Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Novosti, Preporuka 12. siječanj 2016.

ChevapRolls ili kako je ćevap lepinju zamijenio palačinkom!?

chevaprolls_01naslovnaDOBROĆevapi umalo na Trgaču u strogome središtu Zagreba!? Zašto ne? Pogotovo na način kako su tradicionalnu uličnu hranu, katkad i prezrenu, u novoj izvedbi street fooda predstavile mlade ambiciozne poduzetnice Martina Županić i Iva Pehar u svome ChevapRollsu s izuzetno zanimljivim i obećavajućem konceptom. Provjerite ga – kupajući. Njihovo je geslo ionako: This is how we roll!

Da se razumijemo odmah na početku: i dalje mi nema u Zagrebu ćevapčića boljih od onih u prečkanskome vrtom Starom kotaču. Odustajala sam od njih jer se jednostavno tvrdoglavo ne žele mijenjati. A opet nisam odustala. Primjerice, kako kavu imaju samo unutar čvrstoga objekta a ne i u vanjskom šatoru, u vrtu, bašti, takoreći na cesti, poslije roštilja na kavu moram u obližnji pub, Red Apple. Što ću im zadržavati stolac kad sam svoje pojela i više ništa ne čekam? Povremeno imaju kolače, koji meni ne nedostaju, ali nekima fale. Prije samo koju godinu uveli su uz roštilj i krumpiriće, pomfrit i ploškice. Trendovi ih uopće ne diraju, ponajmanje vegetarijanski, povće na roštilju nemaju. Salate, istinabog, možeš birati. A otkad su financijaši odvojili visinom PDV za hranu posluženu u restoranu i catering, neće peći za van i samo je moja obitelj kupnju smanjila višekratno. Čak sam s vlasnicom razgovarala o tome, ali neće i neće peći po narudžbu, iako dostavljali nisu nikad, jer im je sve poskupjelo i za pakiranje, od posudica do folije i to je skuplje nego u restoranu, a uvijek im kakva inspekcija može naplatiti kaznu uoči li da netko naručeno nosi van na kojem se tobože zarađuje. Zanimljivo da goste uopće ne smeta miris cijeloga kvarta, jer, valjda, tko se dima ne nadimi, ne može jesti dobre ćevape.

S Masterchefom u backgroundu

Podršku svojim bivšim natjecateljicama i učenicama dao je i predstavnik stručnog žirija MasterChefa Radovan Marčić (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Bivšim natjecateljicama i učenicama dao je podršku i predstavnik stručnog žirija MasterChefa Radovan Marčić (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)Najbolji ćevapski koncept u gradu nedvojbeno ima dan prije Badnjaka 2015. otvoren street food ChevapRoolls u strogome gradskom centru, gdje se svaki dan vrti oko 200.000 ljudi, od turista, poslovnjaka, šetača, studenata… Dok je Stari kotač zadovoljan kvartom i publikom, uopće skromnošću, u Gajevoj 8, u lokalu u kojem je prije njih bila Solana Nin, na 67 kvadrata ambiciozno nude, kako kažu, spoj tradicije i inovacije. Po mojem bi to bilo malo pretjerano, ali se partnerice u novome poslu mogu komotno provući na račun brojnih ne samo ćevabdžinica i The Chevapa u gradu: tko nije bio, svakome preporučujem da navrati.
Neće vas ni tu zaskočiti špigli i mesing nego će vas odmah šarmirati mili, nepretenciozni dizajn Ive Pehar, pobjednice Masterchefa.

Najviše me muče visoki stolci i stolovi meni do brade, ali djevojke su zacijelo kreirale po mjeri svojih (lijepih!) nogu do ramena.

Spojile tradiciju i inovaciju

Pobjednica Masterchefa Iva pehar pred zidom kojega je također sama dizajnirala (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki(

Pobjednica Masterchefa Iva Pehar pred zidom kojega je također sama dizajnirala (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki(


Na zidu vas dočekuje gladna, da ne kažem hungry Olivia, s kojom se stripić nastavlja i na papirnatome podlošku ispod hrane. Ako smijem, zamjerila bih finom masnom papiru koji “drži” krumpiriće što i on, kao da je posrijedi fish & chips, “govori” engleski, jer bi mi u Zagrebu nekako više prijao iz stranice Večernjaka (podrazumijeva se, ne baš novinskoga papira koji ionako farba ruke!). Dio svojih ideja pametne, vrijedne, zgodne i poduzetne djevojke donijele su iz svijeta doma, nisu se pobrale van, i slavu iz tv-gastroshowa iskoristile za suočavanje s konkurencijom. Vrijedno poštovanja, vrlo pametno i hrabro. Navijam za njih.

Mlada konobarica nudi specijalitete Chevaprollsa (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Mlada konobarica nudi specijalitete Chevaprollsa (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Iva je u poslu podržala kolegicu iz gastroshowa i masteminda projekta Martinu Županić, također sudionicu Masterchefa, koja je pak i zaštitila svoje ćevape-zalogaje u tijestu (prema mojem ukusu malčice preveliki za jedan zalogaj i trunčicu prespužvasti) s različitim umacima odnosno četiti menija prilagođena, kako kažu, za različito doba dana i potrebama konzumenta. Prvi podrazumijeva Chevaprolls s prženim krumpirićima, primjerice s ružmarinom ili s paprikom, te s dva umaka (kušala sam svih pet različitih). Drugi je BrunchRolls Menu eggsrolls s kuhanom šunkom i dalje dodacima. Treći je BeerTolls Menu s pivom i dodacima i vjerojatno sa Zmajskim pivom. Četvrti je meni sladak, CheesRolls s tri umaka. Meni stoji od 15 do 40 kuna, a u nj je uključena i čaša soka. Nude i pivo, osvježavajuća pića i, dakako, kavu. Sad sam se sjetila da vino nisam primijetila.

Dobra ideja, dobar PR

I slatko zavređuje pozor (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

I slatko zavređuje pozor (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Ma koliko me nervirala jezična, zapravo grafijska eskapada, ipak je samo dio, na žalost, općega trenda počevši s The Chevapom. Ali, moram dodati odmah, kako me jednako tako nerviraju i čevapi, čevapčiči, i slična nepismeno napisana imena. Zbog takvih pogrešaka od nepismenih već neko vrijeme odbijam i kupovati robu.

U ćaskanju na upoznavanju ChevapRollsa s novinarima kolega Tihomir Ponoš iz Novoga lista uzgred pita što više ne mogu ni ćevapi bez piara i toga. Priznajem kako sam se prije samo koju godinu ježila na pomisao kolegice Anamarie Šnajdar kako bi sjajan street food mogle biti i krpice sa zeljem, pa je Hrvatski radio Sljeme organizirao da ih kuhari pripremaju na Zrinjevcu. I sad mi je nelagodno od bilo kakva jela na ulici, ali kad si gladan…

Mrvice od napolitanki i od keksa Domaćica

Dobar tek s dvije vrste Chevaprollsa (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dobar tek s dvije vrste Chevaprollsa (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Neću nikako zaobići da mlade masterchefice u pespektivi imaju i dostavu. Dopada mi se i što se ne prenamažu i jednostavno kažu,da meso nabavljaju od PIK-a, a slatko od Kraša. Nemam hemunga od toga što mrvice za slastko pripremaju, primjerice, jedno od napolitanki a drugo do keksa Domaćica. Nisam uspjela provjeriti, a navodno je i zaštićeno, ali meni slatka rolica vodi ABC siru. Vrijedno je kušanja, u svakom slučaju. Djevojke, izdržite!

Dobrodošlica u Gajevu 8 (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Dobrodošlica u Gajevu 8 (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Martininu i Ivinu poduzetničku inicijativu od početka je kroz besplatnu edukaciju te savjetovanje podupirao Plavi ured Razvojne agencije Zagreb, a projektu je dodijeljen i mikrokredit HAMAG-BICRO-a, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije koja poduzetnicima uz najpovoljnije instrumente financiranja na tržištu pruža podršku kroz sve faze poslovanja – od istraživanja i razvoja ideje pa sve do njene komercijalizacije i plasmana. Predstavnici HAMAG-BICRO-a podržali su ChevapRolls kao jedan od najuspjelijih projekata u čijem ostvarenju sudjeluju. This is how we roll, geslo je Chevaprollsa.

Objavljeno 12. siječnja 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/odose-cevapi-u-to-go-16933

http://oblizeki.com/rostiljajmo-bez-mesa-povrce-i-voce-mmmmmmmmm%E2%80%A6-2737

http://oblizeki.com/buca-na-raznjicevu-stapicu-12338

http://oblizeki.com/u-velome-losinju-obvezno-dodite-u-konobu-ribarska-koliba-2775

http://oblizeki.com/iva-pehar-pobjedica-hrvatskoga-masterchefa-2015-fino-kuha-s-pivom-15334

http://oblizeki.com/desert-s-cudesnom-pjenicom-od-piva-uz-%E2%80%93-pivo-15310

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

2 komentara

  1. […] ChevapRolls ili kako je ćevap lepinju zamijenio… […]

  2. […] je zacijelo Chevaprolls, jer, budući da se o tome ljupkom restorančiću maštovite ponude posvuda govori, sada svi nešto […]

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.