Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Recepti 13. ožujak 2017.

Cheescake od bundeve dekonstruiranjem do pobjede ili maštoviti chef Jadran Grančić

Oblizeki su nedavno objavili vijest o odličnom uspjehu mladih hrvatskih kuhara u Turskoj. Mladi chef Jadran Grančić s natjecanja 2. Aegean Culinary Champions Cup vratio se ovjenčan medaljama. Među 220 natjecatelja u ukupnom je poretku osvojio drugo mjesto, pehar i srebrnu medalju. Osvojio je tri zlata (dva pripremom ribe i jedno desertom), broncu (priprema mesa) te plasman u finale kupa. Pozivnicu za Tursku stekao je nekoliko dana ranije pobjedivši na IKKER-u, Interregionalnom kupm kuhara europskih regija.

Imoćanin preko brojnih kuhinja do zvijezda

Jadran Grančić mladi je Imoćnin iz Glavine Donje. Upoznala sam ga posredstvom tadašnjega mentora i zajedničkog nam suradnika chefa Roberta Slezaka, kao vrlo talentiranoga, ambicioznoga i znatiželjnoga kuhara. Tada je radio u zagrebačkom Sheratonu s pet zvjezdica (srpanj 2011. – listopad 2012.) kao kuhar i odatle se vinuo u izvršnoga chefa najprije u bistrou Lauba u Zagrebu listopad 2012. – ožujak 2013.), zatim u restoranima Imperium u Splitu (lipanj 2013. – travanj 2014.) te Jež u Makarskoj (svibanj 2014. – siječanj 2017.) , a otad je u Hotelu Medora Auri u Podgori s četiri zvjezdice.

Zagrebački dani mladoga chefa Jadranka na jednom od događanja Oblizeka (Fotografija Dražen Kopač / Oblizeki)

Zagrebački dani mladoga chefa Jadranka na jednom od događanja Oblizeka (Fotografija Dražen Kopač / Oblizeki)

Prije toga i ubrzanog napredovanja dakako momak rođen 1991. Završio je Industrijsku školu u Imotskom 2008., pa duće dvije godine obrazuje za komercijačnog menadžera u POU Zagreb na Hotelskoj i turističkoj akademiji. Ove godine stekao je peti stupanj za hrvatskoga chefa. Po završetku školovanja kuhao je i u Hotelu Antunović, bistrou Mr. Gigollo u Omišlju, Hotelu Sirena u Podgori sa tri zvjezdice. Vješt je i u food stylingu, rezbarenju voća i povrća, modernoj i avangardnoj gastronomiji.

S priznanjima u Turskoj (Iz privatnog albuma Jadrana Grančića / Oblizeki)

S priznanjima u Turskoj (Iz privatnog albuma Jadrana Grančića / Oblizeki)

Prije medalja u Turskoj u njegovoj biografiji zapisana je i s Grand Gourmet u Makarskoj 2015., gdje je osvojio dvije zlatne medalje i ukupno prvo mjesto,  zatim srebrna medalja s natjecanja u Budvi u Crnoj Gori, na Biseru Mora u na Braču dvije srebrne i dvije brončane medalje, 2016. Na Bosanskom znatnom Coin natjeanju po zlatnu i srebrnu medalju, na natjecanju Dioklecijanova amfora 2016. dvije zlatne medalje i ukupno prvo mjesto.

Čitateljima Oblizeka poslužio je recept jela s natjecanja Diklecijanova mafora u Splitu, desert   nagrađen zlatnom medaljom i 1. mjestom u ukupnom poretku kuhara.

Dekontrukcija cheesecakea od bundeve, domaćih medenjaka & espresso pro panna cotta od bundeve, s gelom od butternut buče

 

Za sva osjetila (Iz privatnog albuma Jadrana Grančića / Oblizeki)

Za sva osjetila (Iz privatnog albuma Jadrana Grančića / Oblizeki)

Sastojci                                                                                                                     

100 g crne čokolade
280 g mljevenih medenjaka (jaja, brašno, med, cimet, soda)
310 g krem sira
220 g pirea od bundeve
20 g gingerbread začina
3 jaja (bjelanjci)
70 g koštica od bundeve
1,5 dl vrhnja za kuhanje
250 g šećera
malo bučina ulja
malo želatine

Priprema

Umijesite, ispecite i ohladite medenjake, sameljite ih zajedno s čokoladom, prepečenim bundevinim košticama, gingerbread začinom, toliko da dobijete zemljanu strukturu.
 Od krem sira, vrhnja za kuhanje, šećera, žutanjaka, mljevenog pirea od bundeve, malo bučina ulja i želatine načinite smjesu za cheesecake, zasladite po želji. Od bjelanjaka i šećera napravite meringu odnosno čvrstu pjenu kojom desert i završite. Na tanjur slažite najprije “zemlju”, na nju jedan rocher (žličnjak) cheesecake smjese, dekorirajte pjenom od bjelanjaka te je malo brenerom pofurite.

Nije naodmet

Ovaj cheesecake možete također napraviti i kao klasičnu tortu u kalupu. Jedina razlika je u tome što u tom slučaju u samu “zemlju” od medenjaka dodajte limunove korice i malo maslaca da poveže smjesu. Masu malo pritisnite na dno kalupa, na nju izlijte masu cheesecakea te gore možete završiti kolač pečenim kiselim vrhnjem i šećerom.

Objavljeno 13. veljače 2017.
Preporučujem na Oblizekim srodne teme:

http://oblizeki.com/mladi-chef-jadran-grancic-na-kuharskom-tronu-u-turskoj-20128

http://oblizeki.com/nije-svaka-torta-od-sira-cheesecake-11191

http://oblizeki.com/buca-na-menuju-roberta-slezaka-zaista-postala-velicanstvo-3405

http://oblizeki.com/fantasticna-zimnica-od-buce-bucina-ulja-i-bucinih-kostica-iz-smocnice-chefa-roberta-slezaka-4196

http://oblizeki.com/bucino-ulje-najvise-odusevljava-one-koji-ga-najvise-i-upoznaju-7947

https://www.facebook.com/oblizeki/posts/10153540737217210

 

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

Nema komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.