalica koje konzumira.


Objavljeno 19. kolovoza 2016.

Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/soljenku-koriste-manje-da-biste-jeli-zdravije-18536

http://oblizeki.com/dehidracija-ljeti-i-pretjerano-slana-hrana-18638

http://oblizeki.com/buce-%E2%80%93-nadahnuce-za-cijelu-godinu-11861

http://oblizeki.com/tomislav-kozic-i-2013-najbolji-zagorski-chef-12427

http://oblizeki.com/cvarci-od-nusproizvoda-do-specijaliteta-9577

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.