Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Događaji 12. listopad 2016.

Chef Dennis Valcich o promociji Hrvatske njezinom kuhinjom

valcich_01naslovnaPromotor Hrvatske i hrvatske kuhinje u Australiji chef Dennis Valcich gostovao je u srijedu 12. listopada 2016. na 16. tribini Zbirke inozemne Croatice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koju vodi dr. sc. Željka Lovrenčić.

A imao je zaista što ispričati.

I o tome kako su dvojica braće Valčić iz Beloga na Cresu kajićem na jedra 1760. doplovili na Ošljak, naš sada najmanji naseljen otok na kojem zimi jedva da ima i desetak stanovnika, svi istoga prezimena, a ljeti i 200. I o tome kako je 1966. kao mladi kuhar, dubrovački đak, stigao u Australiju, kako je dvadesetak godina organizirao festival hrvatske kuhinje po vrhunskim hotelima od jedne do druge australske obale te objavio tri hrvatske kuharice na engleskom i kuhao na tv, za pet premijera, a, kada smo mi Marko Gregur, upravo dr. sc. Željka Lovrenčić i ja, književnici iz Zagreba bili u Sydneyju, i za nas.

S tribine: dr. sc. Željka Lovrenčić i Dennis Valčić (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

S tribine inozemne Croatice: dr. sc. Željka Lovrenčić i Dennis Valcich (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Baš mi je drago ponovno (i) u Hrvatskoj susresti svoga dugogodišnjega suradnika i prijatelja Oblizeka. Živio!

Chef Dennis Valcich s jednom od svojih hrvatskih kuharica na engleskom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Chef Dennis Valcich s jednom od svojih hrvatskih kuharica na engleskom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Za one koje je to zanimalo, Valcich se prisjetio svoga hrvatskoga jelovnika: juha od teletine s rezancima ili noklicama, zatim pršut, sir, kulen ili salata od hobotnice, pa štrukle, pa stubička pisanica ili pašticada ili polpete u umaku te zapečene palačinke s džemom ili orasima…

Na prigodnoj izložbi svojih izdanja, među kojima je osobito ponosan na časopis Maestral, koji je izdavao dvije godine (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Na prigodnoj izložbi svojih izdanja, među kojima je osobito ponosan na časopis Maestral na engleskom jeziku, koji je izdavao dvije godine (Fotografija Božica Brkan / Oblizeki)

Nije izostala ni purica s mlincima a ni patka s heljdinom kašom. Ja sam se podsjetila ne samo na australske salate od hobotnice, inspirativne pavlove njegove supruge koja danas hrvatskim slasticama opskrbljuje sydneyske delikatese, nego i pilećih prsa u umaku od naranče, koje je, iz australske kuhinje, kuhao svojedobno u Vegetinoj kuhinji.

Chef Dennis Valcich s jednom od svojih hrvatskih kuharica na engleskom (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Željka Lovrenčić, Dennis Valcich i Božica Brkan (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Nervira ga u nas ponuda janjetine, s obzirom da dolazi iz zemlje gdje se uzgoji najviše janjaca. Slično je s ribom i plodovima mora. Zamjera također ponudu ćevapčića, bureka i sarme, iako se ne mogu složiti da su hrvatska sarma zapravo sinjski arambašići. Reklo bi se: ista meta, isto odstojanje. Svejedno, ne bi bilo zgorega da iskustvo majstora posluša netko od mjerodavnih u hrvatskome turizmu.

Izuzetno zanimanje publike (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Izuzetno zanimanje publike (Fotografija Miljenko Brezak / Oblizeki)

Objavljeno 12. listopada 2016.
Preporučujem na Oblizekima srodne teme:

http://oblizeki.com/australske-gastrorazglednice

http://oblizeki.com/dennis-valcich-i-u-hobotnici-na-salatu-spaja-hrvatsku-i-australsku-kuhinju-14045

http://oblizeki.com/pavlova-primabalerina-medu-tortama-16561

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.