Oblizeki

Knjiga "Oblizeki" Otkrijte knjigu "Oblizeki"

Ocjenjivanja 16. lipanj 2015.

Četvrti Dan pere: nagrađeno čak deset vrijednih domaćica

Jutarnja toplina, razigrane zrake sunce, usnuli vjetar u krošnjama stabala  i nebo bez oblaka najavili su vruć lipanjski dan u Madžarevu, 6. lipnja 2015. „Dobro je što danas ne slavimo sv. Medarda jer bi onda ova vrućina potrajala još četrdeset dana, a to ne bi bilo dobro za polje i gorice!“ – mudro je zborilo starije stanovništvo mlađem pozivajući se na svoja vjerovanja tradicijske meteorologije. Lipanjska vrućina nije mogla spriječiti užurbanost stanovnika Madžareva koji su s nestrpljenjem čekali početak već tradicionalne manifestacije posvećene svom nebeskom zaštitniku sv. Vidu, ali i peri, poznatome starinskom kolaču tj. svojevrsnoj delikatesi ovoga kraja. Radosno se predviđalo koliko će ove godine biti pera u natjecateljskom dijelu manifestacije i kojoj će domaćici pripasti čast da se njezina pera proglasi najboljom.

Ocjenjivački sud ocjenjuje prijavljene pere (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Ocjenjivački sud ocjenjuje prijavljene pere (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Manifestacija je održana 6. lipnja 2015. u Etnoparku Gradišće, a glavni organizator manifestacije bila je Etnoudruga „Greben“. Mirisne i pečene pere počele su stizati već oko 14.30 sati, do službenoga početka manifestacije u 15.00 sati pristiglo ih je sedamnaest. Sve su pere smještene u prostorije „Ivkine hiže“ gdje se trebalo okupiti i peteročlano stručno povjerenstvo za degustaciju i ocjenjivanje, kojem je predsjedao Ivan Vukalović, umirovljeni profesionalni kuhar i ocjenjivač od prve manifestacije. Profesionalno se kulinarstvom bavio pune 43 godine radeći u Sisku, Zagrebu i Varaždinskim Toplicama. Ivan Vukalović otkriva kako zna spremati peru, ali u posljednje vrijeme njezinu pripremu prepušta supruzi koja je peru naučila spremati prema recepturi svoje svekrve, Ivanove majke.

Jedna od pobjedničkih pera (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Jedna od pobjedničkih pera (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

U radu povjerenstva sudjelovao je i Davor Pejnović, glavni urednik Radija „Novi Marof“, Mato Pikija, umirovljenik iz Zagreba rodom iz Madžareva te vrsne kuharice i poznate pučke pjevačice Milka-Milica Bagadur i Jelica Hasija. Obje redovito svojim ukućanima pripremaju peru. Jelica Hasija najradije priprema peru sa svježim jabukama, koja je pera izrazito sočna i slatka. Također ističe kako u nadjev za peru nije potrebno stavljati šećer, već peru preporučuje zasladiti  pred kraj samog pečenja posipanjem površinu pere šećerom. Zaslađenu peru potrebno je još kratko zapeći dok se šećer na površini ne otopi. Milka-Milica Bagadur napominje kako je za pravu peru izrazito važno tijesto na koje dolazi nadjev, a da bi se ono moglo što tanje razvući potrebno ga je dobro izraditi i ostaviti da odstoji najmanje pola sata.

Jedna od bolje ocijenjenih pera (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Jedna od bolje ocijenjenih pera (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Povjerenstvo je svoj zadatak shvatilo vrlo ozbiljno i zato su njihova degustacija i vijećanje potrajali više od jednoga sata. Odlukom povjerenstva pere su ocjenjivane u tri kategorije. Prva i najvažnija kategorija bila je ona u kojoj se ocjenjivao okus pere. U ovoj kategoriji sve tri nagrađene domaćice dolaze iz Madžareva čime su Međerovke potvrdile da su zaista dobre u spravljanju pere. Prvu nagradu osvojila je Dragica Galina, drugu Verica Martan, a treću Jadranka Međeral.

Jedna od klasičnih pera (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

Jedna od klasičnih pera (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

U drugoj kategoriji ocjenjivane su pere s dodacima. Prvu nagradu za peru s orasima osvojila je Draženka Topolovec iz Madžareva, drugu nagradu Ivana Petrić iz Madžareva za peru s vrganjima dok je treća nagrada pripala Nedjeljki Bagadur iz Novog Marofa za peru s tijestom od konopljinog brašna.

U očekivanju rezultata folklorna priredba (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

U očekivanju rezultata folklorna priredba (Snimio Tibor Martan / Oblizeki)

U trećoj kategoriji Povjerenstvo je biralo pere prema općem dojmu tj. prezentaciji. Prvu nagradu odvojila je Draženka Topolovec iz Madžareva, drugu Ivona Ivanković-Sabolek iz Topličice, treću Mirjana Sabolić iz Ključa, a četvrtu Štefanija Ipša iz Madžareva.

Objavljeno 16. lipnja 2015.

Preporučujem slične teme na Oblizekima:

http://oblizeki.com/dobrodosli-na-4-dan-pere-u-etnoparku-gradisce-15153

http://oblizeki.com/greblica-tenka-gibanica-rudarska-10841

http://oblizeki.com/ponaklici-ili-pociglanjki-%E2%80%93-kalnicki-strukli-ili-vankusi-nekad-peceni-nakle-na-tlu-krusne-peci-10686

http://oblizeki.com/putica-i-ostale-zagorske-slane-slastice-za-uz-vino-10122

http://oblizeki.com/vankusi-vanjkusi-jastuki-jastuci-%E2%80%93-nama-granicarima-moslavcima-ne-za-pod-glavu-nego-na-nepca-9068

http://oblizeki.com/prvi-stubicki-oblizneki-%E2%80%93-bas-oblizeki-13004

http://oblizeki.com/loparka-ili-prigorska-perica-najbolja-medu-tenkim-gibanicama-842

Primajte RSS novostiBesplatne i brze

Božica Brkan

Piše Božica Brkan

Božica Brkan , utemeljiteljica i glavna urednica internetskog magazina Oblizeki, autorica je brojnih tekstova i knjiga o hrani kao što su kultni “Oblizeki – Moslavina za stolom”, “Enciklopedija špeceraja” te petnaestak kuharica bestselera, najnakladnijih u nas, od kojih su neke prevedene i na više jezika (“Hrvatska za stolom”, “Mediteran za stolom”, “Hrvatska jela na suvremeni način, “Slastice u Hrvata”, serijal “Mala škola kuhanja” itd.). Od 1993. do 2009. uređivala je Večernjakov prilog četvrtkom Vrt.

7 komentara

Komentirajte

RSS kanalBesplatna i brza!

RSS kanal omogućuje vam da doznate kada su se na određenoj web stranici pojavio novi sadržaj, u ovom slučaju Oblizeki. Štedite vrijeme i uvijek ste prvi informirani.